Gündem

28 ŞUBAT ASKER, SİVİL, SİYASET KOALİSYONU DARBESİDİR

28 ŞUBAT ASKER, SİVİL, SİYASET KOALİSYONU DARBESİDİR

28 ŞUBAT  ASKER, SİVİL, SİYASET KOALİSYONU DARBESİDİR
01-03-2018 07:59

Gökhan KARA /

Memur-Sen İl Temsilcisi Efe Zileli, dün sendika binasında 28 Şubat post modern darbesinin 21.yıldönümü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, ?28 Şubat; asker, sivil, siyaset koalisyonu darbesidir? dedi.

Sendika binasında dün basına değerlendirmelerde bulunan Başkan Zileli, ?Ülkemizde ister irtica korkusu, ister terörü önleme arzusu, isterse bozuk giden yönetime el koyma duygusu gibi hangi  amaçla yapılırsa yapılsın bütün darbelerin aktörü askerler olmuştur.  1960 ihtilali ile başlayan 12 Mart Muhtırası ve 12 Eylül darbesiyle devam eden darbeler zincirinin son halkası olan, İrtica tehdidi ve laikliğin elde gitmesi bahanesiyle yapılan 28 Şubat darbesi, Silahlı kuvvetler, medya, iş dünyası, bürokrasi, yargı,  üniversite ve bazı sivil toplum örgütlerinin dayanışması ve hatta devrin Cumhurbaşkanının ön ayak olmasıyla gerçekleştirilen  asker, sivil, siyaset koalisyon darbesi olarak Türk siyasi tarihindeki yerini almıştır? dedi.

?NİCE DİN ALİMLERİ İDAM EDİLDİ?

Başkan Zileli, Cumhuriyet tarihi boyunca çarpık laiklik uygulaması ve irtica paranoyası yüzünden bazı din alimlerinin idam edildiğini, bazılarının sindirildiğini, bazılarının da sürgüne gönderildiğini ileri sürerek ?Kutsal kitabımız olan Kuran-ı Kerimin  öğrenilmesinin, öğretilmesinin yasaklandığı, ezanın Türkçe okutulmaya zorlandığı, okumayanların cezalandırıldığı, İslam dininin öğrenildiği ve öğretildiği kurumlar olan İmam-Hatip okullarının, Kur´an kurslarının irticacı kurumlar olarak sürekli kapatma tehdidi altında bırakıldığı bu kurumlara sahip çıkanlarında irticacı olarak yaftalandığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir? dedi.         

?TEMELİ 70´Lİ YILLARA DAYANIYOR?

28 Şubat sürecinin Erbakan´ın başbakanlığında Refah-Yol Hükümetinin kurulmasıyla ortaya çıkan bir hadise olmadığını da söyleyen Başkan Zileli, ?Darbenin temeli 70´li 80´li ve 90´lı yıllara dayanmakla birlikte 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bir çok Büyükşehir Belediyelerinin Refah Partili başkanlar tarafından kazanılmasıyla koparılan asılsız yaygaralarla başlatılan ve 28 Şubat post modern darbesiyle devam eden bir süreçtir.  28 Şubat 1997 tarihinde 9 saat süren MGK toplantısının ardından hükümete rağmen 18 Maddelik Güvenlik Kurulu bildirisinin yayınlanması ile başlatılan sürecin gerekçesi irtica tehdidi veya laikliğin elden gitmesi kaygısı mıydı? Sivil siyaset, sözde sivil toplum, TÜSİAD, bürokratik çevre, kartel medyası, üniversite ve yargı gibi unsurların askeri kurumları tetiklemesi veya askerlerin bu kurumları tehdit etmesi miydi? Devlet malını hortumlamaya alışan haramzadelerin hortumlarının kesilmesiyle birlikte, hortumu kesenlere karşı koydukları bir tavır mıydı? İslam Ülkeleri Ortak Pazarı mesabesinde olan D-8´lerin kurulmasıyla birlikte küresel güçlerin baskısı mıydı? Bunlarında ötesinde 54. Erbakan Hükümetinin başarısızlığı mıydı ya da süreç içinde  başarılı olursa korkusu muydu? Düşünceleri  bir süre  akıllarda takılı soru işareti olarak kalsa da 54. Erbakan Hükümetinin başarısız olduğu için değil, aksine demokrasi ve  hukuk dışı yollarla  doğrudan müdahale ve baskı yoluyla başarılı olduğu için görevden uzaklaştırıldığı zaman içinde açık bir şekilde anlaşılmıştır? dedi.

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER