Gündem

8 DİLDE TEPKİ

8 DİLDE TEPKİ

8 DİLDE TEPKİ
24-07-2018 07:59

Cumhuriyet Üniversitesi, İsrail´in ?Yahudi Ulus Devlet´ yasasına sekiz dilde yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Filistin´de sürdürülen işgal ve hukuk dışı uygulamalara yasal zemin hazırladığını belirten Cumhuriyet Üniversitesi, yasayı sert bir dille eleştirdi.

KABUL EDİLEMEZ

İsrail´in ?Yahudi Uluş Devleti´ yasasının ardından olağanüstü toplanan Cumhuriyet Üniversitesi senatosu, Filistinlilerin hakkını yok sayacak olan yasayı kınadı. İsrail´in işgalci bir devlet olduğuna işaret eden Cumhuriyet Üniversitesi, İsrail´i temel insan haklarına, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler ilkelerine saygılı olmaya davet etti.

8 DİLDE TEPKİ

Türkçe, İngilizce, Arapça, Almanca, Rusça, Fransızca, İbranice ve Çince açıklamalarda bulunan Üniversite, İsrail Parlamentosu´nda kabul edilen Yahudi Ulus Devleti Yasası´nın evrensel hukuk ilkeleriyle ve Birleşmiş Milletlerin yasal, ahlaki sistemiyle çatıştığını vurguladı.

Nurettin ÇUKURYURT/

Cumhuriyet Üniversitesi, İsrail meclisinde kabul edilen ?Yahudi Ulus Devlet´ yasasını, İsrail´in uluslararası kararları hiçe sayması olarak niteledi. İsrail´i Birleşmiş Milletlerin (BM) ilkelerine saygılı olmaya davet eden Üniversite, 8 ayrı dilde yaptığı açıklamayla sözde yasaya tepki gösterdi.

Cumhuriyet Üniversitesi senatosu Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız başkanlığında toplanarak, İsrail´in ?Yahudi Ulus Devlet´ yasasını görüştü. Yaklaşık iki saatlik görüşmenin ardından Türkçe, İngilizce, Arapça, Almanca, Rusça, Fransızca, İbranice ve Çince açıklama yapan Üniversite, bu adımın İsrail´in uluslararası meşru kararları hiçe saymak olduğunu söyledi.

Filistinlilerin başkenti Doğu Kudüs olan bağmışız bir devlet kurma yönündeki tarihi haklarını reddettiği görüşünün de güçlendirildiği yasanın bölgede güven ve istikrar sağlamayacağını kaydeden Üniversite yaptığı açıklamada; ?İsrail Parlamentosu´nda kabul edilen Yahudi Ulus Devleti Yasası, evrensel hukuk ilkeleriyle ve Birleşmiş Milletlerin yasal ve ahlaki sistemiyle çatışmaktadır. Bu yasa ile İsrail vatandaşı Filistinlilerin hakları yok sayılmakta, Arapça resmi dil statüsünden çıkarılmakta, İsrail´in işgal altında tuttuğu Kudüs şehri başkent olarak ilan edilmekte, 1948´de yerlerinden çıkartılan Filistinlilere geri dönüş hakkı verilmezken dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Yahudilere geri dönüş hakkı verilmekte ve Birleşmiş Milletler kararlarıyla hukuk dışılığı tescil edilmiş yerleşimler teşvik edilmektedir. Öte yandan yasada kendi kaderini tayin hakkının sadece Yahudilere yönelik bir hak olarak tanımlanması ise yalnızca Filistinliler açısından değil uzlaşma ve çözüm kültürüne, bir arada yaşama inancına sahip Yahudi vatandaşlar için de kabul edilebilir nitelikte değildir. Bilim insanları olarak İsrail Parlamentosu tarafından kabul edilen, fiili olarak Filistin´de sürdürülen işgale ve hukuk dışı uygulamalara yasal zemin hazırlanmasını ve iki devletli çözüm vizyonunun ortadan kaldırılmasını amaçlayan söz konusu yasayı kınıyoruz. İsrail´i temel insan haklarına, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler ilkelerine saygılı olmaya davet ediyoruz? ifadelerine yer verdi.

YAHUDİ ULUS YASASININ GETİRDİKLERİ

İsrail meclisinde çok az bir oy farkıyla kabul edilen Yahudi ulus devlet yasası, iki farklı vatandaş modeli öngörüyor. Buna göre, 8 milyonu aşkın nüfuslu ülkenin yüzde 20´den fazlasını oluşturan Arapların ikinci sınıf vatandaş konumuna düşeceği belirtiliyor.

ARAPÇA DİL OLMATAN ÇIKTI

Hali hazırda uygulamada var olduğu belirtilen ayrımcı politikaları hükme bağladığı eleştirileri yöneltilen yasayla, Arapça resmi dil olmaktan çıktı ve ülkenin tek resmi dili İbranice oldu. Bununla birlikte yasanın en çok tepki çeken diğer maddeleri arasında şu hükümler yer alıyor:

Ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı sadece Yahudilere aittir, İsrail dünyadaki tüm Yahudilerin tarihi ana vatanıdır, dünyadaki tüm Yahudilerin İsrail´e dönme hakkı vardır, Yahudilerin dini günleri resmi tatil sayılacaktır ve İsrail´in başkenti Kudüs´tür.

Yasada, İsrail, tüm dünyadaki Yahudilerin tarihi ana vatanıdır." denilerek, Filistinlilerin bu topraklar üzerindeki tarihi varlığı ve haklarının da görmezden gelinmiş olduğu dile getiriliyor.

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER