USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?TÜRKİYELİ DEĞİL TÜRK IRKI VARDIR?

?TÜRKİYELİ DEĞİL TÜRK IRKI VARDIR?

?TÜRKİYELİ DEĞİL TÜRK IRKI VARDIR?
11-09-2017 07:58
Google News

Gökhan KARA /

Sivas 6.Kitap Günleri´nin onur konuğu olarak şehrimize gelen ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı´ya özellikle gençler büyük ilgi gösterdi. Buruciye Medresesi´ndeki söyleşiye oluşan uzun kuyruktan sonra katılan çok sayıda gence hitap eden Prof. Dr. Ortaylı, ?Türkiyeli diye bir ırk yoktur. Türk vardır. Bu Türkler de Türkçe konuşurlar. Bu kadar basittir? dedi.

Vali Davut Gül ve Eşi Gülden Gül´ün de katıldığı söyleşide kendine has üslubuyla izleyenlere görüşlerini aktaran Prof. Dr. Ortaylı, çoğu insanın dünyayı tanımadığını, coğrafya ve tarih kültürümüzün de çok yetersiz olduğunu vurguladı.

Gençlere kitap okumayı tavsiye eden Prof. Dr. Ortaylı, kendi dönemlerine göre daha çok kitap okunduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını ifade ederek ?İnsan bilgimiz eksiktir. Okumadığımız takdirde ne kendimizi çizebilir ne de kendimizi savunabiliriz. Her zaman böyle bölümlemeler yapılır. Cumhuriyet diyor, Osmanlı milleti diyor. Osmanlı milleti diye bir şey yok. Osmanlılık bir pasaportla verilir. Biz hiçbir şekilde yeni bir dünyada yenisine geçmedik. Böyle Osmanlılıkmış, Türklükmüş bunlar manasız şeyler. Biz Türk´üz. Osmanlı imparatorluğu Türklerin imparatorluğu, Cumhuriyet de Türklerin Cumhuriyeti.  Bu kadar açık. Bunun arasında fark yok. Bunları değiştirmeniz mümkün değildir. Biz rejim değiştirdik. Çok önemli bir şey bu, yani saltanatın muhtelif aşamaları vardır. Ondan sonra Cumhuriyet´in de kendine göre bir yapılanması vardır. Bunun yapısı çok açık bir şey. Biz bunu konuşuyoruz. Yoksa devlet ortadan kalkar mı? Devlet dediğin, kökeni hala tartışılan sosyolojik ve felsefi olarak ama aynı zamanda da varlığı olarak garip bir aparattır ve insanlar onun içindedirler. Onunla şekillenirler? dedi.

"TÜRKİYELİ DİYE BİR IRK YOKTUR"

 ?Türkiyeli diye bir ırk yoktur. Türk vardır. Bu Türkler de Türkçe konuşurlar. Bu kadar basittir.?diyen Prof. Dr. Ortaylı, Rusya´dan örnek vererek şöyle devam etti.

?Ana dil çok önemli bir şey, Ruslaşmadan bahsettiler. Doğrudur, çaresi yoktur. Bir Özbek´le bir Litvanyalı kadın evleniyor. Evde ikisi de Rusları tenkit ediyorlar. Çünkü Litvanyalılar Rusları sevmez Özbekler de sevmez. Ama evde Rusça konuşuyorlar. Birinin Özbekçe bildiği yok, diğerinin de Litvanya´nın dilini konuşacak hali yok. Bunlar Rusça konuşuyor. Çocuklar da Rus olarak büyüyor?

Program sonunda Vali Gül tarafından İlber Ortaylı´ya hediye takdim edilerek günün anısına hatıra fotoğrafı çektirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
27.09.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü