Burcu CELLAT
Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin aldığı teorik eğitimin yanı sıra klinik becerilerinin de geliştirilmesine yönelik materyaller üç boyutlu yazıcıda modellenecek.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Alper Koçyiğit, öğrencilerin özellikle anatomi dersi uygulamalarında kullanabilecekleri biyomodeller üreterek kemik ve kadavralara alternatif eğitim materyali sunmayı hedeflediklerini anlattı.
Geleceğin teknolojisi olarak gösterilen üç boyutlu yazıcıyı kullandıklarını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Koçyiğit, ?Veteriner Fakültesi öğrencilerinin ilk olarak karşılaştıkları ve en çok zorlandıkları derslerin başında anatomi uygulamaları dersi gelmektedir. Anatomi uygulamalarında eğitim materyali olarak çeşitli materyaller kullanılıyor. Bunlar canlı hayranlar, kadavralar, kemikler, maketler ve atlaslar bunlara örnek verilebilir. Biz Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi olarak yenilikçi bir eğitim metoduyla bu saydığımız materyallere çok daha fazla avantaj sağlayan biyomodeller üretmeyi amaçlıyoruz. Kısaca biyomodel üretim süreci referans kemiklerimizin üç boyutlu şekilde modellenmesi bu modellerin revizyonu ve üç boyutlu makineyle baskısı şeklinde sıralanabilir? dedi.
Elde ettikleri biyomodellerle yaptıkları çalışmaların sonucunda öğrencilerde etkin düzeyde bir öğrenme sağladığını tespit ettiklerini vurgulayan Koçyiğit, bu biyomedellerin öğrenciler üzerindeki avantajlarını da sıraladı:
?Referans (hayvan kemikleri) kemiklere nazaran kokusuz olması, hafif olması, değişen ölçülerde üretilmesi ve her öğrenciye birden fazla sayıda uygun hayvana ait uygun kesime ait biyomodelin verilebilesiyle öğrencilerimiz üzerinde etkin bir öğrenme sağlayabileceğini söyleyebiliriz.?
Koçyiğit şunları kaydetti:
?Ayrıca öğrencilerin anatomi uygulamalarında daha önce yaşamış bir hayvana ait olmayan inorganik kökenli biyomodeller kullanmaları öğrencilerin kaygı düzeyinde bir olumlu bir etti bırakıyor. Önümüzdeki dönemde ise multidisiplinlere ağırlık vererek veteriner hekimliğinin diğer branşlarında da kullanabilecek kemik kemik doku ve yumuşak doku ve diğer biyomodellerinin de üretimine de devam etmeyi planlıyoruz. Oluşturduğumuz bu altyapı sayesinde eğitim materyallerini üç boyutlu yazıcılarla gibi geleceğin teknolojisi gibi gösterilen bir altyapıyla fakülteler arasında yer aldığımızı söyleyebilirim.?
Veteriner Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi Melih Gazi Genç ise ?Bizim fakültede teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitime ihtiyacın olduğunu düşünüyorum. Anatomi dersinde bu materyaller çok önemli çünkü hocalarımız üç boyutlu yazıcılarla böyle bir şey yaparak hem kemiklerde koku dediğimiz hem de öğrenciye daha fazla kemiklere elleme dokunma imkânını sunduğu için bizim için çok güzel bir çalışma bundan dolayı çok mutluyuz? diye konuştu.
Editor : Haberpanelim