Dünya

Asıl kabus geri döndü

Dünya ülkeleri maymun çiçeği, Batı Nil virüsü derken yeni virüsler türemeye ve panik yaratmaya devam ediyor. Kuzey Amerika’dan Avrupa’ya yayılan ‘Zombi geyik hastalığı’ tehdit oluşturmaya başladı.

Asıl kabus geri döndü
02-09-2024 15:43
SİVAS

Haber Merkezi

Zombi Geyik Hastalığı, geyik ve alageyik gibi hayvan türlerini etkileyerek onları adeta bir "zombi" gibi hareket etmeye zorlayan bir beyin hastalığı olarak biliniyor.

İlk olarak ABD'nin Wyoming eyaletinde görülen hastalık, hayvanlarda boş bakışlar, aşırı kilo kaybı, dengesizlik ve sürekli salya akışı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Hastalığın bu belirtileri, hayvanların adeta birer "zombi" gibi hareket etmesine neden oluyor.

Uzmanlar, bu gizemli hastalığın hayvanlardan insanlara bulaşma riskine karşı uyarılarda bulundu.

Milyonlar risk altında! Tedavisi olmayan 'zombi geyik' hastalığı hızla yayılıyor! - WeBursa

ÖLÜMCÜL HASARA YOL AÇIYOR

Hastalığın etkeni, prion adı verilen anormal proteinler. Bu proteinler, geyik ve alageyik gibi türlerin beyninde birikerek ölümcül hasara yol açıyor. Hastalık, hasta hayvanların idrarı, dışkısı veya tükürüğü yoluyla diğer hayvanlara bulaşabilirken, toprak ve su gibi çevresel faktörlerle de yayılabiliyor.

Zombi geyik hastalığı yayılıyor... "İnsanlar için de risk olabilir" - Dünya - Arifiye'den Haber

İNSANA BULAŞTIĞINA DAİR KANIT YOK

CWD'nin insanlara bulaştığına dair şu ana kadar kesin bir kanıt bulunmasa da, uzmanlar dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Dr. Cory Anderson, geçmişte İngiltere'de yaşanan deli dana hastalığı salgınını hatırlatarak, benzer bir durumun CWD ile de yaşanabileceğini belirtti ve hastalıklı hayvan eti tüketiminden kaçınılmasını tavsiye etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER