HABER MERKEZİ
Altın fiyatları, risk hissiyatındaki toparlanma ve Fed'den daha sıkı para politikası beklentileri arasında kazançlarını azalttı ve gösterge üç haftanın en düşük seviyesi olan 1.970 dolara doğru geriledi.
Ekonomik veriler, kısmi toparlanma gösterirken, işsizlik başvurularının beklenmedik bir şekilde düşmesi Fed'in üyelerden gelen şahin sinyallere bağlı kalacağına dair iddiaları artırdı. Veriler, ilk çeyrek için yüzde 1,1'lik beklenenden daha yavaş büyümeye rağmen değerli metalleri baskı altına aldı ve para piyasalarını bu yıl daha az faiz indirimini fiyatlandırmaya yöneltti. Fed'in daha sıkı para politikası, faiz getirmeyen varlıkları elde tutmanın fırsat maliyetini yükselterek külçe fiyatlarına baskı yapıyor.
Ons altın yıl başından bugüne yüzde 9,2 artışla 2023'te en iyi performans gösteren varlıklar arasında yer alıyor. UBS bir notta, rallinin sona ermekten çok uzak olduğunu söyledi.
UBS, sağlam merkez bankası altın alım faaliyetinin bir yıl daha süreceğini düşünüyor. Banka, ''Rallinin önemli bir özelliği, sağlam merkez bankası talebi ve borsa yatırım fonları (ETF'ler) artı vadeli işlem ve opsiyon piyasalarının tümü bir yılı aşkın bir süredir en güçlü talebi kaydeden piyasaya dönen finansal yatırımcılar oldu. ETF'lerden neredeyse bir yıl içinde net girişler oldu'' dedi.
UBS, 83 merkez bankasıyla anket yapan HSBC Rezerv Yönetimi Eğilimleri Anketi'ne atıfta bulunarak, yanıt verenlerin üçte ikisinden fazlasının emsallerinin 2023'te altın varlıklarını artıracağını düşündüklerini ortaya koydu. Yüksek talebin iki ana nedeni jeopolitik ve yüksek enflasyon riskleriydi.
Notta ''Geleneksel olarak, satın alma faaliyeti ETF'ler, koruma fonları ve diğer yatırım talebiyle ilgili aynı ölçekteki akışları nadiren karşıladığından, merkez bankası talebi ikinci dereceden bir fiyat etkeni olarak kabul edilir. Ancak bunların hepsi 2022'de değişti. Merkez bankası satın almaları yıl 1950'ye kadar uzanan kayıtlardaki en yüksek yıllık talep seviyesine ulaşıyor. Merkez bankalarının toplam talep içindeki payı, 2011 ile 2019 arasında yüzde 8-14 iken, 2022'de yüzde 23 idi.'' ifadeleri kullanıldı.
Editor : Yunus BUDAKTAŞ