Gündem

Bunu Yapan Evini Satamayacak

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. İlan yoluyla satışa konulan ev, arsa ve iş yerlerine ilişkin kritik şart açıklandı.

Bunu Yapan Evini Satamayacak
03-12-2023 12:30
SİVAS

Haber Merkezi

Ticaret Bakanlığı tarafından milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı" hazırlandı.

Bu düzenlemeyle birlikte, Resmi Gazete'de 2018 yılında yayımlanan mevcut yönetmeliğin uygulanması sırasında ortaya çıkan sorunların giderilmesi ve sektör temsilcilerinin taleplerinin ve beklentilerinin karşılanması amaçlanıyor.

YENİ DÜZENLEMELER YAPILACAK

İlgili kurum ve kuruluşların değerlendirmesine sunulan taslak içerisinde, taşınmaz ticaretiyle uğraşan veya uğraşmayı planlayan emlak işletmelerinin yetki belgesi alabilmesi için gereken şartlarda düzenlemeler yapılacak.

BU ŞART KALDIRILIYOR

Bu doğrultuda, diğer gerekli koşulları sağlamalarına rağmen, mesleki deneyim şartını karşılayamayan emlak işletmelerinin yetki belgesi olmadan faaliyet göstermelerine engel olmak ve sektörde bu konuda yaşanan zorlukları çözmek amacıyla mesleki deneyim şartı ortadan kaldırılacak.

TAŞINMAZ İLANLARINA İLİŞKİN DÜZENLEME

Ayrıca, internet üzerindeki ilanlara ilişkin yükümlülüklerde de düzenleme yapılacak. Bu kapsamda, başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilerin, aynı mülk için farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişine izin verilmeyecek.

Bu şekilde spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi ve elektronik ortamda hizmet sunan platformlardaki ilanlarda bilgi kirliliğinin önlenebilmesi hedefleniyor.

PARA CEZASI UYGULANACAK

Kurallara uymayan ilanlara ilişkin olarak, suçun niteliğine bağlı olarak farklı miktarlarda para cezaları uygulanacak.

Ayrıca, yetki belgesi verilme şartlarından biri olan "kasten işlenen bir suçtan dolayı 5 yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası alınmamış olması" kuralı, "kasten işlenen suçlardan dolayı toplam 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası alınmamış olması" şeklinde değiştirilecek.

Yetki belgesi olmadan taşınmaz ticareti faaliyeti yürütenlere yönelik idari para cezalarının uygulanması il müdürlüklerine devredilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER