Ruşen, "Trafik kazası yapma riskinin tüm sürücüler değerlendirildiğinde, gündüz aşırı uyku eğilimine yol açan uyku apnesi olan kişilerde riskin yaklaşık üç kat daha fazla olduğu saptanmıştır" dedi.
"Uykuda Solunum Durması ve Boğulma Şikayetleri" Uyku apnesinin uyku sırasında tekrarlayan solunum durmaları ile karakterize olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Ruşen, bu durumun genellikle kısa süren geçici boğulmalarla sonuçlandığını belirtti. Ruşen, "Uyku apnesi yaşayan kişilerin gece birkaç kez uyanabileceğini ve uyku kalitesinin düşük olması sebebiyle ertesi gün yorgunluk ve halsizlik hissi yaşadıklarını" söyledi.
"Belirtileri ve Risk Faktörleri" Uyku apnesinin belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Ruşen, uzun süre devam eden horlama, gündüz aşırı uyku hali ve gece uykuda solunum durması gibi belirtilerin tipik olduğunu ifade etti. Ayrıca, hastalığın bazı risk faktörlerinin obezite, boyun kısalığı, sigara ve alkol tüketimi olduğunu söyledi.
"Tedavi ve Önlemler" Uyku apnesinin tedavi ve yönetimi hakkında bilgi veren Ruşen, uygun tedavi almanın trafik kazaları riskini azaltabileceğini belirtti. Ayrıca, uygun tedavi seçeneklerinin belirlenmesi için uyku laboratuvarlarında yapılan testlerin önemini vurguladı ve her hasta için kişiye özel tedavi planlarının oluşturulmasının gerekliliğine dikkat çekti.(İHA)
Editor : Haberpanelim