USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

ZOR ŞARTLARDA YAŞAM SAVAŞI

ZOR ŞARTLARDA YAŞAM SAVAŞI

ZOR ŞARTLARDA YAŞAM SAVAŞI
26-01-2017 08:45
Google News

Özellikle bekâr olanlarının kiralık ev bulmakta büyük sıkıntı çektiği gözlenen Suriyeliler, şehrin en ücra köşelerinde ahır olarak inşa edilen yerde yaşam mücadelesi verirken, bazılarının da çok eski ve yıkılmak üzere olan tehlikeli eski evlerde oturduklarına şahit olduk.

Kiralık ev bulmakta büyük sıkıntı yaşayan ve çoğunluğu işsiz olan Suriyelilerin, devletin çeşitli kademeleri, yardım kuruluşları ve bazı vatandaşların yaptığı yardımlarla yaşamaya çalıştıkları, birçoğunun da hem soğuk, hem de kötü yaşam ortamı nedeniyle ciddi sağlık sorunları taşıdığı gözlendi.

Suriye´deki savaşın bitmesini ve ülkelerine dönecekleri günü iple çektiklerini söyleyen Hasan El Hasan ?Sivaslıların yardımı sayesinde hayatımızı sürdürüyoruz? dedi

Erhan CEYLAN/

Esad ile IŞİD´ten kaçarak geldikleri ilimizde yaşadıkları acının izlerini silmeye çalışan Suriyeli aileler, insanlık hukuku içerisinde hareket eden yardımsever Sivaslılar sayesinde ayakta kalmaya çalışıyor.

Birçoğu inşaatlarda çalışarak geçimini sürdüren ancak sezon nedeniyle iş bulmakta zorlanan aileler hem gıda bulmakta zorlanıyor, hem de para kazanamadıkları için evden çıkartılıp sokakta kalma korkusu yaşıyor.

?TÜRKİYE SAYESİNDE HAYATTAYIZ?

IŞİD´e yönelik başlatılan "Fırat Kalkanı" operasyonuna katılan ve Özgür Suriye Ordusuna destek veren Türk askerlerine saygı ve minnet duyduklarını belirten Suriyeli aile El Hassan, Türkiye´nin sayesinde hayatta kaldıklarını söyledi.

Ülkesinde yaşanan savaş yüzünden Türkiye´ye sığınan milyonlarca Suriyeli arasında yer alan ve Sivas´ta yaşama tutunan 25 yaşındaki Hasan El Hasan, ?Suriyeli bir aile olarak kendi ülkemizde görmediğimiz insani yardımları Türkiye´de, Sivas´ta gördük. Türkiye´nin sayesinde inşallah topraklarımıza tekrar huzur ve güven gelecek? diye konuştu.

Eşi ile birlikte sığındıkları Sivas´ta ?Şehrin vakıf abisi´ olarak bilinen Şerafettin Göksu´nun (57) yardımlarıyla ayakta kaldıklarını da anlatan El Hasan, ?Biz Türkiye´ye Halep Elbeyli Huduttan geldik. 2,5 yıldır bu şehirdeyiz. Çıkan savaşta dayıoğlu ve eşimin babası şehit düştü. Türkiye´den ve askerinden Allah razı olsun. Türk askerinin sayesinde topraklarımız İŞID ve PKK illetinden temizleniyor. Yakın bir zamanda Türkiye´nin sayesinde topraklarımıza güven gelecek? dedi.

?TÜRKİYE, İRAN GİBİ DEĞİL?

Ülkelerinde yaşanan savaşın ardından Türkiye´den başka hiçbir ülkenin kendilerini kabul etmediğini vurgulayan Hasan El Hasan, İstiklal Mahallesi´nde 25 yaşındaki Emel, 2 yaşındaki oğlu Muhammed Hüseyin ve 1 aylık kızı Kadriye El Hasan ile yaşam mücadelesi veriyor.

Osmanlı Türklerinden olduklarını da söyleyen Suriyeli El Hasan, ?Türkiye insana değer veren bir ülke. Bu yardımları hiçbir ülkeden göremezsiniz. Topraklarında huzur, barış ve kardeşlik var. Türkiye İŞID, Esad, İran ve Rusya gibi değil. Biz bu topraklarda gördüğümüzü kendi ülkemizde göremedik. Suriye´nin Esad, PKK ve İŞID´den temizlenmesi için gece gündüz dua ediyoruz. Allah Türk askerini korusun? diye konuştu.

4 AKRABASI ŞEHİT DÜŞTÜ

Yaklaşık 2 yıl önce Suriye´den gelip Sivas´a sığınan Apo ailesi ise Suriye´de IŞİD´e yönelik sürdürülen operasyonların kendileri gibi Türkmenleri de umutlandırdığını söyledi.

Çıkan savaşta dayısı, dayısının oğlu, amcaoğlu ile teyzekızının şehit düştüğünü belirten 20 yaşındaki Abdullah Apo ise, ?Anne ve babam hala Suriye topraklarında. Ben eşim ve iki erkek kardeşimden biri ile Türkiye´ye sığındık. Kardeşlerimden biri Balıkesir´de diğeri ise annem ve babam ile birlikte Suriye´de kaldı. Şimdi aklımız ailemizde. Her gün Müslüman topraklarına huzurun gelmesi için dua ediyoruz. İnşallah Türkiye ve Türk askerinin sayesinde tüm Müslümanlar huzura kavuşacak? diye konuştu.

?TÜRKİYE´YE GİT NAMUSUMUZU KURTAR?

Savaşın şiddetinin arttığı dönemlerde amcasının kızı ile Türkiye´ye ailesi tarafından zorla gönderildiğini de sözlerine ekleyen Abdullah Apo, ?Ailem namusumuzu kurtar amcakızını al ve Türkiye´ye sığın dediler. Burada amcakızı ile evlendim. Allah nasip ederse 3 aylık Bilal isminde bir oğlumuz oldu. Allah bu şehrin yardımsever insanlarından razı olsun. Türk devletinin yanı sıra Sivas´ta gönüllü Şerafettin Göksu ve yardımseverler şehirdeki tüm Suriyelilere umut oldu. Türk askeri İslam ülkelerinin son karargâhıdır. Türk askeri bizim askerimizdir. Onların sayesinde Suriye´de yardıma ve barınmaya muhtaç aileler hayatta kalıyor? dedi.

?BİZ DİLENCİ DEĞİLİZ?

Sivas´ta olduğu gibi barınmak amacıyla yerleştikleri ilde dilenen Suriyeli mülteciler nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirten ilimizdeki sığınmacılar, ?Bu kişiler yüzünden herkes Suriyelilere dilenci gözüyle bakıyor. Bizim Türkiye Cumhuriyeti devletine el açtığımız doğrudur ancak hiçbir insanın duygularını sömürmedik. Dilenmedik. Bazı şahsiyetsiz kişiler nedeniyle herkese aynı gözle bakılmaması gerekir. Kimse ülkesinde savaş çıkmasını istemez. Allah Türkiye´den ve insanlarından razı olsun. Bizlere yurtlarını açtılar, ekmeklerini paylaştılar. Bu iyiliğe nankörlük yaparak cevap vermeyiz? diyerek her dilenenin Suriyeli olmadığını söylediler.

30 YILDIR YARDIM EDİYOR

İlimizin emekli esnaflarından olan ve ?Şehrin vakıf abisi´ olarak bilinen Şerafettin Demiray (597), hayatını yardıma muhtaç insanlara adadı.

Yaşadığı sağlık problemlerine rağmen 30 yıldır yaptığı yardım faaliyetleriyle sayısız insana umut olan Demiray, şimdi de yaşam mücadelesi veren Suriyelilere kira, eşya ve gıda gibi yardımlarda bulunuyor.

Veren el ile alan el arasında bir köprü vazifesi gören Demiray, ?Rabbim bize biz ise yardıma muhtaç insanlara yardım etmeliyiz. Komşumuz açken yatmayalım. Allah rızası diyerek insanları sömürenlere yardım yağdırırken bir ekmeği dahi utancından eli titreyerek almak zorunda kalan insanlarımız var. Bunları görmezden gelmeyelim? diyerek yardımsever halka çağrıda bulundu.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü