Gündem

'Hololens' teknolojisi ziyaretçileri tarihte yolculuğa çıkarıyor

'Hololens' teknolojisi ziyaretçileri tarihte yolculuğa çıkarıyor

 'Hololens' teknolojisi ziyaretçileri tarihte yolculuğa çıkarıyor
05-02-2022 07:00

Vakıflar Genel MüdürlüÄŸünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Selçuklu Devleti'nin prestij eserlerinden 1271'de yapılan ve döneminin en ünlü medreselerinden biri olan tarihi yapı restore ettirilip "Sivas Gök Medrese Vakıf Müzesi" konseptinde önceki aylarda yeniden gün yüzüne çıkarıldı.

Tamamlanan restorasyonun ardından kapılarını açan Sivas Gök Medrese Vakıf Müzesi, Selçuklu mimarisinin gizemini taşıyan eÅŸsiz yapısı, kuruluÅŸ dönemindeki eÄŸitim hayatına ışık tutan içeriÄŸi ve tüm ihtiÅŸamı eÅŸliÄŸinde yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini ağırlamaya baÅŸladı.

- "Hololens" teknolojisi hayata geçirildi

Adını üzerindeki gök mavisi çinilerden alan, Sivas'ta "mavi medrese" olarak anılan 751 yıllık Gök Medrese'de Türkiye'de ilk kez bir müzede kullanılan "Hololens" teknolojisi kullanıldı.

Bu teknoloji ile Hololens gözlüÄŸü takan ziyaretçiler, dönemin ücretsiz özel yatılı üniversitesindeki eÄŸitim-öÄŸretim hayatına, vakıf kültürü ile eÄŸitimin iç içe geçmiÅŸ haline ve Sivas'taki Selçuklu mirasına tanıklık ekme imkanını yakalıyor.

Çıkılan zaman yolculuÄŸunda mescitte namaz kılan insanlar, derslikte ve yatakhanede öÄŸrenci görüntüleri ile sergideki eserlerin zenginliÄŸine ÅŸahit oluyor. Yabancı turistler de gözlüklerdeki yabancı dil seçeneÄŸi sayesinde rehbere ihtiyaç duymadan müze gezisini tamamlayabiliyor.

- Farklı alanlarda eğitimler veriliyordu

Açıklamada deÄŸerlendirmelerine yer verilen Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Anadolu Selçuklu medreselerinde vakfın gaye ve imkanlarına göre Kur'an, hadis, tefsir gibi dini ilimlerin yanında; tıp, fıkıh ve astronomi gibi, müspet ilimlerin de okutulduÄŸunu aktardı.

Ersoy, geçmiÅŸte her ilim için ayrı medreseler yapıldığını, vakfiyesine göre fıkıh eÄŸitimi verilen Gök Medrese'de de döneminde farklı alanlarda dersler okutulduÄŸunu belirterek tarihi yapının restorasyon sürecinde 2014'e kadar farklı ve zorlu dönemlerden geçtiÄŸini ifade etti.Gök Medrese'nin Vakıflar Genel MüdürlüÄŸüne 2014'te ihale edilmesinin ardından projelendirme ve uygulama çalışmalarına baÅŸlandığını, 2020'de ise onarım iÅŸlemlerinin tamamlandığını aktaran Ersoy ÅŸunları kaydetti:

"2010'da ilgili koruma kurulunca müze fonksiyonu onaylanmış olan Gök Medrese'de 2020'de onarımın tamamlanmasıyla teÅŸhir-tanzim çalışmaları baÅŸlatıldı. 2021 Ocak ayı itibarıyla yıllardır halkın bir an önce görmeyi ve deneyimlemeyi istediÄŸi Gök Medrese, 'Sivas Gök Medrese Vakıf Müzesi' olarak ziyaretçilerine kapılarını açtı."

Genel Müdür Ersoy, müzenin resmi açılışının da gelecek aylarda planlandığını bildirdi.

- Kutsal değerler yer alıyor

Gök Medrese'de envanterli 76 eser arasında Türklerden dünyaya yayılan halı kilim sanatının en güzel örneklerinden olan Sivas halı-kilimlerinin farklı yüzyıllara ait en seçkin örnekleri bulunuyor.

Ayrıca video mapping yöntemiyle Gök Medrese ve Sivas'ta bulunan dönemin Anadolu Selçuklu eserleri bir arada sunuluyor.

DivriÄŸi Ulu Cami'ye ait ahÅŸap sanatının önemli örneklerinden kapı ve pencere kanatları ile 16'ncı yüzyılın karakteristik özelliklerini yansıtan çini küre, tezhipli bezemeleri ile dikkati çeken yazılı kültür mirasına ait birbirinden deÄŸerli el yazmaları da müze sergi odalarında yer alıyor.

Kur'an-ı Kerimler ve el yazması kitaplar, hat levhalar, Åžemseddin-i Sivasi Türbesi'ne ait hırka, içine kül ve ateÅŸ konularak üzerinde tütsü yakılan buhurdanlar ve ÅŸamdanlar, birer kültürel miras ve kutsal deÄŸerler olarak Sivas Gök Medrese Vakıf Müzesi'nde sergilenen envanterler arasında bulunuyor.

Gök Medrese, Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali'nin 1271'de mimar Konyalı Kaluyan'a yaptırdığı Selçuklu mimarisinin en görkemli eserleri arasında yer alıyor.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER