Ayşe Mine EĞÜZ
Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler ve Sivas’tın deprem haritası ile ilgili açıklamalarda bulundu. İlk olarak dünya üzerinde 7 büyük plaka olduğundan bahseden Prof. Dr. Kavak, ayrıca irili ufaklı plakaların varlığını ve dünyanın iç yapısından dolayı plakaların sürekli hareket halinde olduğunu sözlerine ekledi. Kavak, bu küçük plakalardan Anadolu, Arap ve Avrasya levhalarının Türkiye’yi şekillendiren plakalar olduğundan bahsetti. Plaka sınırlarında fay hatları oluştuğundan bahseden Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, hareketlilikten doğan kırılmaların depremlere sebep olduğunu belirtti.
Sivas özelinde de konuşan Kavak “Sivas’ta belli başlı büyük sayılabilecek 4 fay hattı geçiyor. Bunlar Erzincan’dan Gölova’ya; oradan da Koyulhisar’a uzanan ve Kelkit Vadisinde yer alan Kuzey Anadolu Fayı, Divriği’den Gemerek’e kadar uzanan Divriği Fayı, Gürün’den geçen Sarız ve Ayvalı faylarıdır. Bu faylar şu anda depremsellik içeren faylar değildir. Yani şu anda bu fayların ilimizde bir deprem üretmeyeceğini düşünüyoruz. Bunun yanında hiçbir fay birbiriyle bağlantılı değildir. Sivas kent merkezinin kurulduğu alanın çok büyük bir kısmı Kızılırmak’ın getirdiği alüvyal arazilerden oluşuyor. Geriye kalan kısmı ise jips ve diğer arazilerden oluşur. Özellikle alüvyal araziler üzerine bina yapılırken çok dikkat etmek gerekiyor, çünkü yaşanan depremlerde suya doygun arazilerde zemin sıvılaşması tehlikesi mevcuttur.”
Kavak, “Deprem bilincimiz 1999 Marmara Depremi’nden sonra gelişmiş olsa da hala eksiklerimiz çok fazla. Yakın zamanda yaşanan Kahramanmaraş depremi sonrası binalarının sıkıntılı olduğunu düşünen bina sahiplerinin binalarını kontrol ettirmelerinde fayda var. Yakın zamanda Sivas için görünür bir depremsellik sıkıntısı olmadığını söyleyebiliriz.” diyerek sözlerine son verdi.
Editor : Haberpanelim