Uğur YİĞİT
Bir yanda kaybolan meslekler, bir yanda unutulmaya yüz tutan mesleklerin son temsilcileri olan zanaatkarlar. Sivas´ta ahilik geleneğini yaşatmak ve kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yeniden canlandırılması amacıyla valilik tarafından Zanaatkarlar Çarşısı ve Müzesi kuruldu. 45 dükkan olarak kurulan Zanaatkarlar Çarşısı ve Müzesinde kentte mesleklerinin son temsilcileri olan zanaatkarlar bir araya getirildi. Sivas bıçağı, ağızlık, halı dokuma, tespih oymacılığı gibi kültürel değerler Zanaatkarlar Çarşısı ve Müzesinde yeniden hayat buldu.
HEM ÇARŞI HEM DE MÜZE
Çarşı hem unutulmaya yüz tutmuş sanatların tanıtımına katkı verirken hem de balmumu heykellerle yapılan müzesiyle kaybolan mesleklerin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlıyor. Ancak tanıtımın yetersiz olması nedeniyle çarşı beklenen ilgiyi görmedi. Çarşının ustaları bölgenin tanıtımına önem verilmesini istiyor. Geçmişten geleceğe ışık tutan Zanaatkarlar Çarşısı ve Müzesi ziyaretçilerini bekliyor. Zanaatkarlar tanıtımın yetersizliğinden yakınıyor.
TÜM ZANAATKARLAR BİR ARADAYIZ
Çarşının başkanı bıçak ustası İsmail Gölebatmaz, “Çarşımız yaklaşık 45 dükkandan ibarettir. 14 tanesi çalışan aktif unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan dolayıdır. 14 tanesinin haricinde de diğer dükkanlarımız müzedir. Zanaatkarlar Çarşısı ve Müzesidir. Müzemizle iç içeyiz. Ustalarımız ile müzemiz iç içe. Bıçak imalatı, yemeni imalatı, saraç, tespih imalatı ve Türkiye´de hiç eşi olmayan ahşap ve metal oyma çay ocaklarımız, bitki çay evimiz, gümüşçümüz, ağızlık kalemlikçimiz ve ahşap oymacımız vardır. “ dedi.
Ahşap Oyma Ustası Hayati Ünsal ise, “Biz unutulmaya yüz tutmuş eserlerimizi Sivas´ın kemik tarak, çömlekçilik, oyma işleme sanatı unutulmaya yüz tutmuş kaybolmasın diye burada 12-13 tane ustamız Sivas´ta nadir ustalar toplandık. Burada şuanda mesleğimizi icra ediyoruz.” diye konuştu.
Babasının mesleğini sürdüren ve ağızlık işiyle uğraşan Emre Açıl da, “Çarşı konusunda ürünlerimizi insanlara yurt dışından gelen insanlara veya turla gelen insanlara Sivas´ın tanıtımına yapma konusunda avantajımız oldu. Önceden bu işi ben kendim evimde yapıyordum. Homeofis tarzında internet üzerinden satış yapıyorduk şimdi insanlara daha iyi gösterip yani kendileri görüyorlar. Gönül rahatlığıyla ürünlerimizi alabiliyorlar. Nasıl yapıldığını görebiliyorlar ama önceden bir kafesin içindeydik şimdi o kafesten çıktık. İnsanların gözü önünde ürünlerimizi yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim