Ekonomi

Alışverişte bunu yapmazsanız binlerce lira ceza

Vatandaşları bir süredir ikilemde bırakan alışverişlerde fiş almayana ceza kararına ilişkin detaylar belli oldu.

Alışverişte bunu yapmazsanız binlerce lira ceza
23-10-2024 15:14
SİVAS

Haber Merkezi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı alışveriş fişlerine ilişkin cezaları da kapsayan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kimlere ceza yolu göründü? İşte detaylar…

Ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi durumunda kesilecek cezalara ilişkin usul ve esasları belirlendi.

Alışverişte fiş almayana ceza mı kesilecek? Fiş saklama devri geri mi döndü? - Haberler

ALMAYANA DA VERMEYENE DE CEZA

Buna göre, Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin 1 takvim yılı içerisinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, alıcıya ve satıcıya her bir tespit için artırımlı şekilde vergi cezası uygulanacak.

Fiş almayana ve vermeyene artırımlı ceza! Ceza 100 bin liraya kadar çıkacak

NE KADAR CEZA KESİLECEK?

Örneğin, fatura düzenlememede asgari ceza tutarı birinci tespitte 10 bin lira iken, ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira, altıncı ve sonraki tespitlerde ise 100 bin liraya kadar çıkacak.

Yerköylüler dikkat: Fiş almayan tüketiciye 5 bin lira ceza kesilecek | Yerköy Gazetesi, Yerköy Haberleri, Yerköy, Yerköy Haber

HANGİ DURUMLARDA CEZA YOK?

Belge düzenleme yükümlülüğü bulunanların bu yükümlülüklerini yerine getirmemeleri ve alıcı tarafından da vergi dairesinin bilgisine girmeden en geç 5 iş günü içerisinde bu durumun vergi dairesine bildirilmesi durumunda alıcıya ceza kesilmeyecek. Belgeyi düzenlemeyenler ise 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacaklar.

Vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeden faaliyette bulunanlara kesilecek cezalar yüzde 50 artırımlı uygulanacak. Mükellefiyet tesis ettirildikten sonra, mükellefiyet tarihinden önceki dönemler için daha sonra yeni bir tarhiyat yapılması durumunda da cezalar artırımlı tatbik edilecek.


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER