Gündem

Aile Şirketleri Kapanıyor

Sivas OSB Sanayicileri Derneği (SOSAD) Başkanı İsmail Timuçin, Türkiye’de ve Sivas’ta aile şirketlerindeki sayının düşüş gösterdiğine dikkat çekti. Timuçin, Türkiye’de yüz yaşını geçmiş aile şirketi sayısının sadece 30 olduğunu belirterek aile şirketlerinin çok uzun soluklu yaşatılamadığını söyledi.

05-07-2023 15:47
SİVAS

Arife Defne ARSLAN

ORAN Kalkınma Ajansı ile Sivas OSB Sanayicileri Derneği (SOSAD) işbirliğinde, 2022 Yılı İmalat Sanayi Teknik Destek Programı “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Aile Anayasası” konulu panel düzenlendi. SOSAD Başkanı İsmail Timuçin panelde yaptığı konuşmada aile şirketlerinin uzun soluklu yaşayamadığını söyledi.

Sivas’ta bir otelde düzenlenen programa Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas OSB Sanayicileri Derneği (SOSAD) Başkanı İsmail Timuçin, il protokolü ve sanayiciler katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Sivas OSB Sanayicileri Derneği (SOSAD) Başkanı İsmail Timuçin, Türkiye’de ve Sivas’ta üzerinde durulması gereken en büyük problemlerden birinin aile şirketlerinin ömürlerinin kısa olması gerektiğini söyledi. Timuçin, “Dünyada yüz yaşının üzerinde aktif aile şirketi sayısı Japonlar'da 30 bin civarındayken Türkiye'de ne kadar biliyor musunuz? Yani yüz yaşını geçmiş, yüz yıldan fazla ayakta duran Türkiye'de aynı şekilde şirket sayısı maalesef otuz tane. Ben bu sayıya inanmak istemedim. İnanamadım ama İstanbul Ticaret Odası verilerinden aldığım bilgi bu yönde. Aile şirketlerimizi çok uzun soluklu yaşatamıyoruz. Şimdi aile şirketlerin kurulmasında kurucuların bir ömürlerini o şirkete alındığını hepimiz biliyoruz hepimiz bunları gördük, yaşadık. Ama kurucu vefat ettikten sonra ya ikinci nesilde ya ikinci nesilde maalesef şirketlerimiz kapanıyor. Şirketlerin kapanmasında bu emeği geçen sermayeyi ve en önemlisi de o şirketteki bilgi birikiminin tamamen yok olması sadece o şirketin hissedarlarına değil, o şirkette çalışanlara, o şirkette tedarikçi olarak görev yapanlara büyük zarar vermekte” ifadelerini kullandı.

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek de aile şirketleri konusunun çok önemli bir konu olduğunu belirterek, ORAN Kalkınma Ajansı ve Sivas OSB Sanayicileri Derneği’nin düzenlediği eğitimin çok isabetli olduğunu söyledi. Şimşek, “İlimizdeki iş dünyası için bir farkındalık oluştu. Umarım faydalı olur ve olumlu adımlar atılır diye düşünüyorum. Biz kurumsallaştığımız takdirde gerek yerel ekonomide gerekse küresel ekonomide daha güçlü bir vizyon oluşturabilir, markalaşabiliriz. Ve bizden sonraki nesillerle de bu şirketin devam etmesi mümkün olur. Aksi takdirde aile şirketlerinin daha önceki konuşmacıların da vurguladığı gibi uzun ömürlü olamaz. Aile şirketlerini birinci nesil kurar. İkinci nesil miras alır ve durumu idare eder. Üçüncü nesil ise bitirir. Aslında işi özetliyor bu ifade. Yani bu şirketlerimizin yüzyıllar boyu uzun ömürlü olabilmesi için kurumsallaşmamız şart. Ve aile yöneticilerinden ziyade profesyonel yöneticilere şirketi devretmemiz şart” dedi.

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin de kurumsallaşmanın önemine dikkat çekerek “ Aslında temel sorun bilgiyi sunmak, bilgiyi hazırlamak. Bu konuda ilgili akademisyen, üniversite iş birliğiyle ilgili bilgilendirme toplantıları dönem dönem yapılıyor ama ticarette de siyasetle el yordamıyla yapıyoruz. Bu noktada iş dünyamızda ilgi olmuyor ama biz böyle yılmadan insanlara kurumsallaşma noktasında, ülke olarak, millet olarak üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. Şu anda Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin büyük bir kısmı aile şirketi. Ama aynı şirketlerin maalesef ikinci, üçüncü nesile geçme oranı çok çok az. Benim önümdeki bilgi notunda yüzde otuz ikinci nesile, yüzde on ikisi üçüncü nesile yüzde dördü de dördüncü nesle aktarılabilmektedir. Bu noktada şirketlerin devamını sağlamak bu aile için önemli değil ülkenin ekonomisi, ticaret açısından da çok çok önemli” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Stratejik Yapılandırma Danışmanı Bülent Orta tarafından Aile Şirketlerinde Kurumsallaşmanın metotları katılımcılara anlatıldı.

SivasEkspres

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER