Uğur YİĞİT
Sivas merkeze 24 kilometre uzaklıktaki Sıcak Çermik bölgesindeki jeotermal suyun, öncelikle turizmde devre mülk ve otellerin havuz, banyo gibi donatılarında ayrıca sağlıkta çeşitli hastalıkların şifası için kullanıldığını hatırlatan Vali Ayhan, şimdi de bu suyun turizme katkı sağlaması için Altınkale´de, tarıma destek olması için de sera projesinde kullanılacağını ifade etti.
Doğal zenginliklerimizin boşa akıp gitmesine göz yummayacaklarını vurgulayan Vali Ayhan, "İmar planlarını hazırladığımız bölgenin, rekreasyon çalışmalarına katkıda bulunan jeotermal su, artık tarımsal alanda da şifa olacak. Bu bölge imar planında yer alan tarımsal çalışmalarda kullanılacak. Bu manada kendilerine tahsis ettiğimiz su ısısını müteşebbisimiz kısa zamanda yatırıma dönüştürme konusunda adımlar attı. Tamamen jeotermal suyla ısıtılacak 40 dönümlük arazi bölgenin ilk cam, topraksız serası özelliğini taşıyacak. Temeli atılan sera inşaatında çalışmalar sürüyor. Sera tamamlandıktan sonra yılda 2 bin 500 tona kadar salkım domates üretimi yapılacak. Üretilen domatesler ise yurt içi ve yurt dışı pazarlara gönderilecek. Ayrıca serada yaklaşık 100 kişi istihdam edilecek. Böylece çevredeki köylerimize de iş imkânı sunulacak. Seranın yapım maliyeti ise yaklaşık 30 milyon lira olacak." dedi.
İlimizde tarım ve hayvancılık alanında ciddi yatırımların hayata geçtiğini vurgulayan Vali Ayhan, "Özellikle Koronavirüsle mücadelede tarımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Dolayısıyla hız kesmeden yatırımcıya destek olma konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu proje, Sivas´a seracılık anlamında vizyon katacak. Sivas´ın tarım ve hayvancılıkta bir üs ve bölge olacağına inanıyorum. Bunun da çalışmalarını yoğun bir şekilde yapmaktayız. Topraklı seralar yoğun bir şekilde yapılmakla birlikte topraksız modern cam sera ilk defa hayata geçiyor. Seramız jeotermal kaynağın sadece ısısından faydalanacak ve bunu da ekonomiye dönüştürmüş olacak." ifadelerini kullandı.
SERASI OLMAYAN TEK ŞEHİR BİZDİK
Proje Teknik Danışmanı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Organik Tarım Programı Öğretim Görevlisi Volkan Yörük ise proje hakkında bilgi verdi. Projeye 2012 yılında başladıklarını belirten Yörük, "Sivas´ta jeotermal bir sera olabilir mi? düşüncesi ile projeyi geliştirdik. Konuyu dönemin vali yardımcısı, günümüzün ise Valisi Salih Ayhan beye ilettik. O da projeye sıcak baktı. O günden bu güne kadar çalıştık ve yatırımcımız inşaat çalışmalarına başladı. Biz bu projenin olabileceğine canı gönülden inanıyoruz. Çünkü Türkiye´de jeotermal kaynağı olup da serası olmayan tek şehir bizdik ve artık bizim de seramız yükseliyor. Bu sera ayrıca bölgenin modern ilk cam topraksız serasıdır. Sera tamamen jeotermal kaynaklarla ısıtılacak." diye konuştu.
Editor : Haberpanelim