Yaşam

20 YILLIK RESTORASYONDA SONA DOĞRU

20 YILLIK RESTORASYONDA SONA DOĞRU

20 YILLIK RESTORASYONDA SONA DOĞRU
24-12-2018 07:58

Çetin POLAT/

Restorasyonu 20 yıla yakın süreden beri devam eden tarihi Gök Medrese´deki çalışmalar büyük oranda tamamlandı. Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca´nın ışıklandırma işleri biten tarihi yapı önünde pozlar vererek mutluluğunu sosyal medyada paylaşımlar yaparak gösterdiği Gökmedrese´deki yılan hikayesine dönen ve ?bir türlü bitirilemedi? diye eleştirilen restorasyona ilkbaharda nokta konulacak.

Adını üzerindeki gök mavisi çinilerinden alan ve eski ismiyle ?Sahibiye Medresesi? olarak bilinen 747 yıllık Gök Medrese´deki restorasyon çalışmalarına hava şartlarından dolayı ara verildiği ve bahar aylarında yapılacak çini işlemlerinin ardından açılışın yapılacağı öğrenildi.

ÇİNİLERE

KIŞ ENGELİ

Daha önce yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, medreseye adını veren ve yıpranan gök mavisi çinilerin özel yapıldığına dikkati çekerek, orijinaline uygun yeni çinilerin özel yapıldığını ifade ederek, restorasyon çalışmalarının yakın zamanda tamamlanacağını söylemişti.

Edinilen bilgilere göre hava şartlarının elverişli olmaması nedeniyle çini işlerindeki çalışmalara ara verildi. Kış mevsiminin ardından sıcaklıkların yükselmesiyle çiniler aslına uygun bir şekilde özel olarak yapılacak ve tarihi yapı açılışa hazır hale getirilecek.

IŞIKLANDIRMALAR

TAMAMANDI

Tarihi yapının restorasyonu kapsamında ışıklandırma projesi de tamamlandı. Tarihi yapının iç ve dış çevresi ile bahçe duvarlarında yapılan ışıklandırma çalışmaları 747 yıllık eserin ihtişamını ortaya çıkardı.

YERDEN ISI SİSTEMİ

Tarihi Gök Medrese´de yerden ısı sistemi de hayata geçirildi. Zemine döşenen özel bir boru sistemi ve bu sisteme konulan özel sıvıların devir daim etmesiyle tarihi medresenin ısıtılması sağlanacak.

20 YIL SÜREN RESTORASYON

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında, Mimar Konyalı Kaluyan´a yaptırılan tarihi Gök Medrese´de 20 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan 8 kişilik heyetin, Ağustos 1997´de fotografik çekimler, röleve ve tespit çalışmaları ile restorasyonun ilk adımını attığı medresede 20 yıl sonra son rötuşlar yapılmaya başlandı. Tarihi eserin 2019 yılında açılışı yapılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER