USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TSO´DA 6 HEDEF

TSO´DA 6 HEDEF

TSO´DA  6 HEDEF
23-06-2018 07:58
Google News

Çetin POLAT/

Ticaret ve Sanayi Odası´nın yeni yönetimi, ilk etapta hedefine 6 konuyu yerleştirdi. Başkan Eken, öncelikle TOBB Teknoloji Lisesi´nin yapılması, Fuar ve Kongre Merkezi´nin tamamlanması, Teşviklerde Sivas´ın 4´ncü Bölgeden 6´ncı Bölgeye alınması, Milli Yer Gözlem İstasyon´un bir ayağının Sivas´ta yapılması, Demirağ OSB´de ücretsiz arsa tahsis edilmesi ve alt yapısını yapacak firma için döviz kurunun sabitlenmesini istediklerini ve bu konuları çok yakından takip ederek somut netice almaya çalışacaklarını söyledi.

Toplantıda ilk olarak Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Yerlikaya, TOBB-TSO Teknoloji Lisesi, Fuar ve Kongre Merkezi hakkında sunum yaptı. Yerlikaya, projenin ilk gününden itibaren yapılan çalışmaları ve ödemeler hakkında detaylı bilgiler sundu.

ODAMIZI HAREKETE GEÇİRDİK

Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken ise konuşmasını 6 başlık halinde yaptı. Sivas´a büyük hareket kazandırmak için başlattıkları çalışmalardan birisi olarak 2 önemli bakana ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını söyleyen Eken, ?Öncelikle Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz´a çalışmalarımızda bizleri yalnız bırakmadığı ve talebimiz üzerine Sanayi Bakanımızı Sivas´ta konuk ettiği için teşekkür ediyorum. Sayın Bakanımız Faruk Özlü´ye de yoğun gündemine rağmen bizlere kırmayarak şu an aramızda olduğu için iş dünyası adına teşekkürlerimizi sunuyorum.?

TOBB TEKNOLOJİ LİSESİ VE FUAR KONGRE MERKEZİNİ SİVAS´A KAZANDIRALIM

Başkan Eken, Sivas´ın ve Odamızın prestij projeleri arasında yer alan Fuar ve Kongre Merkezi´nin tamamlanmasını için hükümetten destek istedi.

Eken, ?Bu projenin temeli 31 Mayıs 2006 tarihinde dönemin başbakanı ve şu anki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılmıştı. 6 yıl boyunca atıl vaziyette bırakılan ve bir türlü tamamlanamayan bu alan belki de ülkemizde başlanıp da bitirilemeyen tek projedir. Zira, bu alanın Fuar, Kongre ve Eğitim merkezine dönüştürülmesi ve TOBB ETÜ fakültelerinin burada açılması konusunda geçmiş dönemde başlatılan çalışmalar da sonuçlandırılamamıştır. Nihayetinde TOBB´un Odamızı ve Sivas´ı seviyor olmasından dolayı bu projesinin bir kısmına TOBB Teknoloji Lisesi yapılmasına karar verilmiş ve çalışmalara başlanmıştır. Ancak, proje alanın büyük olması, Odamızın da kaynaklarının kısıtlı olması nedeniyle yine proje ödenek eksikliğinden dolayı yarım kalacaktır. Ayrıca her yıl Odamız tarafından bu alana 500 bin lira kira ödenmektedir. Sizlerde kabul edersiniz ki üye aidatlardan oluşan bütçemiz bu yükü daha fazla kaldıramayacaktır. Ticaret ve Sanayi Odamıza yeni seçilen şahsım ve Yönetim Kurulu olarak, ?Sivas halkının artık, tamamlansın diye 4 gözle beklediği? bu projeyi çürümekten kurtarmak istiyoruz. Odamıza, TOBB´a ve hükümetimize laf gelmemesi için Sayın Bakanlarımızdan destek sözü istiyoruz. Çünkü hükümetimizin Türkiye ve Sivas´ımız için yaptıkları projeleri iyi biliyor ve takdir ediyoruz. Sayın Bakanlarımızın ve milletvekillerimizin desteğiyle Fuar ve Kongre Merkezi inşaatının hızlı bir şekilde başlatılarak, birkaç yıl içerisinde Sivas´ımıza kazandırılmasını istiyoruz.?

SİVAS SANAYİSİ BÜYÜYOR

Başkan Eken, son 14 yılda ihracatta 5 kat, fabrika sayında 4 kat istihdamda ise 6 kat bir büyüme sağlamıştır dedi ve ekledi:

?Hükümetimizin uygulamaya koyduğu 5084 sayılı teşvik yasası Sivas´ın tarihi açısından da önemli bir dönüm noktası olmuştur. 1989 yılında kurulan 1. Organize Sanayi Bölgesinde 36 fabrika 1.230 kişi çalışırken, 2004 yılında yürürlüğe giren teşvik yasasıyla birlikte bugün 150 fabrika üretime geçmiş, 7.500 kişiye istihdam sağlanmıştır. 2004 yılında 37 milyon dolar olan İhracatımız da 2017 yılı itibariyle 185 milyon dolara yükselmiştir.İhracatımızın % 70´e yakınını Türkiye´nin en fazla dış ticaret açığı verdiği ülkeler olan Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve İran´a yapan ilimiz bugün İspanyadan Vietnam´a, Arjantin´den Sudan´a kadar toplam 66 ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir.Teknolojiden, otomobil yan sanayine, mobilyadan mermere, tekstilden gıdaya kadar birçok sektörde üretim yapan Sivas, ürünlerini dünyanın dört bir yanına ihracat yaparak, ülkemize döviz kazandırmaktadır.?

TEŞVİKLERDE 6. BÖLGEDE OLMAK İSTİYORUZ

Sivas´taki sanayinin daha da büyümesi ve yeni yatırımcıların gelmesi noktasında Sivas´ın teşvik bölgesinde 4 değil, 6 bölgede olmasın talep eden Eken, ?Sivaslı tüccar, sanayici ve işadamlarımız artık kabuğunu kırmıştır. Ancak önündeki engelleri aşmak, rekabet avantajlarına kavuşmak istemektedir. Bunun içinde teşvik yasasında 4. sıra desteklerinden faydalanan Sivas´ın, 6. Bölgeye alınmasını talep ediyoruz. Öyle ki, geçtiğimiz günlerde davetimiz üzerine İstanbul´dan Sivas´a gelen Yasin Tekstil firması, Organize Sanayi Bölgemizde incelemelerde bulunmuştur. Teşviklerde 6. Bölgeye alınacağınıza dair Hükümetiz adına verdiğimiz söz üzerine 1000 kişiye istihdam sağlayacak tekstil fabrikası kurma kararı almıştır. Sivas´ın 6. Bölgeye alınması halinde ise işçi sayısını 3000 kişiye çıkartacağını açıklamıştır. Bu örnek girişiminden dolayı da Yasin Tekstil´e teşekkür ediyorum.?

DEMİRAĞ OSB SİVAS SANAYİSİ İÇİN ÇOK ÖNEML?

850 hektar üzerine kurulan Demirağ Organize Sanayi Bölgemizin altyapı ihalesi tamamlanmıştır. Lojistik merkezi ile entegre şekilde içinde demiryolu ağı bulunacak Organize Sanayi Bölgesi, ilimizin kalkınmasına ve sanayileşmesine büyük katkı sağlayacaktır. Altyapısı ve demiryolu bağlantısıyla büyük bir cazibe merkezine dönüşen Demirağ OSB´ye yatırımcı getirebilmemiz içinde yine 6. Bölge teşvik kapsamına alınmamız gerekmektedir. Demirağ OSB´nin ilimize kazandırılmasında büyük emekleri olan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Milli Eğitim Bakanımıza, Sanayi Bakanımıza, Valimize ve Milletvekillerimize da teşekkür ediyorum. 

2. ÜNİVERSİTEYE TEŞEKKÜR

İkinci teşekkürü de huzurunuzda Bilim Sanayi ve Teknoloji Üniversite´sinin Sivas´a kazandırılmasında büyük emekleri olan Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz´a, Valimize, milletvekillerimize ve bürokratlarımıza ediyorum.

MİYEG PROJESİ SİVAS´TA BAŞLATILSIN

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğiyle kısa adı MİYEG olan Milli Yer Gözlem İstasyon Projesi başlatılmıştır. Böyle bir projenin ayaklarından birinin Sivas olması hem yeni kurulacak olan üniversitemizin çekirdeğini oluşturacak, hem de Türk havacılık sanayisinin temelini atan hemşehrimiz Nuri DEMİRAĞ´ın memleketi olan Sivas´a anlamlı bir mesaj verecektir. Böyle bir stratejik yatırımın Anadolu´nun göbeği Sivas´ta olması ülkemiz için de güvence kaynağı olacaktır.

BEDELSİZ ARSA TAHSİS SÜRESİ UZATILSIN

Bir önemli konu da yatırımcıya sunulan bedelsiz arsa tahsisleridir. Ülkemizde Bedelsiz Arsa Tahsis Süresi 12 Nisan 2017 tarihinde dolmuştur. Yeni Kararname 6 Haziran 2018 tarihinde yayımlanmıştır. Bu iki süre arasında kalan yatırımlar kapsam dışı bırakılmıştır. Ayrıca ilimizin derecesi yükseltilerek indirim oranı %70´ten %40´a düşürülmüştür. Sanayicilerimiz bu noktada büyük zorluklar yaşamaktadır. Yatırımcıları Sivas´a getirebilmemiz için eski uygulamanın devam ettirilmesini talep ediyoruz.

İHALE ALAN FİRMALARIN DÖVİZ KURU SABİTLENSİN

Son günlerde döviz kurunda yaşanan artışlar üye işletmelerimizi de olumsuz yönde etkilemiştir. Bu anlamda üyelerimizden bizlere çok sayıda şikayet ve talep gelmektedir. Özellikle devletten ihale alan sanayicilerimiz, müteahhitlerimiz kurdaki ani yükseliş nedeniyle zarar etmişlerdir. Örneğin yüzde 30 karla alınan bir ihale, kur farkından dolayı karı ortadan kaldırdığı gibi firmayı da batma noktasına sürüklemiştir. Bu konuda da hükümetimizden talebimiz; ihale yapıldığı tarihteki kur paritesinin dikkat alınarak, işleme konmasıdır.

SEÇİMLER HAYIRLI OLSUN

Hepinizin bildiği üzere ülkemiz 24 Haziran´da genel seçimler için sandık başına gidecek. Bizler iş dünyası olarak istikrarın ve büyümenin devam etmesi, ülkemizin her zaman güçlü olmasını istiyoruz. Hükümetimizin şimdiye kadar olduğu gibi 24 Haziran seçimlerinden sonra da Sivas´a sahip çıkacağına inanıyoruz. Seçimlerin ilimize, ülkemize, milletimize hayırlara vesile olmasını diliyor, kazanın Türkiye olmasını istiyoruz.?

BAŞKAN AYDIN, DESTEK İSTEDİ

Belediye Başkanı Sami Aydın ise Seyfebeli Sanayi Siteleri Projesi hakkında sunum yaptı. Şehir içerisinde kalan sanayi siteleri için Belediye, Ticaret Sanayi Odası ve Esnaf Odaları Birliği ile birlikte bir proje hazırlandığını belirtti. Seyfebeli mevkiine kurulacak yeni sanayinin projesinin hazır olduğunu söyleyen Başkan Aydın, Bakan Özlü´den destek istedi.

BAKAN ÖZLÜ: SEYFEBELİ 2019 YATIRIM PROGRAMINA ALINACAK

Toplantının sonunda Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken tarafından, Bakan Faruk Özlü´ye hayat ağacı hediye edildi.

Bakanlar Özlü ve Yılmaz, toplantının ardından ASELSAN Hassas Optik Üretim Tesisi, savunma sanayisi sektöründe faaliyet gösteren bir fabrika ile Eksantrik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketini (ESTAŞ) gezerek yetkililerden bilgi aldı.

 

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü