Yüksel MENEKŞE
Gelinen süreç hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, ?2017 yılında o zamanki ismiyle Kalkınma Bakanlığı ile Hazine Maliye Bakanlığı ve Sayın Bakanımız İsmet Yılmaz ile Milletvekilimiz Sayın Mehmet Habib Soluk´la yaptığım görüşmelerde mevcut hastane binasının temelinin 1975 yılında atıldığı, 1992 yılı sonunda yeni hastane binasına taşınıldığını, aradan geçen zaman içerisinde her yıl hastane için 4-5 milyon liralık bakım ve onarım yaptığımızı ancak istediğimiz seviyeye bir türlü getiremediğimizi bundan dolayı da yeni bir hastane binasına ihtiyacımız olduğunu iletmiştim. Yaptığım görüşmeler neticesinde dönemin Kalkınma Bakanlığı yetkilileri talebimizi olumlu karşıladı ve Sayın İsmet Yılmaz ve milletvekilimiz Mehmet Habib Soluk´un özel çalışmaları ile vekillerimizin de destekleriyle Yeni Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi yapımı 15 Ocak 2018 tarihinde Resmî Gazete´de yayımlanmıştı. Örnek bir hastane binası olabilmesi için doktorundan, hemşiresine, yardımcı personelinden güvenlik çalışanına varıncaya kadar personelimizin görüşlerini aldırdım. Tıp Fakültesi Dekanı, Hastane Başhekimi ve diğer ilgililerden oluşturduğumuz bir heyet ülkemizdeki en güzel ve donanımlı hastaneleri gezerek örnek bir hastane projesi için uzun soluklu bir çalışma yaptırdım. Nihayetinde Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığımız uhdesinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan´ın sürekli vurgu yaptığı yatay ve Selçuklu mimarisine sahip 3 ayrı bloktan oluşan güzel bir proje çizdirdik.? dedi.
Konuşmasının devamında Yeni Üniversite Hastanesinin özellikleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yıldız, ?Gelişmiş ülkelerin sağlık sistemlerinin dahi çöktüğü, insanların evlerinde, hastane koridorlarında yetersiz müdahale sebebiyle öldüğü bir dönemde Sivas´ımıza güzel bir eseri kazandırmanın mutluluğunu yaşıyorum. Geçtiğimiz günlerde yine hastanemiz için yaklaşık 600 kadro tahsisi yapılmıştı. İnşallah yaptığımız bu çalışmalar ile ilimizdeki sağlık alt yapısının güçlenmesine de katkıda bulunmuş olduk. 340 dönüm yerleşke alanına sahip olacak Yeni Üniversite Hastane Binası, Kardeşler Tepesi eteklerinde depreme karşı zemin etüdü güçlü çıkan bir alana inşa edilecek ve 4 yıl içerisinde tamamlanmasını planlanıyoruz. Hastane alanında önümüzdeki yıllarda ihtiyaç duyulması hâlinde morfoloji binası (Temel Tıp Eğitimi Binası) alanı da ayrıldı.? ifadelerini kullandı.
Hastanesi´nin ihalesine 11 firmanın katıldığını, firmaların tekliflerinin alınarak ihale sürecinin tamamlanmasının ardından sözleşme imzalanarak inşaata başlanacağını ifade eden Rektör Prof. Dr. Yıldız, hastane binasının teknik özellikleri hakkında da şu bilgileri verdi;
?Tarihî Divriği Ulu Cami´nin Şifahane kapısıyla girişi motifli bina şeklinde, Selçuklu mimarisi ile hazırlandı.
20.380 m2 alana yapılacak hastane inşaat tamamlandığında 172.332 m2 kapalı alana sahip olacak.
Servisler, yoğun bakım, kadın doğum ve hemodiyalizde olmak üzere toplam 1056 yatak kapasitesine sahip olacak ve olağanüstü durumlarda yatak sayısı 1213´e çıkarılabilecek.
Yeni hastane binasının
1. Blokta : Acil servis + ameliyathane kısmı; bodrum + zemin + 4 kat,
2. Blokta : Poliklinikler kısmı; bodrum + zemin + 6 kat,
3. Blokta : Yatan hasta kısmı; zemin + 9 kat şeklinde inşa edilecek.? dedi.
Son olarak hastanenin konumu ve ulaşımı hakkında da bilgi veren Rektör Prof. Dr. Yıldız, ?Acil servis girişi ve hastane ana giriş kısımları ayrı yerlerde ve ayrı yollara sahip olacak. Hastane ana binada 280 araç kapasiteli kapalı, 505 açık otopark bulunacak olup, ayrıca hastane ana binasından ayrı 2.700 m2 alana 25.986 m2 lik kapalı alana inşa edilecek 516 araçlık bir kapalı otoparkla da 1301 araç kapasiteli otoparklar olacak. Bu vesileyle ?İnsanı yaşat ki devlet yaşasın´ düsturundan hareketle ilimize bu güzel yatırımın sağlanmasından dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ilgili bakanlarımız, milletvekillerimiz ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederim.? dedi.
Editor : Haberpanelim