Sağlık

"GÖZLÜK YAPMAK ÖZEL BİR SANATTIR"

"GÖZLÜK YAPMAK ÖZEL BİR SANATTIR"

26-11-2016 12:22

GÖKHAN KARA

      Göz doktorlarının reçeteyi yazdığı andan itibaren devreye giren optisyenlerin cama hayat verme sürecinin detaylarını Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan AKKOYUN ve Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Bölümü Öğretim Görevlisi Serap Köşe anlattı. Optisyenlik eğitiminin Cumhuriyet Üniversitesi MYO’de verildiğini belirten Akkoyun, gözlük imalatının özel bir sanat olduğunu söyledi.


NASIL YAPILIYOR ?

      Öğretim Görevlisi Akkoyun, reçeteleri ellerinde gözlükçülere koşan vatandaşlara,  kişiye özel olarak yapılan gözlük camı hakkında bilgi vererek ‘’Gözlük yapılandırılmasında öncelikle Fokometrede ölçümlerini yapıp, kesme aşamasına geçiyoruz. Camın optik özellikleri Fokometre adı verilen gözlük camlarının, kontak lenslerin Diyoptrik (Optik'te bir merceğin veya aynanın optik gücünü ifade eden birim) gücünü ve optik merkezini, silindirik camların aks istikametini, prizmatik camların prizma diyoptrisini ve prizma taban yönünü bulmaya yarayan optik aletle belirlenir. Ayrıca, hastanın camın merkezinden bakması ve yüksek verim alması sağlanacak şekilde cam üzerinde kesim öncesi gerekli işaretlemeler yapılır. Ardından camın çerçeveye göre kesimine geçilir’’ dedi.

 

TEKNOLOJİK MAKİNALARLA

      Doç. Dr. Akkoyun, Camın kesilme aşamasından gözlüğün takılma aşamasına kadar anlatarak, ‘’Reçeteye baktığımızda gözlük numarasına göre gözlük camını fabrikadan sipariş ediyoruz. Gelen camla hastanın seçtiği çerçeveyi kesme makinesine koyarak çerçeveye göre gözlük camının kesimini gerçekleştiriyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle makinelerde tek tuşla çalışıyor. Daha cam çerçeveye yerleştirilerek son kontroller yapılır ve gözlük takılma aşamasına gelir’’ diye konuştu.

 

ÖĞRENCELERİN EĞİTİMİ

      Akkoyun, ‘’Her ne kadar tam otomatik makinalarla cam ölçme ve kesme yapılıyor olsa da, üniversitelerde verilen Optisyenlik eğitiminde, öğrencilere otomatik olmayan makinalarla el işçiliklerini geliştirmeye ve işin temelini öğretmeye yönelik eğitim yapılmaktadır. Bu ilkel diyebileceğimiz makinalar, 20-25 yıl öncesinde gözlükçülerde aktif olarak kullanılmaktadır. Hatta şuan bile gözlük tadilat işlerinde bu makinalar zaman zaman kullanılmaktadır’’ dedi. 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER