Yaşam

36 MESLEĞE BELGE ZORUNLULUĞU

36 MESLEĞE BELGE ZORUNLULUĞU

36 MESLEĞE BELGE ZORUNLULUĞU
21-11-2018 07:57

Esnaf Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, çalışma hayatında kalite ve verimliliği artırmak, iş kazalarını en aza indirmek amacıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı´nın 36 mesleğe daha ?Mesleki Yeterlilik Belgesi? zorunluluğu getirdiğini açıkladı.

Çetin POLAT/

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı´nın 36 mesleğe daha Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirdiğini söyledi.

Belge zorunluluğu gerektiren meslek sayısının böylece 117´ye çıktığını vurgulayan Köksal, belgesi olmayanların artık belirtilen meslekte çalışamayacağını açıkladı.

Köksal, Bakanlığın düzenlemesiyle ilgili Birlik Binasında dün açıklama yaparak, Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğunun Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı´nın 5544 Sayılı düzenlemesiyle ilgili bilgi veren Köksal, ?Resmi i Gazete´de yayınlanan tebliği doğrultusunda Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve belirlenen mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişilerin bu tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra çalıştırılamayacaktır. Ustalık belgesi almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için bu belge zorunluluğunun aranmayacaktır.

Belge zorunluluğu gereken mesleklere ilişkin denetimler iş müfettişlerince yapılacaktır. Tebliği hükümlerine aykırı davrananlar hakkında 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunun Ek-1´inci maddesinin üçüncü fıkrası hükümler uygulanacaktır? dedi.

İŞTE O MESLEKLER;

Elektrik Pano Montajcısı 3. Seviye, Elektrik Dağıtım Şebekesi İşletme Bakım Görevlisi, Elektrik Dağıtımı Scada Operatörü, Elektrik Pano Montajcısı 4. Seviye, Elektrik Pano Montajcısı 5. Seviye, Frezeci 3. Seviye, Frezeci 4. Seviye, İnşaat İşçisi, İşletme Elektrik Bakımcısı, Köprülü Vinç Operatörü, Liman Kuru Yük Operasyon Elemanı (Puantör), Liman Pompa Ve Tank Saha Operatörü, Liman Rtg Operatörü, Liman Ssg Operatörü, Mobil Vinç Operatörü(Mhc, Sahil Ve Gemi Vinci), Nc/Cnc Tezgah İşçisi 3. Seviye, Nc/Cnc Tezgah İşçisi 4. Seviye, Orman Üretim İşçisi, Orman Yetiştirme Ve Bakım İşçisi, Otomasyon Sistemleri Montajcısı, Otomotiv Elektrikçisi, Otomotiv Gövde Onarımcısı, Otomotiv Gövde Onarımcısı, 

Otomotiv Ön Düzen Ve Balansçısı, Plastik Enjeksiyon Üretim Elemanı, Plastik Enjeksiyon Üretim Elemanı, Plastik Profil Üretim Operatörü (Ekstrüzyon), Plastik Şişirme Film Üretim Operatörü (Ekstrüzyon),  Tornacı 3. Seviye, Tornacı 4. Seviye, Röle Görevlisi, Liman Operasyon Planlamacısı, Bitim İşleri Operatörü, Boyama Operatörü, Ön İplik Operatörü, Ön Terbiye Operatörü.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER