Ekonomi

Altını olanlar Müjde, İşte Altın Fiyatlarının Uçacağı Tarih

Ekim ayında altın fiyatlarında büyük düşüş yaşanırken uzmanlara göre  Kasım ayı başı itibariyle altın fiyatlarının artış göstermesi bekleniyor.

Altını olanlar Müjde, İşte Altın Fiyatlarının Uçacağı Tarih
07-10-2023 11:11
SİVAS

Demet KARAKUŞ

Altın fiyatlarının son yıllarda artmasıyla birlikte altın alarak yatırım yapanların sayısı da önceki yıllara göre arttı. Eylül ayından bu yana yerinde sayan altın aynı ayın sonlarına doğru büyük düşüş yaşadı.  Yatırımını altına yapanlar ise hayal kırıklığı yaşarken gözler altının yükselmesi beklenen tarihte oldu. Uzmanlar elde edilen verilere ve değerlendirmelere göre altın fiyatlarının yükselmesini bekledikleri tarihi açıkladı.

2016 yılından bu yana en uzun düşüş sarmalına giren ve son 6 ayın en düşük seviyelerine gerileyen altın uyanmak için gün sayıyor. Son 45 yıl içinde en çok ekim aylarında düşüş yaşayan altın fiyatlarının jet gibi yükseleceği tarih açıklandı. Tahvil piyasası tabiri caizse altını adeta bozguna uğrattı ve getirilerdeki artış son 1 hafta içinde altın fiyatlarına ciddi bir zarar verdi.

 45 YIL İÇİNDE YILIN EN ÇOK DÜŞÜŞ EĞİLİMİ GÖSTEREN AY

Ons altın üçüncü çeyreğin büyük bölümünde güçlü duruş sergilese de güçlü dolar ve tahvil getirilerinde devam eden artışa direnemeyerek 6 ayın en düşük seviyesine indi. Sarı maden bu hafta aşağı doğru ralli başlatarak 1.815 dolara kadar gevşedi. Fiyatlar 2016 yılından bu yana en uzun süreli düşüş sarmalını gerçekleştirdi. City Index’te yer alan değerlendirmeye göre ekim genel olarak altın için kritik bir ay. Geçtiğimiz 45 yıl içinde yılın en çok düşüş eğilimi gösteren ayı, ortalama yüzde -0.51 getiriyle Ekim ayı oldu.

EKİMDEN SONRA TOPARLANMAYA GİRME EĞİLİMİNDE

Bu dönemde, ortalama negatif getiriler yüzde 3.2 olarak hesaplanırken, pozitif getiri ortalaması yüzde -3.5 oldu. Bu dönemi ons altın yüzde 55.6 oranında kayıpla kapattı. Geçtiğimiz yıl da altın kıymetli metalinde benzer bir model izlemişti. Aynı zamanda tarihsel veriler altın varlığının ekimden sonra toparlanmaya girme eğiliminde olduğunu bize gösteriyor. Özellikle yılın bu döneminde Asya’da, özellikle Hindistan ve Çin’de altın satın alma etkinliklerinin artış gösterdiği görülüyor. Bu beklentiler doğrultusunda altın fiyatının Kasım ayı başı itibariyle artış göstermesi bekleniyor.

sivas son dakika     sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER