Gündem

Ahmet Ercan iki büyük depreme işaret etti

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara Bölgesi için iki büyük depreme işaret etti. Ercan, Avrupa Yakası’nda zarar görme riskinin yüzde 65 olduğunu belirtirken, İstanbul'un en riskli ve en güvenli bölgelerini de açıkladı. Özellikle İstanbul’un kuzeyi için dikkat çeken uyarılarda bulundu.

Ahmet Ercan iki büyük depreme işaret etti
31-08-2024 15:43
SİVAS

HABER MERKEZİ

Marmara Bölgesi'nde olası büyük depremler hakkında çarpıcı uyarılarda bulunan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul ve Tekirdağ için dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Ercan, Marmara'da iki büyük depremin yakın zamanda meydana gelebileceğini ve bu depremlerin 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi'nden daha etkili olabileceğini ifade etti.

yxgofup1ykckvbionropsa.webp

İSTANBUL’UN EN RİSKLİ BÖLGELERİ

İstanbul'daki riskli bölgelerle ilgili olarak, Ercan Avrupa Yakası'nda zarar görme riskinin yüzde 65 olduğunu, Anadolu Yakası'nda ise bu oranın yüzde 35 olduğunu belirtti. Deprem odağının Avrupa Yakası'nda olacağını vurgulayan Ercan, özellikle Küçükçekmece ve çevresindeki yoğun yapılaşmanın büyük bir tehlike oluşturduğunu söyledi. Ayrıca, Suriçi, Fatih, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Güneşli ve İkitelli bölgelerinin risk altında olduğunu ekledi.

ANADOLU YAKASI DA RİSKLİ

Anadolu Yakası'nda da bazı riskli alanların bulunduğunu belirten Ercan, Fenerbahçe'nin Kurbağalıdere kesimleri, Maltepe ve Kartal sahil bölgeleri, Tuzla ve Adalar’ın bazı kesimlerinin tehlike altında olduğunu ifade etti.

0x0.webp

TEKİRDAĞ’A DİKKAT

Tekirdağ için de uyarıda bulunan Ercan, Marmara Ereğlisi önünde 7-7.2 büyüklüğünde bir depremin beklendiğini, ancak yazlık bölgelerde büyük bir risk görülmediğini söyledi. Ancak, bölge genelinde büyük bir yıkım yaşanabileceğini ve depremin Tekirdağ’a yakın etkiler yaratacağını belirtti.

EN GÜVENLİ BÖLGELER

İstanbul’da en güvenli bölgelerin şehrin kuzeyinde yer aldığını ifade eden Ercan, havalimanının bu bölgede yapılmasının yerleşimi kuzeye kaydırdığını belirtti. Bununla birlikte, İstanbul’un mevcut yapı yoğunluğunun deprem riskini artırdığını ve kentsel dönüşüm yerine yapısal dönüşümün gerekli olduğunu vurguladı.

t25-depremlerden-etkilenen-bo-930.webp

SARSINTILAR 2-3 YIL SÜRECEK

Ercan, ilk depremin 20-35 saniye, ikinci depremin ise 30-40 saniye süreceğini ve Marmara Bölgesi'ndeki sarsıntıların 2-3 yıl süreceğini öngördü. İstanbul’daki yapı yoğunluğu nedeniyle, küçük bir depremin bile büyük etkiler yaratabileceğini belirterek, ekonomik adaletsizliğin depremlerin etkisini artırabileceğine dikkat çekti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER