Gündem

100.Yıla Coşkulu Kutlama

Bağımsızlığın sembolü, bir ülkenin varoluş mücadelesi olan Cumhuriyet’in 100’üncü yılı coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı ilimizde uzun yıllar sonra vatandaşında yoğun katılımıyla kutlamalar oldukça renkli geçti. Yer ve göğün kırmızı-beyaz olduğu sultan şehirdeki heyecan Cumhuriyet’in 100’üncü yılına çok yakıştı.

100.Yıla Coşkulu Kutlama
29-10-2023 12:46
SİVAS

Demet  KARAKUŞ

Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla Sivas’ta valilik öncülüğünde kutlama programları yapıldı. Kutlamalar kapsamında ilk olarak Vali Yılmaz Şimşek, valilik makamında tebrikleri kabul etti. Daha sonra ise Atatürk ve Kongre Müzesi önündeki kutlama programına geçildi. Vali Yılmaz Şimşek, Garnizon Komutanı Albay Cüneyt Mutlu ve Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, tarihi Cumhuriyet Meydanı ve İnönü Bulvarı üzerindeki vatandaşların bayramın kutladı. Sonrasında saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Bayramı mesajı okunduktan sonra öğrenciler yarışmalarda dereceye girdikleri şiirleri seslendirdi.

SİVAS OLARAK GURURUNU YAŞIYORUZ

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas’ta Cumhuriyetin 100. yılını kutlamanın büyük coşkusunu, gururunu ve heyecanını yaşadıklarını belirten Vali Yılmaz Şimşek, “Bundan tam 100 yıl önce aziz milletimizin büyük yokluklara rağmen İstiklal Savaşı’nda göstermiş olduğu eşi benzeri görülmemiş mücadele büyük bir zaferle sonuçlanmış Türk milleti bağımsızlığından ve hürriyetinden asla ödün vermeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Hemen akabinde ise 29 Ekim 1923 tarihinde ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesiyle Cumhuriyet yeni yönetim şekli olarak benimsenmiştir ve ilan edilmiştir. Kuşkusuz Cumhuriyetin ilanına giden yolda Sivas'ımızın da çok önemli ve ayrı bir yeri vardır. Samsun'da başlayan süreç, Amasya ve Erzurum'da devam sonra coğrafi özellikleri kadar insanıyla da güvenilir bir yeri olan ilimizde şekillenmiştir. Sivas 108 gün boyunca milli mücadelenin merkezi olmuş Mustafa Kemal ve arkadaşlarına tam 108 gün boyunca ev sahipliği yapmış ve burada Cumhuriyet’e giden yolda önemli kararlara imza atılmıştır.” dedi.

CUMHURİYET BAĞIMSIZLIK SEMBOLÜDÜR

Cumhuriyetin kurulmasına giden yolda önemli bir kilometre taşı olan Sivas’ın bir asır önce olduğu gibi bugün de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk ulusuna bıraktığı en değerli miras olan Cumhuriyete aynı hassasiyetle aynı coşkuyla sahip çıktığını vurgulayan Şimşek, “Şüphesiz kurulduğu günden bu yana geçen 100 içerisinde bağımsızlığı vazgeçilmez bir karakter olarak benimseyen aziz Türk milletince de Cumhuriyet büyük bir sevgi ve bağlılıkla sahiplenmiş ve içselleştirilmiştir. Çünkü Cumhuriyet erdemin, faziletin, egemenliğin, halk egemenliğinin, hukukun ve medeniyetin adıdır Cumhuriyet, çağdaş dünyada hak ettiğimiz yeri alma kararlılığımızın ve muasır medeniyetler seviyesini aşma hedefimizin değişmez sembolüdür. Cumhuriyet, Türk halkına vizyon veren, onun başarma kabiliyetini ortaya çıkaran, onu modern dünyanın kavram ve normlarıyla tanıştıran değerler manzumesidir. Kısaca Cumhuriyet bizim için sadece bir yönetim şekli değil aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesinin de adıdır.” diye konuştu.

KOMANDOLARDAN MUHTEŞEM GÖSTERİ

Vali Yılmaz Şimşek’in konuşmasının ardından Sivas’ta görev yapan komandolar muhteşem bir gösteriye imza attı. Vatandaşlarda gösteriyi ilgiyle izledi. Halk oyunları ve zeybek gösterileri de Cumhuriyet’in 100’üncü yıl kutlamalarında renkli görüntüler oluşturdu. Tarihi kutlama tören geçişiyle sona erdi.

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER