Gündem

Aziz Vlas Projesinin Akıbeti Belli Oldu

Günlerdir Sivas gündemini meşgul eden Aziz Vlas konusu karara bağlandı. Aziz Vlas Çalıştayı Sonuç Bildirgesinin paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Dervişoğlu" Hem Aziz Vlas mezarı çevre düzenleme projesi meselesinin hem de alanın tesciline ilişkin durumun daha kapsamlı ve ayrıntılı çalışmalarla yeniden ele alınması gerektiği sonucuna varılmıştır "dedi.

Aziz Vlas Projesinin Akıbeti Belli Oldu
06-09-2024 17:11
SİVAS

Demet KARAKUŞ

Sivas'ta yıllardır konuşulan Aziz Vlas ile ilgili geçtiğimiz yıllarda harekete geçilmişti. Sivas Valiliği ve Sivas Belediyesi'nin öncülüğünde 2019 yılında yapılan görüşmelerin ardından Aziz Vlas'a ait olduğu düşünülen mezar alanında bir kazı çalışması yapılarak alanın Sivas kültür ve turizmine katkı sağlanması amaçlanmıştı.

2020 yılında başlayan kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından Sivas Belediyesi tarafından alana Aziz Vlas Anıt Mezarı projesi başlatıldı ve 2023 yılında anıtla ilgili yürütülen çalışmalar tamamlandı. Ancak anıt mezarın açılması 2024'e sarktı. Sonraki süreçte anıt mezar Sivas kamuoyunda farklı tartışmalara neden oldu. Gündem olan tartışmaların ardından Sivas Belediyesi tarafından konunun bir karara bağlanması için Aziz Vlas Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda alanında uzman isimlerin görüşlerine başvurularak konu bir karara bağlandı.

Çalıştayın ardından Aziz Vlas  Çalıştay Başkanı Mehmet Fatih Dervişoğlu kameralar karşısına geçerek çalıştayın sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaştı.

SİVAS EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMASI UZAK BİR İHTİMAL

Düzenlenen toplantıda konuşan Dervişoğlu, “Mezar alanının tanzimiyle Sivas'ın inanç turizmine büyük çok ciddi katkı sağlayacağı düşüncesi, mevcut proje için gerekçeye dönüştürülmüştür. 2022 yılında ülkemize gelen ziyaretçilerin sayısı 50. 369. 026’ dır. Bu kişilerin 17 Bin 919 2023 yılında ise 57. 077.440 kişiden 20 bin 360 yirmi bin üç yüz altmış kişisi dini amaçlı gelmiştir. Bu verilere göre dini amaçlı olarak ülkemizi ziyaret edenlerin oranı on binde üçtür. Aziz Vlas mezarının Sivas'ta bulunması olasılığı kültürel bir zenginlik olarak kabul edilebilir. Mezarı ziyaret etmek turizm ürün çeşitliliğini arttırmaya makul bir niyet taşısa da Sivas ekonomisine geniş çaplı katkı sağlayabilmekten uzak ihtimaldir’’ ifadelerini kullandı.

YENİDEN ELE ALINACAK

Fatih Dervişoğlu, “  Aziz Vlas mezar yeri inanç turizmi açısından, sanat tarihi ve arkeolojik bulgular açısından anıt, mezar, çevre düzenlemesindeki tasarım uygulama ayrıntıları açısından değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin sonucunda hem Aziz Vlas mezarı çevre düzenleme projesi meselesinin hem de alanın tesciline ilişkin durumun daha kapsamlı ve ayrıntılı çalışmalarla yeniden ele alınması gerektiği sonucuna varılmıştır. Projenin iptalinin sağlanması ve tapudaki şerhin kaldırılması sürecinden sonra yeniden alanda yapılan arkeolojik bulguların ortaya çıkarılması ve görünür hale getirilmesi için gerekli çalışmalar tamamlanacak ve ilgili kurula sunulacaktır.’’ dedi.

Aziz Vlas Mezar Alanı Ve Mezar Kalıntıları olarak tescil edilen alanın ve uygulanan projenin yeniden değerlendirilmesi kararlaştırıldı.

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER