USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

YURT DIŞINDAN GELENLERE SIKI TAKİP

YURT DIŞINDAN GELENLERE SIKI TAKİP

YURT DIŞINDAN GELENLERE SIKI TAKİP
19-03-2020 07:00
Google News

Uğur YİĞİT

Sivas Valisi Salih Ayhan, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini gösteren koronavirüs ile ilgili ilimizde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Vali Salih Ayhan, ?Sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. İnşallah bunu da atlatacağımıza inanıyorum. Bireysel, kurumsal ve toplumsal bir vazifemiz var. İnşallah bu vazifemizi de hep birlikte ifa edeceğiz. Sağlık bakanlığımızın çalışmaları bir bütündür saha ayakları güçlü olduğu zaman yukarılarda güçlü oluyor. İlimizde de bu olay vuku bulduktan sonra bütün sağlık birimleri bir araya geldik.  Kapasitemiz, durumumuz, içerideki düzensiz göçmenlerimizin sayısı gibi durumların hepsini gözden geçirdik. Hazırlıklarımızı yaptık. Okulları tatil olmadan önce dezenfekte edilmeye başlandı. Ortak kullanım alanlarında sirkülasyonun fazla olduğu yerlerde belediyemiz ve diğer kamu kurumları gerekli çalışmaları yaptı. 11 Mart´ta ülkemizde ilk vaka ortaya çıktığı zaman tedbirler daha üst seviyeye alındı. Sivas´ta da bu manada iyi bir çalışma süreci yönetildi. Bilim Kurulu´nun kararlarına ve tavsiyelerine uygun bir şekilde panik oluşturmadan tüm tedbirler alındı. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Bu süreci her rahat yürüten illerden birisiyiz. Sosyal hareketliliği azaltaraktan bu süreci en az hasarla atlatan ülke ve il olacağız.? dedi.

YAKIN MESAFE TEMASI AZALTILACAK

Dezenfekte çalışmalarının haftalık ve günlük yapıldığını ifade eden Vali Ayhan, ?Dezenfekte etkisi çok önemli tüm kurumların aldığı stokları var. İl Milli Eğitim Müdürlüğü 3,5 ton dezenfekte malzemesi aldı.  İhtiyacı olan kurumlara da veriyor. Ciddi bir paylaşım söz konusu. Halk otobüslerini kullanım 80 binden 17 bine düştü. Dolayısıyla sosyal hareketlilikte ciddi bir azalma var. Bu da inşallah bu virüsün yayılmasını engelleyecek. Yakın mesafe teması azaltacak.  Kamuda gerekli talimatları verdim. İnsan sirkülasyonun çok olduğu yerlerde dönüşümlü çalışması noktasında talimatlarımız oldu. Vatandaşların hayatının etkilenmeyeceği bölgelerde rahatız. Hijyen şartlarına uyarak, mesafelere uyarak hizmetlerin devam etmesi lazım. Tedbir alacağız, panik yapmayacağız. Hayat devam ediyor hayatı kitlememiz mümkün değil. Tamamen sokaklardan çekilmek, bütün fırınları kapatmak, marketleri kapatmak mümkün değil. Mental ve fiziki olarak hazır olmamız lazım, şehir olarak hazırlıklı olmamız lazım. Türkiye süreci dünyada en iyi yöneten ülkelerden bir tanesi dolayısıyla bu hassasiyetimizi diri tutup Nisan ayı ve Mayıs başlangıcına kadar bu süreç devam edebilir.? diye konuştu.

 

ANLAYIŞLA KARŞILAMAK GEREKİYOR

Koronavirüs ile mücadelenin devlet meselesi olduğunun altını çizen Ayhan,  ?Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığımızın talimatları karşılık bulmak zorunda neden benim ilim diye sorgulamamak lazım. Ankara´nın sorunu, Sivas´ın da sorunudur. Sivas´ın sorunu İstanbul´un sorunu, İstanbul´un sorunu Diyarbakır´ın sorunudur. Biz 82 milyon bir milletiz dolayısıyla Sivas´ın tercih edilmesini eleştirmek gerçekten kötü niyetli olduğunu düşünüyorum. Burada bizim yurtlarımızın özellikle oda sistemi 2 bin 500´e yakın tek oda var. 10 bin kişilik bir kapasitemiz var. Fiziki durumu, şehirden biraz uzak olması, ulaşım kolaylığı ve benzeri nedenlerden dolayı ilimizde bir planlama yapıldı. Pazartesi sabah ilk uçak gelecekti hazırlıklar yapıldı. Havaalanında gerekli tedbirler alındı. Yurdumuz hazırlandı. Yurtlardaki öğrencilerimizi mağdur etmeden diğer yurtlara kaydırdık. Ama hava muhalefeti nedeniyle Isparta´ya kaydırıldı. Şuanda bizde Umre´den gelen bir vatandaşımız yoktur. Yurtdışından gelip tedbir amaçlı alınan kimse de yoktur. Yurtdışından gelenler karantina altına değil tedbir amaçlı gözlem altına alınıyor. Yurt dışından turistik amaçlı gidenlerinde alınma ihtimali var biz şuanda bir ekip kurduk. Ekip bu süreci takip ediyor. Hazırlıklıyız. Şuan da Umre´den gelen yoktur. Olabilir de vatandaşımızın da bunu anlayışla karşılaması lazım gelenler hasta değil, hasta olanlar zaten direkt hastaneye gidiyor. Bunlar 14 günlük süreci geçirecekler. ? şeklinde konuştu.

TÜM HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Virüsün yayılma riskine karşın ilimizde tüm hazırlıkların tamamlandığını aktaran Vali Ayhan, ?Şuanda bizim materyal anlamında hastalığı azaltacak tüm maske ve dezenfektan ürünleri stokları var. Herkes bu konuda hazırlıklı. Numune Hastanesi´nde izole bir alanımız var. Oranın girişi, çıkışı normal polikliniklerden izole edilmiş vaziyette ilave olarak sayı fazla olduğu takdirde geriatri merkezimiz var. Oranın bir bloğunu yüksek sayıda hasta olduğu takdirde orayı hazırladık. Olması takdirde diğer hastaları rahatsız etmeden hastalarımızı orada tedavi edeceğiz. Hangi personelin, hangi görevlilerin, hangi doktorların görev yapacağı belirlendi. Dolayısıyla bu konuda hangi adımlar atılması gerekiyorsa tüm adımları attık. Sosyal medyada sahte hesaplarla ortalığı karıştıranlara prim vermeyeceğiz.? ifadelerini kullandı.

15 GÜNDE YURTDIŞINDAN BİN KİŞİ GELDİ

2 Mart ile 16 Mart arasında ilimize yurtdışından yaklaşık bin kişinin giriş yaptığını anlatan Vali Ayhan, ?15 kişi İtalya´dan geldi. Esenboğa havalimanından ilimizin bir ilçesinin köyündeler ama bunlar hasta değiller bunlar takip ediliyor. Biz 10 Mart´tan beri o vatandaşlarımızı takip ediyoruz. Hiçbir hastalık belirtileri yok. 2 Mart ile 16 Mart arasında 15 günlük süreç içerisinde yaklaşık yurtdışından gelen 1000 tane vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımızın her birinin tetkikleri yapıldı. Takipleri yapılmaktadır. Sağlık çalışanlarımız sürekli irtibat halindeler. Evlerinde çıkmaları yasak ihlal edenlere ceza da vereceğiz. ? dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
05.07.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü