Burcu CELLAT
Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Genç İHH tarafından düzenlenen programla öğrencilerle bir araya geldi. Kur´an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda Rektör Alim Yıldız kendi öğrencilik dönemine ilişkin bilgiler verdi. Türk- İslam edebiyatı hakkında öğrencilere bilgiler veren Yıldız, ?Türk-İslam Edebiyatı Türklerin Müslüman olmasından itibaren başlayarak hayata İslami bir pencereden bakan bir edebiyattır. Onun için ilk eserlerden itibaren 13´üncü yüzyılda Anadolu´da başlayan bir edebiyat var. Günümüze gelinceye kadar devam eden ve hala günümüzde eser vermeye devam eden bir edebiyattır.? dedi.
Ayet tercümelerinin, hadislerin ve fıkıh kitaplarının şiirlerle aktarıldığını kaydeden Rektör Yıldız, ?13´üncü yüzyıla tekrar dönecek olursak insanlarda okuma-yazma oranı çok düşük, tarım toplumunda yaşıyorlar. Osmanlı Devleti´ni düşündüğümüz zaman insanlar okuma-yazma oranı yüksek diyebiliyorlar ama kesinlikle öyle bir şey söz konusu değildir. Cumhuriyetin başlarına kadar okuma yazma oranı düşüktü. Osmanlı dönemi için sanattan bahsediyorsak eğer sanat şiirdir, sanatçı ise şair. Dönemin şartlarını da düşünürsek insanlara çoğu şey şiirlerle verilmiş ve anlatılmıştır. Hadisi bilmez ama bir kelimesi dikkatini çeker ve hadisin ruhunu kavrar, ayeti bilmez ama ayette geçen bir kelime onu derinden etkiler ve ayetin ruhunu kavrar. İşte Anadolu´da İslam bu şekilde yayılmıştır. Günümüzde de şiir çok önemlidir. Cumhuriyet dönemine bakarsak aklımıza; Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl, Sezai Karakoç gibi isimler gelir. Mehmet Akif´in yaşadığı dönemi düşündüğümüz zaman İslam´a ne kadar büyük hizmet verdiğini görmüş oluruz. Necip Fazıl´ın İslamiyet´e yaptığı hizmeti bizim gibi 100 veya 1000 tane ilahiyatçı yapamaz. Sezai Karakoç´un yaptığı hizmette yine aynı şekildedir.? diye konuştu.
Öğrencilik yıllarından örnekler veren Rektör Yıldız şunlar söyledi.
?Mutlaka bir uğraşı bulun, bir şeyle meşgul olun. Çünkü öğrencilik bittikten sonra hayatınızı etkileyecek, hayatınıza yön verecek şeylerden birisi budur. Size çok şey öğretir. Kendinizden bir şey veriyorsanız orada bir bereket ortaya çıkar. Gidip bir yetimin başını okşuyorsanız orada bereket çıkar. Halis niyetle Allah rızası için yapmak lazım. Bir Kutsi Hadis hatırlıyorum: "Siz benim adımı bir yerde, bir toplulukta anarsanız, ben de sizin adınızı o topluluktan daha iyi bir toplulukta andırırım." Ne yapıyorsak samimiyetle yapmamız lazım, bunun bir ibadet olduğunu bilerek yapmanız lazım. Kendinizden bir şeyler katın işin içine. Bazen uykusuz kalacaksınız, bazen yorulacaksınız ama bunun neticeleri güzel, insanlara yardım ediyorsunuz. Çaresizlerin yardımına koşuyorsunuz. Allah yolunuzu açık etsin. Bunlar tabii daha sonraki dönemlerde size birçok yerde yollar açacaktır. Bunlar büyük tecrübeler. Üniversitedeyken yaptığınız, öğrenciyken yaptığınız faaliyetler hayatınızda çok büyük tecrübelerdir. Sizleri bir yerlere taşır. Bunlar önemli, onun için ben hepinize teşekkür ediyorum, böyle bir yola girmişsiniz, çok güzel bir iş yapıyorsunuz. Allah yaptığınız işleri bereketlendirsin.?
Editor : Haberpanelim