USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

YENİ ROTA İNANÇ TURİZMİ

YENİ ROTA İNANÇ TURİZMİ

YENİ ROTA İNANÇ TURİZMİ
19-04-2017 07:58
Google News

Vali Davut Gül, Turizm Haftası´nın başlaması nedeniyle düzenlenen konferansta Sivas´ta rotanın artık ?inanç turizmine ?çevrilmesine dikkat çekti, ?Aziz Vlas dünyanın her tarafından ziyaretçileri Sivas´a getirebilecek bir değerdir? dedi.

Uzun süredir inanç turizmi açısından kent gündeminde olan Sivaslı Aziz Vlas ile ilgili izler sürülüyor.

Aziz Vlas´ın özellikle Hristiyan dünyasında büyük bir önem sahip olduğunu belirten Vali Davut Gül, bu değerin inanç turizmine kazandırılacağını müjdeli.

Dünyanın her tarafından Sivaslı Vlas olarak tanındığı gibi Avrupa´daki bin 200 kilise-manastır ile dünyada binlerce ailenin ismini taşıdığı Sebasteli Vlas´ı Ayasofsya gibi bir değere benzeten Vali Gül, izlerin araştırıldığını kaydetti.

Erhan CEYLAN/

Turizm Haftası nedeniyle Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından Şems-i Sivasi İl Halk Kütüphanesi´nde düzenlenen ?Turizm ve Kentleşme´ konulu konferansta konuşan Vali Davut Gül, Sivaslılara inanç turizmi müjdesi verdi.
Sivas´ın turizm açısından çok önemli değerlere sahip olduğunu bildiren Vali Gül, ?Tıpkı Ayasofya gibi bir değerimiz var. Dünyanın her tarafından ziyaretçileri Sivas´a çekebilecek bir değer. Sivas´ta yaşamış bir aziz var. Bu azizin özelliği tek tanrı inancı ve putperestliği yok saymasıdır. Hristiyanlar tarafından bilinin ve kabul edilen bir aziz. İnşallah Aziz Vlas´ın tanıtımını yapar ve ortaya çıkartırsak ilimize yabancıların ilgisi de artmış olur. İnanç turizmini Sivas´a kazandırma çalışmaları yürütüyoruz? dedi konuştu.

?TURİST SAYISI ARTACAK?

Sivas´ın turizm potansiyeli çok yüksek olan bir il olduğunu da sözlerine ekleyen Vali Gül, 3 medeniyete ev sahipli yapan kentte turist sayısının artacağını belirterek, açıklamasında şu ifadeler yer verdi;
?Eskiden turizm denildiğinde deniz, kum, güneş akla geliyordu ancak insanların ekonomik ve kültür seviyesi arttıkça eğitim, sağlık, inanç turizmi de gündeme gelmeye başladı. Sivas´a baktığımızda olağan üstü bir potansiyeli var. Cumhuriyete ev sahipliği yapıyor, Osmanlı ve Selçukluya ev sahipliği yaptı. 3 medeniyeti bir arada görüyorsunuz. Bunu hem yaşantısı hem de mimarisiyle görebiliyorsunuz. Türkiye´de 2 milyonun üzerinde Sivaslı olup dışarıda yaşayan insanlar var. 200 milyon ihracatımız var, OSB´miz var ama yazın gelen turistimiz daha etkili. Bunu daha çok artırmak için çalışmalar yapmalıyız. Gelen insanların memleketlerinde daha mutlu olmaları, daha huzurlu vakit geçirmeleri için alt yapıyı düzenlememiz lazım. Köyleri daha yaşanabilir hale getirmemiz lazım. Kışın turist çekmek için yıldız dağımız var. Bu sene havayolu ile Yıldız Dağı bağlantı yolu yapılacak. Sıcak Çermik´te 5 yıldızlı otelimiz var bir diğeri ise hizmete girecek. Aynı zamanda Sıcak Çermiği havaalanına bağlayacak yol inşallah bu sene yapılacak.
Balıklı Kaplıca dünyanın eşi benzeri olmayan kaplıcamız. Divriği Ulu Cami yine aynı şekilde. Dünyada bir eşi daha yok. Bu değerleri iyi değerlendirmeliyiz.?

AZİZ VLAS:
Efsanesi son 1700 yılda Sivas´tan Avrupa´ya, oradan dünyanın dört bir yanına yayılmış olan Sivaslı hekim Aziz Vlas, yaşadığı topraklarda göz ve boğaz azizi adıyla biliniyor. Roma İmparatorluğu tarafından yönetilen Sivas´ta, 280 yılında doğan Vlas, tıp öğreniminin ardından uzun yıllar doktor olarak çalıştı.

Romalılar tarafından başı kesilerek öldürülen Aziz Vlas´ın mezarı Selçuklular´ın şehre girmesinden sonra türbeye dönüştü. Aziz Vlas efsanesi Güney Avrupa ve Rusya´ya ardından tüm Avrupa, Amerika ve dünyanın dört bir yanına yayıldı. Aziz Vlas´ın mezarı yüzyıllar boyunca şifa arayanların uğrak yeri oldu, şehir onun sayesinde şöhret kazandı. 1527´de azizlik sıfatını Vatikan resmen onayladı. Cerrahların, bağcıların, balıkçıların, mimarların hamisi olarak Hıristiyan mitolojinde yerini aldı Aziz Vlas.
Mezarı Gökmedrese civarında olduğu bilinen Aziz Vlas ile ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü´nün yanı sıra Avrupa´dan çok sayıda araştırmacı da mezar yeri ve hayatıyla ilgili çeşitli çalışmalar yürütüyor.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansa Vali Davut Gül´ün yanı sıra Belediye Başkanı Sami Aydın, Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, bazı protokol üyeleri, kaplıca işletmecileri ile çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı.
?Turizm ve Kentleşme´ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Cumhuriyet Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Suavi Ahipaşoğlu ise, hem Sivas´ın değerlerinden bahsetti, turizm noktasındaki eksiklikleri dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
03.07.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü