USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

TARIMA İVME KAZANDIRMALIYIZ - video

TARIMA İVME KAZANDIRMALIYIZ - video

TARIMA İVME KAZANDIRMALIYIZ - video
26-03-2019 07:59
Google News

Hayrullah AĞKAŞ

1. Buğday Çalıştayı´nda konuşan Vali Salih Ayhan, artık çiftçilerin geleneksel yöntemler yerine modern teknikleri kullanması gerektiğini belirterek, ?İlimizdeki tarım potansiyeline bir ivme kazandırmalıyız. Buğday milli bir mahsuldür. İlerleyen dönemlerde değeri çok daha artacaktır. Tarımın çok daha önemli olduğu ortaya çıkacaktır. Ürünlerin genetik yapısında bozulmalar var. Bunları muhafaza edeceğiz. Şuan Sivas coğrafyasının bakir ve henüz bozulmamış bir yapısı var? dedi.

Valilik ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ilimizdeki buğday üretiminin ve kalitesinin artırılması ve gıda güvenilirliğinin sağlanması amacıyla 1. Buğday Çalıştayı düzenlendi.

Büyük Otel´de yapılan çalıştaya Vali Salih Ayhan, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Ticaret Borsası Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu ile diğer protokol üyeleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

?YOL HARİTAMIZ

ÇOK İYİ OLMALI?

Sivas´ta göreve başlayalı 5 aya yakın bir zaman olduğunu belirten Vali Salih Ayhan, ?İlimizde neler yapabiliriz? Nasıl yol alabiliriz? Sivas´ın üretimine ve istihdamına nasıl katkı sağlayabiliriz diye yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Öncelikle bilimsel bilgilere sahip olmamız lazım. Ne yapmamız gerektiğini iyi bilmeliyiz. Yol haritamız çok iyi olmalı. Bugün yapacağımız çalıştay da tarım alanında yapılan yoğun çalışmalarımızın somut tezahürlerinden birisidir. İnşallah burada alacağınız bilgi ve birikimlerle ekeceğiniz ürünlerle Sivas´a bir katkınız olacaktır? dedi.

?ÜRETİMDE İYİ

NOKTADA DEĞİLİZ?

Sivas´ın her sektörde belirli bir noktaya geldiğine değinen Vali Ayhan, ?Üretim anlamında henüz arzu ettiğimiz seviyede değiliz. Özellikle tarımsal potansiyelimiz, turizm potansiyelimiz ve sanayi alanındaki üretim potansiyelimizin yeterli olmadığını konuşuyoruz. İyi bir noktadayız ama bu yeterli değil. Bunu da birlik ve beraberlik içerisinde başaracağız? diye konuştu.

İlimizin tarım potansiyeline dikkat çeken Vali Salih Ayhan, ?Olağanüstü barajlar, göletler yapıldı, sulama kanalları yapıldı ve modern tarım teknikleri ve tarım aletleri geliştirildi. Ama üretim anlamında geçmişe doğru baktığımızda evet üretim var ama yeterli değil. Değişen dünyada nüfus artış hızına baktığımız takdirde coğrafyamızın buna yeterli şekilde cevap vermediği aşikârdır. Biz Sivas´ın bu geniş coğrafyasını nasıl daha iyi değerlendirebiliriz? Hayvancılık anlamında olsun, hayvancılık sektörünün diğer ürünleri olan süt ürünleri olsun hepsini bir potada hep beraber Sivas´a bir katma değer olarak kazandıracağız? şeklinde konuştu.

?POTANSİYELİ VERİMLİ

KULLANMALIYIZ?

Tarım teşkilatları arasında iyi bir birliktelik olduğunu kaydeden Vali Ayhan, bu doğrultuda ilimizdeki tarım potansiyelinin de artırılması gerektiğine vurgu yaptı. Vali Ayhan, ?Birçok alt yapıyı bitirdik. İyi bir kadro var. İyi bir tarım teşkilatı var. İyi bir birliktelik ve kooperatiflerimiz var. Bu potansiyele bir ivme kazandırmalıyız. Buğday milli bir mahsuldür. İlerleyen dönemlerde değeri çok daha artacaktır. Tarımın zaten milli bir politika olması noktasında çalışmalar var. İlerleyen dönemlerde tarımın çok çok daha önemli olduğu ortaya çıkacaktır. Ürünlerin genetik yapısında bozulmalar var. Bunları muhafaza edeceğiz. Şuan Sivas coğrafyası çok daha buna bakir ve henüz bozulmamış bir yapısı var. Geleneksel üretim modellerinden çıkıp, modern üretim tekniklerini kullanmalıyız? diye konuştu.

?EN BÜYÜK SORUN

GÜVENİLİR LİMAN?

Çiftçilerin en büyük sorununun ürettiği ürünü satabileceği güvenli bir limanın olmaması olduğunu belirten Vali Ayhan, ?Biz de buna yönelik bir çalışma yapıyoruz. Bütün sektörü katalizör bir görev üstlenecek bir mekanizma, bir yapı veya bir şirket modeliyle bunu pazarlamak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Tabi ki piyasaya hâkim olmak istemiyoruz. Serbest piyasa ekonomisine müdahale etmek de istemiyoruz. Sadece yapacağımız odaları, birlikleri, tüzel ve kişileri aynı zamanda kamunun da bir miktar desteğiyle beraber güçlü bir model kurarak, çiftçilerimizin ürettiği ürünler için güvenli bir liman olmasını sağlayacağız. Aynı zamanda ihracat potansiyelini geliştirmeye çalışacağız. Bu saatten sonra Sivas´a paranın girmesi gerekiyor. Eğer buraya para girmezse biz daha çok konuşuruz. Bahar bir çiçekle gelmez ama her çiçek baharın müjdecisidir? dedi.

Tarım anlamında önemli desteklemeler olduğunu kaydeden Vali Ayhan, şöyle devam etti:

?Tarım noktasında TKDK´nın olağanüstü destekleri var ama baktığımızda hala arzu ettiğimiz noktada değiliz. Sebebi nedir? Bunu araştırmalıyız. Ya çiftçilerimiz bilimsel anlamda hazır değil veya ürettiği ürünleri pazarlayacak bir piyasa mevcut değil ya da piyasadaki dengesizliklerdir. Bunların hepsine az çok vakıfız. Bunların hepsini yapacağımız çalışmalarla burada konuşulacak konularla, burada sizlerin sorularını alarak, hocalarımızın da sizlere aktaracağı bilgilerle beraber güzel bir yol haritası çıkaracağız.?

SİVAS´TA 8 MİLYON DEKAR

ALANDA TARIM YAPILIYOR

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız ise Sivas´ın 27 bin 200 kilometrelik alanı ile Türkiye´de ikinci sırada ve yerleşim yeri bakımından da birinci sırada yer aldığını belirterek, ?İşgücünün sektörel dağılımına bakıldığında tarım ve hayvancılığın ilde çok büyük bir ekonomik etkinliğe sahip olduğunu görülmektedir? dedi.

İlimizde 8 milyon dekar alanda tarım yapıldığını belirten Yıldız, ?Bu alanın yaklaşık yüzde 45´lik kısmında hububat ekimi yer almaktadır. Dolayısıyla ilimiz tarımında hububat ekimi önemli bir yere sahiptir. Yaptığımız çalışmalar, saha araştırmalarımız sonucunda çiftçilerimizin çoğunluğunun geleneksel yöntemlerle üretim yaptıkları, bu nedenlerle birim alandan alınan ürün miktarı ve kalitesinin düşük olduğunu görüyoruz? diye konuştu.

?TEKNOLOJİDEN

FAYDALANMALIYIZ?

Tarımda kârlılığın artırılması için de verimi ve kaliteyi artırıcı tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Tarım ve Orman İl Müdürü Yıldız, şöyle devam etti:

?Gelişen ve değişen dünyada yeni teknolojilerden ve tekniklerden faydalanmamız gerekmektedir. Bu sebeple toprak işleme, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, yetiştirme tekniklerinin iyileştirilmesi, kaliteli tohumluk kullanımı, ürün kayıplarının azaltılması gibi konular önem arz etmektedir. Bu amaçla ilimiz tarıma büyük katkı sunacağını düşündüğümüz Sivas 1. Buğday Çalıştayını düzenledik. Şu an burada çiftçilerimiz, sanayicilerimiz, sanayici esnaflarımız ve sektör temsilcilerimiz bulunmaktadır.?

Çalıştay´da Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Sakin; ?Buğday´da Kalite´, Ziraat Yüksek Mühendisi Musa Türköz; ?Enstitü Çeşitlerinin Tanımı´, Ziraat Yüksek Mühendisi Zafer Arısoy; ?Hububat Ekim döneminde yetiştirme teknikleri´, Ziraat Yüksek Mühendisi İrfan Gültekin; Hububat tarımında toprak işleme ve ekim´, Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İzzet Kadıoğlu; ?Buğdayda yabancı otlarla mücadele yöntemleri´, Doç. Dr. Sezer Şahin; ?Buğdayın Besin işlemleri´ ve Ziraat Yüksek Mühendisi İlker Topal da ?Hububat hastalık ve zararları´ konulu sunumlarını yaptı.

Çalıştay´ın bugün yapılacak oturumlarında ise Ankara Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü´nden Dr. Numan Bardaroğlu; ?Hububat Zararlıları´, Ziraat Mühendisi Emre Akçil; ?Genel zararlar´ ve Dr. Filiz Ünal´ın ?Hububat Hastalıkları´ konulu sunumları yapılacak. Buğday Çalıştayı soru ve cevapların ardından sona erecek.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
22.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü