Sağlık

Aşısı Yok Dikkat Edilmeli!

Sivas İl Sağlık Müdürlüğü, keneden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Aşısı Yok Dikkat Edilmeli!
14-06-2024 10:36
SİVAS

Sultan ÖZKARAMAN

Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada,KKKA, keneler tarafından taşınan, ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır Genellikle bahar ve yaz aylarında görülmekte olup hastalığa yakalananların yüzde 4-5’i ölümle sonuçlanmaktadır. Hastalık etkenini taşıyan kenenin tutunması veya bununla temas sonucunda bulaşmaktadır. Bunun dışında hastalığın bulaştırıcı olduğu dönemde hayvanların veya hasta kişilerin kan, doku, vücut çıkartılarına korunmasız temas sonucunda da bulaşabilmektedir.  Ateş, halsizlik, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı-kusma, ishal, yüzde ve gözlerde kızarıklık, deri döküntüsü gibi şikâyetlerle kendini gösterir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde cilt kanaması, diş eti kanaması, burun kanaması, mide-barsak kanaması, akciğer ve beyin kanamaları görülebilir. Hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayan tarım ve hayvancılık ile uğraşan çiftçi ve çobanlar, kasaplar ve mezbaha çalışanları, veteriner hekimler, askerler, korunmasız olarak kamp ve piknik yapanlar, KKKA hastaları ile temas eden sağlık personeli, laboratuvar çalışanları ve hasta yakınları risk altındadır.” denildi.

“Hastalığın tedavisinin esasını destek tedavisi seçenekleri oluşturmaktadır. Bu gün için hastalıktan korunmaya yönelik etkinliği kanıtlanmış bir aşı veya etkene özgü bir ilaç bulunmamaktadır.” ifadeleri kullanan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının kontrolüne yönelik çalışmalar bakanlığımız tarafından bir program dâhilinde yürütülmektedir. Kişisel korunma önlemlerinin alınması hastalığın kontrolü için ön planda olduğundan bakanlığımızca vatandaşlarımızın hastalık ve korunma önlemleri konusunda bilgilendirilmesi ve toplumda farkındalık oluşturulması çalışmaları yoğun bir şekilde yürütülmektedir. Bu yıl olduğu gibi geçtiğimiz yıllarda da KKKA vakaları ve bu hastalık nedenli ölümler olmuştur. Alınacak önlemlerle hem KKKA hastalığından hem de bu hastalığın neden olduğu ölümleri önlemek mümkündür. “

 


Editor : Sultan ÖZKARAMAN
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER