Gündem

Başkan Bilgin İstedi Biz Sorduk

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin yaklaşık 2 yıl önce hizmete açılan Yüksek Hızlı tren projesinin kent esnafına etkilerinin sorulmasını istemişti. Sivas esnafından kimileri şehre ve kendilerine büyük katkılarının olduğunu söylerken kimileri ise hiçbir etkisinin olmadığını söyledi. Tren fiyatlarının artmasından da yakınan esnaf bu yüzden gidiş gelişlerin az olduğunu aktardılar.

02-02-2024 11:57
SİVAS

Demet KARAKUŞ(ÖZEL HABER)

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin geçtiğimiz günlerde yapılan bir toplantıda basın mensuplarından Yüksek Hızlı Tren projesinin esnafa etkilerinin sorulmasını istemişti. Bizlerde Sivas Ekspres Gazetesi olarak Sivas esnafının sesi olduk. Cumhuriyet tarihinin Sivas’a en büyük yatırımı olan ‘Yüksek Hızlı Tren Projesinin sizlere etkisi ne oldu?’ diye sorduk.

HIZLI TREN DİYE BİR ŞEY YOK

Sivas’ta Aynalı Çarşı içerisinde giyim üzerine hizmet veren esnaf Selçuk Uluçay  “ Hızlı trenin hiçbir şekilde faydası olmadı, sadece otobüsçüler zarar etti. Hızlı tren dediğin senin İstanbul’a 1000 TL’ye götürüyor. Uçak 800 TL buradan biniyorum İstanbul’da iniyorum. Hızlı tren ile İstanbul ‘a gidecek olsam iki saatte Ankara’ya altı saatte İstanbul’a gidiyorsun. Adı hızlı tren mi yoksa başka tren mi? Dört kişi İstanbul’a gidecek olsak 4 bin TL gelirsin 8 bin TL ne yiyeceğiz? Hızlı tren diye bir şey yok mühim olan hızlı treni getirdiler ise para kazanacak para benim buradaki dükkân vergim ile el kesesinden el ağırlamayacak. Biz burada ambarımızın kargodan malımızı alamıyoruz birde AVM yaptılar esnaf kaldı mı?” dedi.

 ESNAFA ETKİSİ ÇOK OLUMLU OLDU

 Telefon satışı yapan esnaf  “Bence esnafa etkisi şu şekilde doğal olarak ilk önce öğrencilere çok etkisi oldu Ankara ve çevre illerde ki öğrencilerin ulaşım sıkıntısı çözüldü. Sivas’ı tercih etmeleri daha çok söz konusu oldu.  Etkisinin olumlu olduğunu düşünüyorum. Esnafa etkisi çok olumlu oldu öğrenciler gittiği zaman 3 aylık yaz sezonun da boşlama dönemi gibi bir şey oluyor ama okul dönemi olduğu zaman öğrencilerin esnafa katkısı çok fazla diyebilirim ” şeklinde konuştu.

OTOBÜS FİRMALARI BİTME AŞAMASINA GELDİ

Terzi Hamdi Yaprak, “Hızlı trenin Sivas’a etkisi çok var bağlantı noktası sonuçta Türkiye’nin tam ortası olduğumuz için Sivas’a çok faydası var. Ama tabi bir yerde de zararı var. Çünkü otobüs firmaları neredeyse bitme aşamasına geldi sadece yakın yerlere yolcu taşıyabiliyorlar. Hem ücretler pahalı hem saatler uzun. Hızlı tren olduğu zaman fiyatları uygun mesafede kısalıyor daha konforlu. Sivas için daha faydalı olduğunu düşünüyorum. Hem esnafa hem Sivas’a değer kattığını düşünüyorum.” diye konuştu.

HIZLI TREN İLE BİTMİYOR HER ŞEY

Yemek üzerine hizmet veren Ahmet Aydın “ Bir faydasını görmedim bir esnaf olarak bir zararını da görmedim. Olumlu veya olumsuz bir yorum yapmak istemiyorum ama hızlı tren ile bitmiyor her şey.  Ben geçimi mi sağlayamıyorum.  İş stresi, alım gücü ben o hızlı trene binmem için gücüm olması lazım. Sabah 10’dan gece 2’ye kadar buradayım bir yere gidemiyorum.  Hızlı trenin bana ne gibi yararı olabilir ki? ” ifadelerini kullandı.

 

SİVAS’A NE KADAR GELEN OLURSA BİZE O KADAR İYİ

İstasyon Caddesi üzerinde esnaflık yapan Göktuğ Öcal “ Etkisi şu oldu Ankara’da yaşayan Sivaslılar hafta sonu geliyorlardı ama şimdi biraz gelemiyorlar. Neden gelemiyorlar hızlı tren 475 TL oldu. Ne kadar Sivas’a gelen olursa bize o kadar iyi olur. ” dedi.

ESNAFTA KAZANIYOR MİLLETTE

Hüseyin Akdoğan  “ Şöyle söyleyeyim önceden Ankara Sivas arası 6 saat sürüyordu hızlı trenle beraber 2 saate falan düştü. Adam atlıyor 2 saat içinde geliyor tekrardan gidiyor doğal olarak esnafta kazanıyor millette kazanıyor o şekilde bir kârı var. ” şeklinde konuştu.

ESNAFA YÜZDE 100 KATKISI OLUYOR

Kuruyemişçi esnafı “ Gezmek için gelenler Sivas’a yöresel ürünlerini geziyor, gezilecek yerini geziyor esnafa yüzde 100 katkısı oluyor. İnsanlar gezmek için geldiği zaman ister istemez atıştırmalık alıyor, hediyelik alıyor. ” ifadelerini kullandı.

ŞEHİRLERARASI YOLCULUK ARTTI

Muhammet Gülmez “  Bence faydası oldu çünkü Ankara’dan gezmeye geliyor gelirken de alışverişini yapıp gidiyor faydası var. Bize de faydası oluyor çünkü yakın, hızlı ya birde hem geziyor hem alışverişini yapıp gidiyor ” şeklinde konuştu.

Fuat Menderes “İlla ki şehirlerarası yolculuk arttı insan sirkülasyonu olduğu için biraz etkisi oldu. Bizim için iyi yani ” dedi.

MALİYETLER ÇOĞALINCA İNSANLARIN GELİŞ GİDİŞİ DAHA DA DÜŞTÜ

Hediyelik eşya satan esnaf Alparslan Selçuk Gür “ İlk başta fiyatları düşüktü o süreçte çok geliş gidiş oldu bize de yansıması oldu. Yerli halka da şöyle oldu daha fazla gelip giden olduğu için biraz daha maliyetler düştü. Bana çok fazla yansımadı ama yazı bekliyoruz. Tarihi mekân olarak medreseye falan bayağı etkisi olduğunu söylüyorlar ama bizim burası biraz daha gezilip görülecek mekân olmadığı için genelde müşteri kitlemiz yerli halk. Maliyetler çoğalınca insanların geliş gidişi daha da düştü tabi ” diye konuştu.

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER