Uğur YİĞİT
Vali Salih Ayhan, ilimizde görev yapan basın mensuplarıyla koronavirüs nedeniyle telekonferans yöntemiyle toplantı yaptı. İlimizdeki koronavirüs tedbirleri hakkında bilgiler veren Vali Ayhan, son rakamları paylaştı. Koronavirüs nedeniyle ülke olarak topyekün mücadele verildiğini ifade eden Vali Ayhan, ?Biliyoruz ki bu mücadelede devletimizin kararlı adımları, milletimizin duyarlılığı ve sağduyusuyla biz zaferden çıkacağız. Bundan hiçbir şüphemiz yok. Salgınla mücadelede elimizden geldiği kadar verilmesi gereken kamuoyunun bilmesi gereken bilgileri şeffaf ve kararlı bir şekilde paylaşmaya çalıştık. Burada yürütülen mücadelede başta sağlık olmak üzere farklı boyutları da kapsıyor. Sosyal, ekonomik ve toplumsal birçok tarafı var. Çok yönlü bir bakış açısıyla mücadele yürütmekteyiz.? dedi.
11 BİN GIDA KOLİSİ DAĞITILDI
Koronavirüs ile ilgili Vefa İletişim Destek hatlarını kurduklarını ve bugüne kadar 37 bin 661 talebin tümünü yerine getirdiklerini aktaran Vali Ayhan, ?Bu sadece somut talepler bilgilendirme noktasında talepler var. Onları da kattığımız zaman yaklaşık 22 Mart´tan bugüne kadar 100 bine yakın çağrı aldık. Bu çağrıları da hızlı bir şekilde sahada yerine getirdik. Bu süreçte yoğun bir kaynak ihtiyacımız oldu. Birçok hayırseverimiz destek oldu. Yaklaşık 20 binin üzerinde bir gıda kolisi hazırlayarak depolarımızda hazır bir vaziyette 11 bin 900 vatandaşımıza gıda paketi ulaştırdık. Bu topyekün bir seferberlik olduğu için bütün kamu görevlileri kendi mecrasında görev aldı.? ifadelerini kullandı.
SOSYAL MESAFE İHLAL EDİLİYORDU
Atatürk Caddesi´nde PTT ve bankaların önünde oluşan kuyruklar nedeniyle sosyal mesafenin ihlal edildiğini bu yüzden de caddeyi belirli saatlerde kapattıklarını söyleyen Vali Ayhan, şunları söyledi:
? Sosyal izolasyonun sağlanması için maaş ve yardım ödemelerini yaptık. PTT ve bankaların önünde sosyal mesafe kuralları ihlal oldu. Bu durumda hastalığın bulaşma durumu söz konusu olunca devletimiz hemen bir karar aldı. İlk etapta 17 bin 344 vatandaşımızın bin liralık maaşlarını ödedik. Sokağa çıkma yasağıyla beraber buna yönelik ekipler kurduk. Valilik açık birimi ve seyahat kurulları oluşturduk. 4 bin 414 vatandaşımızın ulaşımını sağlamak için belge verdik. Ayrıca bin 181 vatandaşımızı da il içerisinde başka bir ilçeye gitmesi için belge tanzim ettik. İller arası da seyahat izin belgesi de bin 815 vatandaşımızı da verdik. Yasaklara uymayan vatandaşlarımızda var. Çok ceza uygulama taraftarı değiliz ama mecbur kaldıkça kararlarımıza riayet etmeyen vatandaşlarımıza şuana kadar 356 bin lira idari para cezası vermiş bulunmaktayız. Özelikle kapalı olması gerekirken gizli saklı kuytu köşelerde kahvehaneler görebiliyoruz. Bunlara da cezai müeyyideler uyguluyoruz. Pazar yerleri, marketler, toplum taşıma araçları gibi halkın toplu olarak bulunduğu yerlerde maske takılması zorunlu hale gelmesiyle denetimlerimizi sürdürüyoruz. ?
SOSYAL HAREKETLİLİK AZALDI
Koronavirüs çıkmadan önce toplu taşımayı günde 94 bin kişinin kullandığını belirten Ayhan, ?Kısıtlamalar ile birlikte hafta içi 8 bine hafta sonu da 3 bin ile 4 bin arasına düşmüş vaziyette. Sivas´ta bazen bu yasaklara uyulmuyor gibi paylaşımlar görüyorum. Sivas´ta yüzde doksan üzerinde kurallara riayet ediyor. Yüzde 10´da hayatın olağan akışına uygun olarak ihtiyaçları için dışarı çıkıyor. Günde 2 kere drone ile şehre üsten bakış oluşturuyoruz. Bir hareketlilik var mı? Şehir içerisinde izleme yapıyoruz. Yoğun olarak yerleri emniyete aktarıp uyarılarda bulunuyoruz. ? dedi.
GÜNLÜK VAKA SAYIMIZ TEDBİRLER SAYESİNDE DÜŞTÜ
Sivas´ın büyükşehirler ile ilgili bağı çok fazla olduğunu ve bu süreçte şehre giriş ve çıkışlarda ciddi tedbir aldıklarını anlatan Vali Ayhan, ?Bu tedbirler sayesinde vaka sayısı da bir anda ciddi bir azalma meydana geldi. Ortalama 10-12 artış varken bir anda 3 ve 4 arasına düştü. Şuana kadar 36 bin 900 araç kontrol edildi. 77 bin 291 vatandaşımız bilgilendirildi. 1 ayda 77 bin vatandaşımız Sivas´a geldi. Özellikle büyükşehirlerdeki kısıtlamalardan sonra bu rakam çok azaldı. Günlük 200-250´ye düştü. İlk zamanlarda özellikle vadi bölgesine İstanbul´dan hemşerilerimiz geldi.? ifadelerini kullandı.
İYİ VE KÖTÜ SENARYO PLANLARIMIZ HAZIR
Koronavirüsle mücadelede Sivas´ın sağlık altyapısının en kötü senaryoyu bile kaldırabilecek güçte olduğunu ifade eden Ayhan, ?Kapasitemiz, sağlık teşkilatımızın fiziki yapısı, personel sayısı iyi durumda biz süreç başladığı zaman ÇAGEM´i merkez yaptık. ÇAGEM´de 96 yatak var. Bir de Numune Hastanesi´nin bir bloğunda 72 yatağı tahsis ettik. İyi senaryo ve kötü senaryo planlarımız vardı. İyi ve kötü senaryoda bin 500´e yakın vakamız olsaydı. Sağlık altyapımız buna müsaitti. Bunu kaldıracak gücümüz vardı. Bu rakamları görmeyeceğimizi özellikle söyleyeyim. Tedbirler sayesinde şuana kadar 67 vatandaşımız taburcu oldu. Vakalarımızın yüzde 50´si iyileşmiş bulunmaktadır. Rakam paylaşmamamızın sebebi rehavete kapılmasın. Moral ve motivasyonumuzun canlı tutulması açısından da iyileşen hasta olduğunun algısını oluşturmak istiyoruz. Almış olduğumuz tedbirler sayesinde çok iyi durumdayız. Bazen sosyal medyada Sivas ile ilgili vakalar paylaşıyorlar hiçbiri doğru değil. Biz anbean süreci takip ediyoruz. Bizde test sayısı ile vaka sayısı çok düşük yüzde 5 civarında. Türkiye ortalamasının çok altında Sivas platodan aşağı indi gibi gözüküyor. Sivas ile ilgili kaygılanacak. Tedirgin olacak bir durum yok. ? dedi.
KORONAVİRÜSTEN 2 KİŞİ ÖLDÜ
Koronavirüsten ilimizde bugüne kadar 74 ve 82 yaşında iki kişinin hayatını kaybettiğini 67 kişinin de taburcu olduğunu söyleyen Ayhan, ?Şuana kadar 2 bin vatandaşımıza test yapıldı. Gerçekten rakamlar çok sevindirici bu da almış olduğumuz tedbirler sayesinde özellikle karantinalara çok önem verdik. Vatandaşlarımızın 14 gün kuralarına uyması için çok iyi çalışmalar yaptık.? diye konuştu.
Editor : Haberpanelim