Ekonomi

?BU BÜTÇE YETERSİZ?

?BU BÜTÇE YETERSİZ?

?BU BÜTÇE YETERSİZ?
20-11-2018 07:57

AK Parti Meclis Üyesi Fikret Yıldırım da,  Sivas´ın temel sorunlarının tamamen çözülemediğine işaret ederek, ?Özellikle kırsal altyapı daha önce tamamlanmış olsaydı köylerimiz şuanda Sivas merkez gibi olmuştu? dedi.

Nurettin ÇUKURYURT/

İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının dünkü oturumunda İl Özel İdaresi´nin 2019 yılı kırsal altyapı taslak bütçesi görüşüldü. Geçtiğimiz günlerde açıklanan taslak bütçenin yetersiz olduğunda görüş birliğine varan meclis üyelerinden bazıları, ?Gerçekçi tespit? uyarısı yaptı.

İl Özel İdare meclis toplantı salonunda İl Genel Meclis Başkanı Sedat Özata başkanlığında dün gerçekleştirilen Kasım ayı toplantılarının 15. Oturumunda bütçe görüşmeleri yapıldı.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Osman Budak, rakamların tespitinde ilçe nüfusları, köy sayıları ve yol ağlarının dikkate alındığını belirterek, ?Bu rakamlar tam olarak netleşmedi. Komisyon rakamları devam ediyor. Komisyon çalışmaları bittiğinde bir miktar daha artırmayı düşünüyoruz. Ama şu anda bunu net olarak söyleyemiyorum? dedi.

?İLGİLİLERE DUYURUP BÜTÇEYİ ARTTIRALIM?

Budak´tan sonra söz alan CHP İl Genel Meclis Üyesi Gurup Başkanvekili Sadık Güller, kırsala ayrılan 20 milyon liralık bütçenin 3 ilçeye daha yetmeyeceğini savundu.

CHP´li Güler, yaklaşık 5 yıldır ilçeler adına görev yaptıklarını belirterek, ?İlimiz coğrafi olarak dağınık bir bölge. Sivas Türkiye genelinde imtiyazlı bir il olmalı. Gelen bu para eşit adil bir şekilde dağıtılmalı ama 2018 yılı yatırıma baktığımızda ayrılan para 18-25 milyon arasında değişiyor. Bu parayı isterseniz 3 ilçeye dağıtın yine de bu ödenekler yetersiz. Bizim elimizde ne kadar fazla para olursa o kadar fazla kırsal altyapıya hizmet ediyoruz. Sizden bir ricam var. Kırsal altyapıya daha fazla para ayrılması gerektiğini ilgililere duyurmalıyız? dedi.

BBP Gurup Başkanvekili Aytekin Kulmaç ise İl Genel Meclis Üyelerine ?gerçekçi tespit? çağrısı yaptı. Yapılan yatırımlar arttıkça taleplerin de artacağını kaydeden Kulmaç, ?Gönlümüz arzu ediyor ki kırsalda yaşayan bir insan da şehir merkezinde yaşayan bir insanla aynı standartlarda yaşasın. Bizler meclis üyeleri olarak onların yaşam standardını daha üste çıkarma noktasında burada görev yapıyoruz. Ancak yapmış olduğumuz görevde idaremizin bütçesi dahilinde yapabiliyoruz. Tabi idaremizin bütçesini artırma noktasında meclis olarak valilik olarak siyasi seçilmiş milletvekilleri olarak bu rakamın gerekçelerini ortaya koyarak artırmak bizlerin de asli görevlerindendir. Ancak elimizdeki bu bütçe ile bir program yapacaksak yapmamız gereken bir şey var. Biz bu bütçe şartlarında elbette altyapıya kaynak aktarma noktasında gayret içerisinde olalım. Beklentiler ve talepler her geçen yıl daha da çoğalıyor. Yeterli mi yetmez. Ne kadar çok harcarsanız talep o kadar çoğalır. O halde talep ettiğim şey şu: Meclis üyelerimiz ilçeleriyle ilgili programı yaparken biraz daha gerçekçi önemli olan da ihtiyaç olan yeri iyi tespit etmemiz lazım. Bu seneki programın ayakları yere basan bir program olması gerekiyor. 2019 yılı programını biz yapacağız ama 31 Mart seçimleri sonrası belki de meclisin yüzde 50´si değişecek. Bizden sonra gelen meclis üyesi arkadaşlara da rahat çalışacağı bir yıl ortaya koyabilme adına programı biraz daha gerçekçi yapmamız gerekir diye düşünüyorum. Özellikle de bundan sonra bu bütçeye ek ilave kaynakları da bulabilmesi adına seçilmiş vekillerimize da sorumluluk düşüyor? diye konuştu.

?TEMEL SORUNLAR DAHA ÖNCE ÇÖZÜLMELİYDİ?

Son olarak söz alan AK Parti Gurup Başkanvekili Fikret Yıldırım, Sivas´ın temel sorunlarının daha önce çözülemediğine işaret ederek, ?Özellikle kırsal altyapı sorunları daha önce çözülmüş olsaydı köylerimiz şuanda Sivas merkez gibi olmuştu? dedi.

Programların yapılabilirliğinin göz önüne alınması gerektiğini söyleyen Yıldırım, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

?1 liralık işe 25 kuruş koyarak bu programın gerçekleştirilmesini beklememek lazım.  Gerçekçi olalım. 5 yıldır buraya çıkan her arkadaşımız hep para yetersiz diyor. Ben de biliyorum. Ama bir rakam çıkarıp maliyet belirleyin. Şu ana kadar kimse bunu yapmadı. Gönül arzu eder ki İstanbul´da ne varsa Sivas´ta da o olsun. Sivas´ta ne varsa ilçelerde o olsun. AK Parti´nin 18 yıldır verdiği mücadelenin temelinde de bu düstur vardır. Nedir bu? Sivas merkezde insanlar nasıl yaşıyorsa ilçelerde de öyle yaşasın. Ancak bunun yapılabilmesi için de para gerekiyor. Sivas´ın temel sorunları daha önce çözülmüş olsaydı kalan paranın bir kısmını kırsal altyapıya harcamış olsaydık inanıyorum ki köylerimiz şu anda Sivas merkez gibi olmuştu. Yapmamız gereken eldeki imkanlarla gerçekçi programlar yapmak olmalıdır.?


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER