USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TOHUMCULUKTA TARİHİ ADIMLAR

TOHUMCULUKTA TARİHİ ADIMLAR

TOHUMCULUKTA TARİHİ ADIMLAR
27-06-2020 07:00
Google News

Burcu CELLAT

Tohum ıslahında milliliğe büyük önem veren Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, birçok üründe yüzde 100 yerli ve evrensel anlamda endüstriyel ve yüksek verimli, yüksek standartlı tohumların ülkemize kazandırılması için çok önemli projeler yürütüyor. Bu yıl yemeklik kabak, kavun, buğday tohumlarında ciddi aşamalar kaydedildi ve tescil aşamasına yaklaşıldı. Bazıları 2021 yılında Türk çiftçisinin elinde olacak, 2021 yılı hasadıyla birlikte bütün aşamalarını tamamlayacak ve tescil süreci de tamamlanarak Türk ve dünya tarımının hizmetine sunulacak. Bununla birlikte hıyar, pancar, domates, biber gibi birçok üründe de ciddi tohum çalışmaları yürütülüyor ve önümüzdeki birkaç yıl içinde onlarca üründe yüksek verimli, uluslararası standartlarda tohumlar üretilmiş olacak.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi´nin Konya Şeker ile yürüttüğü bu projeler için yüksek oranda kaynaklar ayrılıyor ve ülkemizin dünya tohum merkezi olması yolunda çok önemli projeler yürütülüyor.

Türkiye´nin her gün tartıştığı tarım ve hayvancılıkla ilgili birçok konuda, kısır tartışmaların dışına çıkan, laf değil, iş üreten Konya Şeker, Genel Başkan Recep Konuk´un talimatıyla tohum ıslahında da ciddi mesafeler kaydetti.

Konya Şeker´in deneme tarlalarında üretilen ürünler, peyderpey tescillenip Türk ve Dünya tarımının hizmetine sunulmuş olacak. 2016 yılından beri Çukurova Üniversitesi ile birlikte yürütülen buğday çalışmalarında ekmeklik, bisküvilik ve makarnalık olmak üzere ayrı ayı geliştirilen tohumların 2021 yılında tescil denemelerinin başlayacağını belirten Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, üretilen tohumların sadece Konya bölgesi için değil Akdeniz, Doğu Anadolu, Marmara, Trakya, Ege bölgesi gibi farklı birçok bölgeye de uyumlu, güçlü ve yüksek verimli olduğunu söyledi.

Yetiştirilen tohumların, evrensel standartta olduğunu ve birçok ülkeye ihraç da edilebileceğini belirten Çökmüş, ?Kurucu Başkanımız Sayın Recep Konuk, Torku´nun da mimarı. Türkiye´de ilk, konsepti belli, amacı hedefi belli bir üniversite olarak Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi´ni kurmuştur. Bu modeli ülkemize kazandırdığı için kendisine müteşekkiriz. Sloganımız, ?´bilgiyi ürüne dönüştüren üniversite´´. Dolayısıyla ülkemizin ve insanımızın refahını yükseltecek çalışmalar gerçekleştiren, akademiyle uygulamayı bir araya getiren bir üniversite. Tohum ıslahı veya hibrit tohumlarda yüzde yüz yerliliği oluşturmak için ciddi projeler yürütüyoruz. Özellikle şeker pancarı, buğday gibi ürünlerde önemli mesafe kaydettik. Elbette diğer ürünlerde de çalışmalarımız yürüyor. Orta Anadolu´da ve Türkiye´nin her tarafında yaygın olarak üretilen buğdayda yürüttüğümüz çalışmalarda artık tescil aşamasına yaklaştık.  Ekmeklik, bisküvilik, makarnalık buğday çeşitlerimizin iyileştirilmesi için Çukurova Üniversitesi ile işbirliği halinde çalışmalara başladık. Deneme tarlasında 1000´in üzerinde buğday hattı mevcut. Burada bütün Türkiye´ye hitap edecek çeşitlerimiz var. Büyük ihtimalle önümüzdeki yılsonunda ilk çeşitlerimizi tescil için belirlemiş olacağız? dedi.

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
22.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü