Yaşam

TARİHİ ESERLER AYAĞA KALKACAK

TARİHİ ESERLER AYAĞA KALKACAK

TARİHİ ESERLER AYAĞA KALKACAK
23-11-2016 18:02

Kentte son 1 yıl içerisinde 11 tarihi eserde restorasyon çalışması başlatan Vakıflar Bölge Müdürlüğü, sahip olduğu değerlerle ülke genelinde önemli bir konumda olan Sivas’ı ‘Tarihin Başkenti’ yapmak adına önemli çalışmalara imza atacak.


Erhan CEYLAN/

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Divriği Ulu Cami, Şifaiye Medresesi, Buruciye Medresesi, Çite Minareli Medrese, Selçuklu veziri Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından 1271 yılında yaptırılan Gök Medrese, Abdulvahabi Gazi Türbesi, Şeyh Hasan Bey Kümbeti, Ahi Emir Türbesi, Eğri Köprü, Behrampaşa Hanı, Taşhan, Müzeler ve Konaklar gibi tarihi zenginliklere ev sahipliği yapan Sivas’ta inanç turizmine yönelik de çalışmalar yapılacak.
Bu kapsamda bir süre önce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği Turizm Master Planı, Sivas’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini ön plana çıkarmak için atılan adımlardan sadece biri olarak gösteriliyor.
İlimizde son 1 yıl içerisinde 11 tarihi eserde restorasyon çalışması başlatıldığını söyleyen Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, son 5 yıl içerisinde ise 15 eserde restorasyon çalışmasının gerçekleştirildiğini kaydetti.
Gök Medrese ve Behrampaşa Hanı´nda yürütülen restorasyon çalışmalarında gelinen son noktayı da değerlendiren Karaca, Gök Medresede son aşamada kemerlerin tamamlandığını söyledi.
Behrampaşa Hanı´nda kenarda bir Duvar çıktığını vurgulayan Karaca, planlarda olmayan bu duvarın tamamlanacağını, Kangal Alacahan Cami restorasyonunun ise tamamlandığını belirtti.
Karaca, restorasyon çalışmaları biten Kangal Alacahan Caminin açılışına Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem’in katılacağını bildirdi.

TURİZMDE YAŞANAN ÇÖKÜŞ, SON BULUR
Uzun yıllardır tamamlanamayan restorasyonlar nedeniyle ziyarete kapatılan tarihi eserler, kente gelen turist sayısında ciddi düşüşlere neden oldu.
2006 – 2015 yılları arasında Sivas’ı ziyaret eden turist sayısı, şehrin konaklama kapasitesi, komşu iller arasındaki yeri, İç Anadolu’daki yeri, turist sayısı itibariyle Türkiye genelindeki konumu ve doluluk oranlarını içeren verilere bakıldığında özellikle 2013 yılında turist sayısında ciddi bir azalmanın olduğu ortaya çıktı.
Turist sayısını artırmak, kentteki tarihi ve kültürel zenginlikleri ön plana çıkarmak adına yapılan çalışmaların yetersiz görüldüğü kentte, inanç turizminin yabancı turist çekeceğine inanılıyor. Ayrıca Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün 1 sene içerisinde 11 ayrı eserde başlattığı restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla turizmde yaşanan çöküşün son bulacağı düşünülüyor.

SİVAS’TA İNANÇ TURİZMİ YOK
Tarihte Hitit, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma eserlerin de bulunduğu kentte maalesef inanç turizmi oluşturulamadı.
Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ve bu dönemlerde inanç turizmine kazandırılacak öneme sahip eserler kazanan Sivas’ta, Aziz Vlas’ın yanı sıra Temeltepe Bölgesinde askeri alan içerisinde bulunan Surp Kevork Ermeni Kilisesi’nin de inanç turizmine kazandırılması bekleniyor.



 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER