Ekonomi

Bayramdan Sonra Okkalı Zam

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, araç almak isteyenler için önemli bir duyuru yaparak, yaklaşan yaz aylarının otomobil piyasasında bir dönüm noktası olabileceğini belirtti.

Bayramdan Sonra Okkalı Zam
08-04-2024 10:29
SİVAS

Haber Merkezi

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte araç piyasasında canlanma yaşandı ve satış rakamlarında belirgin bir artış gözlemlendi. Ancak, pek çok kişinin merak ettiği bir konu var: Bayram sonrasında araç fiyatları artar mı?

İşte merak edilen soruları uzman ismi yanıtladı...

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel'in açıklamalarına göre, otomobil piyasasında önemli bir hareketlilik gözlemleniyor. İşte Ertemel'in ifadeleri:

"Otomobil piyasasında hareketlilik Şubat ayı itibariyle başladı ve Mart ayında artarak devam etti. Bu artış eğilimi, yaklaşan Ramazan Bayramı etkisiyle Nisan ayında da devam ediyor.

Yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, sıfır ve ikinci el otomobil piyasasında hareketlilik önümüzdeki aylarda da devam edecek gibi görünüyor.

Özellikle ikinci el araç piyasasında henüz beklenen seviyede bir hareketlilik yaşanmasa da, sıfır araçlardaki fiyat artışları sonrasında ikinci el araçlar daha cazip hale gelmiş durumda. Bu durum, kullanıcıların tercihlerini ikinci el piyasasına doğru kaydırmasına neden oluyor. Bu sebeple, yaz aylarında ikinci el araç piyasasının beklenen seviyeye ulaşması ve yılın ikinci yarısının "otomotivde ikinci el dönemi" olacağı öngörüsündeyiz."

ZAM KAPIYA DAYANDI

Otomobil fiyatlarını etkileyen en önemli faktörler arasında döviz kuru ve maliyetler bulunmaktadır. Bu faktörlerin dikkate alınmasıyla, özellikle yaz ayları ve sonrasında otomobil fiyatlarında artış görülebilir.

FİYATLARDA PARALEL BİR ARTIŞ BEKLENİYOR

Otomobil fiyatlarını belirleyen önemli faktörlerden biri taleptir. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte öngörülen talep artışı, döviz kuru değişimlerinden bağımsız olarak otomobil fiyatlarında yükselişe neden olabilir. Ancak, Ticaret Bakanlığı'nın aldığı önlemler ve piyasa koşullarının kontrolü, fiyat artışlarını geçmiş yıllardaki gibi aşırı ve hızlı olmaktan çıkaracak ve daha kabul edilebilir seviyelere indirecektir.

Sıfır otomobilde, liste fiyatları sabit kalırken birebir irtibat noktasında sağlanan %20-25 oranındaki indirimler, geçmişteki döviz kuru artışları ve enflasyon göz önüne alındığında %30'lara varan oranlara ulaşmıştı. Ancak, Aralık ayından itibaren maliyetlere bağlı olarak bu indirimler kademeli olarak azalmaya başladı.

Otomobil fiyatlarında etkili olan dolaylı ve doğrudan maliyet unsurlarındaki artışlar, sıfır araç fiyatlarının artışını tetikleyecektir. Ancak, ikinci el piyasasında, sıfır araç fiyatlarındaki artışa rağmen kış aylarındaki durağanlık nedeniyle fiyatlar neredeyse sabit kaldı. Bu durum, ikinci el otomobil fiyatlarını sıfır araçlara kıyasla daha cazip hale getirdi.

Sonuç olarak, otomobil fiyatlarındaki artışlar birçok faktöre bağlı olmakla birlikte, piyasa koşullarının etkisi altında olacak ve Ticaret Bakanlığı'nın aldığı önlemlerle kontrol altında tutulacaktır.

İKİNCİ EL OTOMOBİLLERDE DAHA FAZLA ARTIŞ OLABİLİR

İkinci el otomobil piyasasında talebin arttığına dair ilk işaretler belirmeye başladı. Yaz aylarının gelmesiyle beklenen talep artışıyla birlikte, ikinci el araç fiyatlarının sıfır araçlara kıyasla bir miktar daha fazla artması muhtemel görünüyor.

Tüm bu piyasa koşulları ve süreçler göz önüne alındığında, araç almayı düşünen vatandaşların tercihlerini, ihtiyaçlarını ve bütçelerini dikkatlice değerlendirmeleri önemlidir. Şu anda içinde bulunduğumuz dönemde, ikinci el veya sıfır araç almanın avantajlarına göre hareket etmek daha mantıklı olacaktır.


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER