USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ulu Cami'nin Minaresi Ne Zaman Yıkılacak?

Sivas’ın simge yapılarından biri olan Tarihi Ulu Cami’nin minaresindeki eğim tehlike arz etmeye devam ediyor. Yıllardır çalışma yapılması beklenen eğimli minare için henüz gözle görülür bir adım atılmamışken eğimin sismik cihazlarla izlendiği defaatle söylendi. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenmediği iddia edilen minarede deprem tarihinde sismik cihazların aktif olmadığı öğrenildi.

Ulu Cami'nin Minaresi Ne Zaman Yıkılacak?
12-04-2023 15:05
SİVAS
Google News
Aydın DELİKTAŞ
Sivas kent merkezinde Eski Kale Mahallesi'nde bulunan ve Selçuklu Devleti döneminde 2'nci Kılıçarslan'ın oğlu Kutbeddin Melih Şah tarafından yaptırılan, Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki tarihi Ulu Camii'nin minaresi, yerden yüzde 7 derecelik eğri yapısı ile biliniyor. Zaman içinde eğiminde değişiklikler görülen, yerden 35 metre yüksekliğindeki minarenin hareketlerinin ise sismik cihazlar ile takip edildiği ifade ediliyor. 10 metrekarelik alan üzerine oturtulan minare, sepet örgüsü motifleri, tuğlalar arasındaki çinileri ile dikkat çekiyor. Halen şehrin en büyük camisi niteliğinde olan eser, her gün binlerce kişiye ibadet imkânı sağlıyor.
DEPREMLER EĞİMİ ETKİLEDİ Mİ?
Yıllardır Ulu Cami minaresindeki eğimin izlendiği ifade edilse de özellikle Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından minarenin eğiminde bir değişim olup olmadığı merak ediliyor. Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca yaptığı açıklamada minaredeki eğimin depremden önce ve sonra kontrol edildiğini belirterek “Minarenin deprem döneminden önceki yaptığımız incelemelerde yüz on yedi santimetrelik bir eğimi vardı bugüne kadar. Ve depremden sonra da yine takip ettiğiniz zaman herhangi bir değişiklik olmadığı tespit edilmiştir. Zira bu minare yıllardır bu depremlere maruz kalıyor” ifadelerini kullanmıştı.
Ancak edinilen bilgiye göre Kahramanmaraş merkezli depremlerin olduğu tarihte minaredeki sismik inceleme cihazları aktif değildi. Cihazların aktif olmamasına rağmen Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca’nın “depremden önce ve sonra ölçüm yapıldığını” ifade etmesi akıllarda soru işareti bıraktı.
HER YIL RESTORASYONA BAŞLANACAĞI SÖYLENSE DE ATILMIŞ BİR ADIM YOK
Karaca, her yıl düzenli olarak o yıl içerisinde restorasyon yapılacağını söylese de gelinen noktada henüz atılmış bir adım yok. Vatandaşlar “bu yıl restorasyon yapılacak” açıklamalarından artık bıktıklarını belirtiyor. Eğimdeki olası bir değişim sonrası minarenin yıkılması durumunda bunun hesabını kimin vereceğini merak eden vatandaşlar, yıllardır restorasyon ve koruma işlemlerine neden başlanmadığını soruyor. Vatandaşlar, “Yıllardır restorasyon yapılacak deniyor. Bu durumu da bir rutin haline getirdiler. Her yıl düzenli olarak bu yıl restorasyona başlanacak diye açıklama yapıyorlar ancak taş üstüne konmuş bir taş göremiyoruz. Minarenin yıkılmasını mı bekliyorlar? Herhalde tarihi minare yıkıldıktan sonra sıfırdan yeni bir minare yapmayı düşünüyorlar. Allah korusun bu tarihi eser yıkılırsa bunun hesabını kim verecek? Böyle güzide bir eserin yerine yenisini koymak mümkün değil” şeklinde konuştu.
İNCELEME SONUÇLARI NEDEN KAMUOYUYLA PAYLAŞILMIYOR?
Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca sismik cihazlarla minaredeki eğimin takip edildiğini söylese de inceleme raporlarını gören kimse yok. Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün kamuoyunu aydınlatmak adına raporları kamuoyuyla neden paylaşmadığı ise merak konusu oldu. Sivas Ekspres Gazetesi olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden alınan onay neticesinde Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden sismik cihazla yapılan takiplerin sonucunu talep ettik. Talep sonucunda Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün ilgili sorumluları tarafımızla bir rapor paylaştı ancak paylaşılan raporlarda eğimin durumuyla ilgili bir veriye ulaşmamız mümkün olmadı. Raporda birkaç yıl öncesinde minarenin restorasyonu için hazırlanan projeden kesitler sunularak yapısal sistem üzerindeki değerlendirmeler yer alıyor.
Cemal Karaca’nın “tarihi minarenin eğiminde bir değişim olmadığı” yönündeki açıklamaları dışında ortada ne bir rapor var ne de bir bilgi. Şimdi Sivaslıların cevabını merak ettiği tek bir soru var: Ulu Cami’nin minaresi ne zaman yıkılacak?
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.07.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü