Burcu CELLAT
Sivas’a 58 km mesafedeki göl, yaz-kış ziyaretçilerini ağırlıyor. Yüzölçümü yaklaşık 3,5 km² olan göl, deniz seviyesinden 1295 metre yükseklikte bulunuyor. Sivas’ın en büyük gölü olma özelliğini de taşıyan sulak alanda, iki adet de ada bulunuyor.
Derinliğin ortalama 2 metre olduğu gölde kayık, rüzgar sörfü, bot, su bisikleti gezileri, dalış sporu, olta balıkçılığı yapılırken; gölün etrafında ise kuş gözlem, trekking, hiking, dağ bisikleti faaliyetleri de gerçekleştirilebiliyor.
Dibindeki kaynaklar ile Acısu Deresi’nden beslenen karstik gölün suyu sülfat tuzu açısından da zenginlik taşıyor. İçerisinde 8 çeşit balık bulunan nadir göllerden olan Tödürge Gölü, Türkiye’nin önemli doğa ve kuş alanlarından biri olarak da göze çarpıyor.
GÖLÜN RAMSAR ALANLARI ARASINA GİRMESİ BEKLENİYOR
Uluslararası öneme sahip olan sulak alanlar sözleşmesi olan Ramsar’a aday olan Tödürge Gölü’nün bu kapsam alanına dâhil olması da bekleniyor.
Yeryüzünün en zengin ve üretken ekosistemlerini içinde barındıran, bulunduğu bölgenin insanlarına ve ülke geneline hizmet edebilen karmaşık doğal sistemlere verilen "Ramsar Alanı" ilimiz içinde önem taşıyor. Gerek göl çevresindeki endemik bitki türleri, gerek su altı canlı yaşamı ve gerekse de önemli kuşlara yaşam alanı sunan Tödürge Gölü, tabiatı ile de büyük beğeni toplarken, Ramsar ile gölün ziyaretçilerinin artacağı da düşünülüyor. Ülkemizdeki 86 sulak alandan 14 tanesi Ramsar alanı olarak tescillenirken, 59’u Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan ve 13’ü Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan olarak göze çarpıyor. Sivas Tödürge Gölü’nün de Ramsar’a giren 15. sulak alan olması bekleniyor.
200 kuş türünün görüldüğü alanda Bahri, Macar Ördeği, Erguvani Balıkçıl, Flamingo, Pelikan, Kara Leylek, Çeltikçi, Turna, Kızıl Boyunlu Batağan, Leylek, Angıt, Karaçaylak, Akkuyruklu Kartal, Saz Delicesi, Uzunbacak, Kızılbacak, Sumru, Sarı Başlı Kuyruksallayan, Boz Kaz, Yalı Çapkını, Sığır Balıkçılı, Saka, Mavi Baştankara, Kızılşahin, Kızılgerdan, Keten Kuşu, İbibik Kuşu, Gri Balıkçıl, Arı Kuşu, Guguk Kuşu ve daha birçok kuş türü beslenme, üreme ve barınma olanağı buluyor.
Tödürge Gölü, kuş zenginliğinin yanı sıra balık ve sürüngenler açısından da zenginlik sunuyor. Sazan, Tatlısu Kolyozu, Siraz balığı, Karabalık, Karaburun balığı, Tatlısu Kefali, Çöpçü balığı, yayın gölde görülen balık türleri iken su yılanı, küpeli su yılanı ve Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’nde kesin koruma altına alınan türlerden Benekli Kaplumbağa da bulunuyor.
EKOTURİZME KAZANDIRILMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR
Sulak alan sınırının belirlendiği ve yönetim planı projesinin hayata geçtiği gölün, Sivas Valiliği’nin çalışmaları ile eko turizme kazandırılması da hedefleniyor. Dış etkenler, kaçak avcılık, saz kesimi ve çevresindeki tarım arazilerinde anız yakımı, bilinçsiz gezi ve ziyaretler ile olası habitat ve çevre kirliliğinin önüne geçmek isteyen Sivas Valiliği de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar öncülüğünde çalışma yürütüyor. Göle zarar verebilme olasılığı olan her türlü unsurun önüne geçmek, mevcut biyoçeşitliliği korumak, sürdürülebilir kılmak ve zenginleştirmek amacıyla yürütülen çalışma da ilgili bakanlıklar proje çalışmasını sürdürüyor
Editor : Haberpanelim