Kültür Sanat

Aşık Meddahi Kitabı Basıldı

Sivaslı halkbilimci Ayşe Benek Kaya tarafından Aşık Meddahi’nin hayatı ve şiirlerinden seçmelerin yer aldığı Aşık Meddahi kitabı Sivas Belediyesi’nin katkılarıyla basıldı. Kaya, Aşık Meddahi kitabının Türk dili ve Türk kültürü açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

08-11-2023 14:13
SİVAS

Demet KARAKUŞ

Halk şairi ve aşıklık geleneğinin temsilcilerinden Aşık Meddahi’nin hayatının ve şiirlerinden seçmelerin yer aldığı Aşık Meddahi kitabı Sivaslı halkbilimci Ayşe Benek Kaya’nın kaleminden yayınlandı.

Sivas’ın bir aşıklar şehri olduğunu ifade eden Kaya, “Sivas yüz yıllardır âşıklar yatağı olan bir şehir. Göl yerinden su eksik olmaz derler hakikaten öyle. Binlerce yıldır nice âşıklar gelmiş geçmiş. Günümüzde de bu sevda sürdüren birçok aşığımız var. Bugün size bu aşklardan Âşık Meddahi ile ilgili kısa bilgi vermek istiyorum. Âşık Meddahi Sivaslı olmayan ama Sivas'a âşık bir aşk diyelim. Kendisi Tokat Ortaörenli ama 1994 yılından beri Sivas'a tayin olduktan sonra Sivas'ta yaşamış, “âşıklığı Sivas'ta öğrendim, ben burada âşık oldum” dediği için bu şehre aşık. Bu konuda da Sivas'la ilgili Sivas'ın değerleriyle ilgili onlarca şiiri var. Asıl adı Ömer Şahin. Fakat onun âşıklık geleneğinde şiirlerde yazarken aşıklar düğün mahlas kullanırlar. Şiirin son dörtlüğünde bir mahlas kullanır. Bu aşığın imzası niteliğindedir. Meddahi mahlasını almasının en büyük sebebi de gerçekten meddah ruhlu bir insan. Alet taklitleri, savaşçı taklitleri, siyasi taklitleri, hayvan taklitleri o kadar çok taklit yeteneğine sahip ki. Kendiyle de dalga geçebilen toplumun her kesimiyle ilgili gördüğünü, duyduğunu bildiğini hiç esirgemeden dilini kırpmadan kalemini kesmeden keskin yazan bir âşık. Onun bu hali Uğur Kaya tarafından Meddahi olmasının birinci sebebidir. Çok da yakışan bir mahlastır. Şiirlerinin birçoğunda bu meddahlık yeteneğini görebilirsiniz. Bunun yanında son derece ayakları yere basan şey gibi düşünmek lazım diyorum ben. 3 bin parçalık pazılın kusursuz yerine oturması gibi bütün şiirlerinde kelimeler son derece güzel şekilde yerleştirilmiş aşık tarafından. Ben kitabı hazırlarken çok zorlandım. Ama çok keyif aldım. Çok şey kattı bana. Dili ve üslubu son derece güzel. Akışkan, kendine has kelimeleri olabilen ve şiirlerin de 400 küsur şiirinde 596 tane deyim tespit ettik. Bu da Türk diii açısından büyük bir zenginlik. 36’dan fazla atasözü  tespit ettim. Kusursuz şekilde yerleştirmiş hepsini şiirlerin içine. Bu anlamda Meddahi okunası bir kitap. Aşığın tanınması açısından da son derece önemli” dedi.

İki yıldır kitabın basılmasını beklediklerini ifade eden Kaya “Bu işte emeği geçen sayın Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin Bey'e de şükranlarımı arz ediyorum. Onun vasıtasıyla kültürümüz bir yeni aşık kitabı kazanmıştır. Ona bu projeyi götürdüğümde de şöyle bir cümle kullanmıştım ‘Sayın başkan benim için değil, Meddahi  için değil, Türk kültürü için, Türk dili için bu kitabın mutlaka basılması lazım’ diye bir cümle kurmuştum. O da bunu emir telakki etti. Bu anlamda emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum. Âşığa da sağlık ve selamet diliyorum” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER