Gündem

Basın Bayramında Basına Darbe

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü, tasarruf gerekçesiyle aldığı bir kararla aralarında Sivas Şube Müdürlüğü’nün de bulunduğu 24 şube müdürlüğünü kapattı ve kapatılan şubelerin açık kalacak şube müdürlüklerine bağlandığını duyurdu. Sivas, Malatya’ya bağlandı.

Basın Bayramında Basına Darbe
24-07-2024 12:16
SİVAS

NESLİHAN KOÇ

Türkiye, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü Mücadele Günü’ne yine yoğun baskı ve sansür altında girerken, Basın İlan Kurumu, tasarruf gerekçesiyle Sivas’ın da aralarında olduğu şube müdürlüğünü kapatma kararı aldı. Sivas, Malatya Şube’ye bağlanırken CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, “Tasarruf adı altında Sivas’ın can damarı fabrikalarını, kamu kurum ve kuruluşlarını birer birer kapatacağınıza ülkedeki 3-5 haramzadenin musluklarını kapatın da görelim” dedi.

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü Mücadele Günü’nden bir gün önce yaptığı toplantıda kurum şubelerini kapatma kararı aldı. Yönetim Kurulu kararında, hizmetlerin kurum eliyle hızlı ve güvenilir şekilde yerine getirildiği savunularak “Halihazırda bir nevi bölge müdürlüğü şeklinde 28 fiili şube ve bunlara bağlı 53 şube bulunmaktadır. Bu şekilde işleyen bir teşkilat yapısında kurumumuzun sunmakta olduğu hiçbir hizmet aksamamış, bilakis resmi ilan yayınlama hakkın haiz süreli yayınların sahaya yönelik talep, ihbar şikayet ve mutat olmak üzere idari, bayi-baskı ve abone denetimleri ve sair vazifeler tam olarak en hızlı şekilde yerine getirilmiştir. Gelinen aşamada fiili şubelerin sayısının fazla olduğu dahi görülmüştür” denildi. 23 fiziki şube ve bunlara bağlı 53 şubenin iş ve işlemlerinin yürütülmesi için hali hazırda 253 kamu personelinin istihdam edildiğinin belirtildiği kararda, şubelerdeki ortalama personel sayısının 9 olduğu, bazı şubelerdeki personel sayısının ise 4’e kadar düştüğü ifade edildi. Hastalık, yıllık izin vs.. gibi durumlar nedeniyle şube hizmet ofislerinde personel olmaması dolayısıyla işlerin aksamasına neden olabildiğinin de ifade edildiği kararda, “Yaptığımız araştırmalar ve modeller göstermiştir ki; iş ve işlem hacmi düşük, personel sayısı az olan şubelerin bazı diğer şubelerle birleştirilerek şubelerdeki ortalama personel sayısının 17’ye çıkarılması, bu suretti ilan, kontrol, muhasebe, basınla ilişkiler vs. konularında uzmanlaşmaya gidilmesi, böylece Genel Müdürlük Servis müdürlükleriyle tam bir uyum içerisinde çalışılmasının temini ile bölgelerinde daha etkili çalışma yürütülebilecek kapasitede Şube müdürlüklerinin teşekkülü sunulan hizmetin aksamasına mahal vermeden en yüksek verimin alınmasını mümkün kılacaktır” denildi.

AMAÇ TASARRUFMUŞ

Kararda, fiziki şubelerin sabit masraflarda tasarruf sağlayacağı ise “Diğer taraftan fiziki şubelerin kira, elektrik, su, ısınma gibi sabit masraflarında tasarruf yapılarak bu suretti Türk basınına yeni alanlarda ve daha kaliteli hizmet üretilebilmesini teminen daha çok kaynak ayrılabileceği hususu değerlendirilmektedir. İş ve işlem hacmi düşük, personel sayısı az olan veya iş işlemlerinin bir başka şube eliyle gördürülmesinde herhangi bir idari-teknik sakınca bulunmayan belli şubelerin bir başka şubeye bağlanması vesilesiyle tasarruf sağlanacağı öngörülmüştür”

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü, tasarruf gerekçesiyle aldığı bir kararla aralarında Sivas Şube Müdürlüğü’nün de bulunduğu 24 şube müdürlüğünü kapattı ve kapatılan şubelerin açık kalacak şube müdürlüklerine bağlandığını duyurdu. 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak karardan sonra Sivas şube Malatya şubeye bağlandı ve diğer şubelerin durumu şu şekilde oluştu.

TASARRUF İÇİN 3-5 HARAMZEDENİN MUSLUĞUNU KAPATIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Karasu, Basın Özgürlüğü Mücadele Günü’ne Türkiye’nin zaten yoğun baskı ve sansür altında girdiğini hatırlatarak, tam da bugünün arifesinde Basın İlan Kurumu’nun “tasarruf” gerekçesiyle aldığı kararın kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bu kararın, zaten zorluklarla ayakta kalma mücadelesi veren yerel basını daha zor durumda bırakacağını belirten Karasu, Sivas şubenin önceki yıllarda Kayseri’ye bağlandığını anımsattı. Şimdi de şubenin Kayseri'nin kapatılarak Adana'ya, Sivas’ın ise Malatya’ya bağlandığını hatırlatan Karasu, yıllar içinde Sivas’taki kamu kurum ve kuruluşları ile fabrikalarının kapısına kilit vurulduğunu vurguladı. Karasu, “Tasarruf adı altında Sivas’ın can damarı fabrikalarını, kamu kurum ve kuruluşlarını birer birer kapatacağınıza ülkedeki 3-5 haramzadenin musluklarını kapatın da görelim..!” diyerek iktidara uyarıda bulundu.

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER