USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

TOPLUMUN YÜZDE 80´İ BELİNDEN ŞİKAYETÇİ

TOPLUMUN YÜZDE 80´İ BELİNDEN ŞİKAYETÇİ

TOPLUMUN YÜZDE 80´İ  BELİNDEN ŞİKAYETÇİ
09-07-2018 07:57
Google News

Gökhan KARA /

Medicana Sivas Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Salih Salihoğlu, toplumda çok yaygın görülen bel ve sırt ağrılarına dikkat çekti.

İstatistiklere göre bel ve sırt ağrılarının sağlık sorunlarının başında geldiğini vurgulayan Salihoğlu, bu hastalıkta artan artışın en önemli nedeninin hareketsiz yaşam olarak açıkladı.

Dr. Salihoğlu, bel ve sırt kaslarının zayıflaması nedeniyle bel bölgesine yükün artmasıyla ortaya çıkan rahatlıktan korunmanın tedaviden çok daha kolay olduğuna belirterek, ?Tüm romatizmal yakınmaların üçte birini bel ağrıları oluşturur. Toplumun yaklaşık yüzde 80´i aktif yaşamlarının bir bölümünde bel ağrısı çeker. Hastaların yüzde 70´i bir ay, yüzde 90´ı iki ile üç ay içinde iyileşmekle birlikte nüksler sıktır. Hastaların yüzde 70´inde üç ve daha fazla tekrarlama olmaktadır. Bel ağrısı 20-40 yaşları arasında başlamakta, maksimum sıklık 45-60 yaşları arasında görülmektedir.

KASI ZAYIF OLAN AĞRIYA DAHA YATKIN

Sigara içenler, uzun yol sürücüleri, uzun süre ayakta duranlar, pozisyon değiştirmeden uzun süre oturanlar, ağır yük kaldıranlar, kıvrılarak ve ani hareket yapanlar, vibrasyonlu aletle çalışanlar, öksürenler ve düşük gelirlilerde bel ağrısına yakalanma riski yüksektir. Sırt ve karın kasları zayıf olanlar da bel ağrısını daha yatkındır. Doğumsal anomaliler, travma, bel fıtığı, faset sendromu, kanal darlığı, belin dejeneratif hastalığı, kireçlenme, bel kayması, kemik erimesi, kas romatizması, eklem sendromları, tümörler, enfeksiyonlar, başka yerden (karın, damar ve pelvik organlar) yansıyan ağrılar bel ağrısına sıklıkla sebep olmaktadır? dedi.

ALTIN UYARILAR

Bel ağrısından kurtulmak ve bel ağrısına yakalanmamak için uyulması gerekler hakkında  ise altın değerinde ipuçları veren Salihoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

?Yatarken dizleri kırarak sırt üstü veya yan yatmamız gerekiyor. Yataktan kalkarken önce yan dönmek, sonra doğrularak oturmak ve ellerle destekleyerek ayağa kalkılmalıdır. Dik oturmalı ve otururken de beli desteklemeliyiz. Uzun süre ayakta durulacaksa, bir ayak yüksekte kalacak şekilde altına bir şey koymak,  yerden bir şey alırken ve ayakta çalışırken dizleri kırmak, yükü her iki ele paylaştırmak ve vücuda yakın olarak taşımamız gerekiyor. Uzanarak iş yapmamak,  uzun süre aynı pozisyonda kalmamak ve ani hareketlerden sakınmalıyız.  Klozet tipi tuvalet kullanmak, sigara içmemek ve düzenli egzersiz yapmak bel ağrılarına faydalı olacaktır.?


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
22.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü