USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ÜÇ KUŞAKTIR BAL ÜRETİYORLAR (VİDEO)

ÜÇ KUŞAKTIR BAL ÜRETİYORLAR (VİDEO)

ÜÇ KUŞAKTIR BAL ÜRETİYORLAR (VİDEO)
07-09-2022 07:00
Google News

Uğur YİĞİT

İlimizde 3 yıl önce Tozanlı Vadisi Organik Arıcılık Yetiştirme Projesi hayata geçirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile valilik desteğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında Tozanlı Vadisi´nde 60 bal üreticisine kovan ve petek dağıtımı yapılarak destek verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından izole edilen bölgede organik bal üretimi başladı. Zengin florası, endemik bitki çeşidi olan bölgede bal üreticiliği yapanlardan biri de 48 yaşındaki Turan Ceylan oldu.

Merkeze bağlı Karabalçık köyünde dedesi ve babasından öğrendiği arıcılığı üçüncü kuşak olarak devam ettiren Ceylan, doğal ortamda ailesiyle birlikte 32 yıldır karakovanda organik bal üretimi yapıyor. Yılda 7 ton bal üretimi yapan Ceylan ürettiği bal ile hem yaşadığı toprakların hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Arılara da gözü gibi bakan Ceylan günün büyük bir bölümünü de arıların bakımıyla geçiriyor.

Bal üreticisi Turan Ceylan, "Bu bölge Tozanlı Vadisi, Tozanlı Vadisinde ilkel yöntemlerle karakovan balı elde ediyoruz hakiki organik bal üretiyoruz. Bizim dedem arıcıydı. Babam arıcıydı biz üçüncü kuşağız. Üç kuşaktır bu işi sürdürüyoruz. Dedem karakovanlar ile yapıyordu. Biz organiğe geçince o karakovanı yaşatmaya çalıştık ve yaşattık. Arkada gözüküyor. Orada karakovanlarımız var. Dedemizin yaptığı işlemin aynısını yapıyorum ve organik bal elde ediyorum. Sertifikalı, belgeli organik bal üretiyoruz." dedi.

Proje hakkında da bilgiler veren Ceylan, "Bundan üç yıl önce Sivas Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü ve Tarım Bakanlığı tarafından bu bölgede Tozanlı Arı Yetiştiriciliği adı altında 60 tane arıcıya kovan dağıtımı, petek dağıtımı gerçekleştirildi. O süreçte 60 tane arıcı şuanda hakiki, organik Tozanlı Vadisinde bal üretiyor. Tozanlı Vadisi endemik bitkilerin çok olduğu, kır çiçeklerin bin bir çeşidinin bulunduğu, keven, keki sığır kuyruğu gibi tam ballı çiçeklerin bir bölge burası . Buranın özelliği hem orman bölgesi aynı zamanda kırsal bir alan ekim arazisi yok. İlaçlama, asfalt yok. Bu bölge daha önce terk edilmiş, çoğu köyler göçmüş. Bu göçten dolayı buralar boş bırakılmış. Bizde bunu arıcılık yaparak bu bölgenin Türkiye´nin bütçesine katkı sağlaması için çalışıyoruz ve hakiki organik bal üretiyoruz." diye konuştu.

Ailecek bal üretiminde çalıştıklarını ifade eden Ceylan, "Ailecek çalışıyoruz. Kendi ürettiğimiz balları müşterilerimize ulaştırana kadar hijyenik bir ortamda üretiyoruz. Çocuklarımızla hep birlikte üretiyoruz. Ürettiğimiz balları müşterilerimize ulaştırıyoruz. Bu bölgeyi tarım bakanlığı izole etti. Yani Tozanlı Vadisini projeden dolayı izole etti. Amaçlanan konu şudur. Bu bölgede sadece organik arıcılık yapılıyor. Herhangi bir madde girmiyor dışarıdan. Burada asfalt yok, fabrika yok. Olmadığı gibi gezginci arıcılıkta yok. Tamamen Tozanlı´nın burada yaşayan halkı bu arıcılığı yapıyor. Burada üretilen balları organik olarak üretiyoruz. Sertifikalı belgeli olarak müşterilerimize ulaştırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Turan Ceylan işletmesini büyütüp hem kovan sayısını hem de üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.07.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü