Hatice KOYUNCU YİĞİT
Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesinde yer alan ücretlerin yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalması, muhasebe bürolarının sürdürülebilirliğini ve hizmet sunmasını olanaksız boyuta getirdi. Maliyetlerdeki yüksek artış karşısında Mali Müşavirler, asgari ücret tarifesinde yer alan ücretlere enflasyon farkı kadar artış yapılmasını talep etti.
Gelinen aşamada, mesleki faaliyetin sürdürülmesi için gerekli giderlerin personel, kırtasiye, kira, elektrik, akaryakıt, ulaşım, gıda, temizlik, kargo gibi tamamında olağanüstü artışlar meydana geldi. TÜİK verilerine göre Mayıs 2022 itibariyle tüketici fiyatlarında yıllık değişim yüzde 73,50 ve yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 132 oldu. TÜFE özel kapsamlı göstergelerine göre, gıda yüzde 76, enerji yüzde 121, ulaştırma hizmetleri yüzde 78 ve kira yüzde 20 artış gösterdi. Geçmiş yılın enflasyon oranı ile ücret tarifesi belirlenen Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler enflasyondaki artışın ve ortaya çıkan tahribatın en büyük mağduru haline geldi.
Muhasebe bürolarının varlığını tehdit eder hale gelen bu durumdan dolayı, hizmetlerin sürdürülebilirliği ve aksamadan devam edebilmesi için 2022 yılında meslek mensuplarınca uygulanan asgari ücret tarifesinin güncellenmesi gerekliliği ortaya çıktı.
TÜRMOB Yönetim Kurulu, 10 Haziran 2022 tarihli toplantısında Asgari Ücret Tarifesinin güncellenmesi için T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na müracaat etmeye karar verdi. Bakanlığın, yukarıda belirtilen veriler ışığında gerekli güncellemeyi yapması bekleniyor. Yüksek enflasyondan kaynaklı kayıpları telafi edecek şekilde tarifedeki ücretlere yüzde 60 oranındaki enflasyon farkının yansıtılarak Temmuz ayından itibaren uygulanması gerekti beyan edildi.
Editor : Haberpanelim