Yaşam

?17 AĞUSTOS DEPREMİ DERS OLMALI?

?17 AĞUSTOS DEPREMİ DERS OLMALI?

?17 AĞUSTOS DEPREMİ DERS OLMALI?
15-08-2018 07:58

Gökhan KARA/

17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen ve birçok kişinin ölümüne neden olan depremin yıldönümü nedeniyle açıklama yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ankara Şubesi Sivas Temsilciliği, 17 Ağustos depreminin bir ders olması gerektiğini söyledi.

Doğal afetler nedeniyle ülkemizde birçok binanın niteliksiz ya da denetimsizlikten yıkıldığını öne süren İl Temsilci Yardımcısı Ali Kalender, ?Gölcük merkezli depremin üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen depreme hazırlık konusunda gereken çalışmalar yeteri kadar yapılmamaktadır? dedi.

DEPREM ÜLKESİYİZ

Türkiye´nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizen Kalender, depremlerdeki can ve mal kayıplarının fazla olmasının plansızlık, çarpık kentleşme, yapı üretim sürecinin ve mesleki uygulamaların niteliksizliği ve denetimsizliğinden kaynaklandığı belirtilerek, ?Sorun, depremin kendisi değil doğurmuş olduğu sonuçlardır. Bugüne kadar bilinen bilgiler ve var olan teknolojilerle fayların bulundukları yerleri bilmek mümkündür. Fakat fay hattının kırılacağı yeri ve fayların üreteceği depremin zaman ve tarihini bilmek mümkün değildir. Hiç kimse bize 1999 depremlerinden sonra bilgi eksikliğinin olduğunu söyleyemez. Yeni bir Bina Deprem Yönetmeliği yayımlandı. Zemin durumunu ve fay hatlarını biliyoruz. Artık ?Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı -UDSEP 2023?ü güncelleyerek uygulamaya koymak gerekiyor. Mesleki Yetkinliği temel alan Yetkin Mühendislik Yasası çıkarılmalıdır. Mühendislik biliminin gerekleri dikkate alınarak, yapı tasarım uygulama ve denetim evresinin sağlıklı bir şekilde işletildiği ülkelerde doğa olaylarının afete dönüşmediği görülmektedir. Bu bağlamda, yapı stokunun oluşturulması evresinde dikkate alınması gereken yer seçimi kararlarından, yapı tasarımına, yapı üretimi ve yapı denetimine kadar, bilimsel ve çağdaş ölçekte bütünlüklü bir yapı üretim düzeni kurulmalıdır? diye konuştu.

Kalender, her afetten sonra sık sık yapılan yara sarma anlayışından kurtulup bilimin tekniğin ve aklın gerektirdiği işlerin yapılması gerektiğini söyledi.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER