Demet KARAKUŞ
Her geçen gün yeni gelişmelerle gündeme gelen yapay zekâ teknolojileri, duyguları analiz etmek için de kullanılıyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Toksarı “Günümüzde yapay zekânın sağlık alanında, ulaşımda, bilimde, eğitimde, askeriyede, finansta, tarımda, eğlencede, satışta, perakende sektöründe, müşteri hizmetlerinde, pazarlamada, reklamlarda ve üretim gibi çok önemli alanlarda kullanıldığını görmekteyiz. Son dönemlerde Amazon, Apple, Google, Microsoft, Samsung gibi dünyanın en değerli markalarının duyguları analiz ederken yapay zekâ araçlarından yararlandıklarını biliyoruz. Duygu analizi pazarlama alanında şirketlerin daha bilinçli stratejik kararlar almasına, tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarına göre ürün ve hizmet üretmesine, tüketicilerin hangi motivasyonla ürünleri satın aldıklarının tespitine, çalışan personelin kurumsal aidiyet duygusuyla hareket etmesi gibi birçok stratejik öneme sahip konularda şirketlere katkıda bulunmaktadır. Aynı zamanda duygu analizinin şirketlere; hedef kitlenin markayı nasıl konumlandırdığına, müşteri hizmetlerine, müşteri şikayetlerini belirleyip bunlara nasıl yanıt verebileceklerine, tüketicilerin algılarına etki etmek için mesajın nasıl oluşturabileceğine ve doğru hedef kitlenin nasıl belirleneceğine yönelik büyük avantajlar sunduğu da bilinmektedir. “ dedi.
YAPAY ZEKAYA BAŞVURULACAK
Özellikle günümüz dünyasında küresel markalar, hedef kitlelerinin duygularını analiz etmek için yapay zekâya birçok alanda başvurulduğunu belirten Toksarı, “Ülkemizdeki şirketlerin de bu yeni teknolojilere ayak uydurmaları hem markalaşmaları için hem de küresel boyutta farkındalıklarının artması için oldukça önemlidir. “ şeklinde konuştu.
DUYGULARI TESPİT EDİLEBİLECEK
Yapay zekânın pazarlama alanında yaşattığı dönüşüme değinen Prof. Dr. Toksarı, “Şu anda görüntü ile kişilerin üzgün, mutlu, stresli, dikkatli ve en doğal hallerinin olup olmadığını belirlemeye yönelik geliştirme aşamasında olduğumuz ve yapay zekâ aracılığıyla duyguları analiz ettiğimiz bir çalışmamız var. Bu çalışmanın denemeleri yapıldı. Denemeler sonrasında çıkacak projenin somut halini en kısa zamanda kamu oyuyla paylaşacağız. Bu sayede şirketler, hem çalışanların hangi motivasyonla çalıştıklarını belirleyecek hem de müşterilerin hangi duygu ile ürün/hizmetleri satın aldıklarını daha kolay tespit edebileceklerdir” şeklinde konuştu.
Editor : Haber Merkezi