Gündem

Çevir Kazı Yanmasın!

Günlerdir Sivas gündemini meşgul eden Aziz Vlas konusuyla ilgili yeni gelişmeler yaşanırken İl Genel Meclisi Başkanı ve Hayat Ağacı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Şarkışla ile ilgili tartışmalar devam ediyor. 2020’de Hayat Ağacı Dergisi’nde “Şehrin Azizi” başlıklı bir yazı kaleme alan ve her mecliste Aziz Vlas projesi ile ilgili olumlu görüşler bildiren Mehmet Şarkışla, Aziz Vlas Çalıştayında çark etti.

Çevir Kazı Yanmasın!
12-09-2024 09:04
SİVAS

GÜNAH ÇIKARDI

Sivas’ın kalem tutan, sözde entelektüel ve aydın kesiminden biri olarak lanse edilen Mehmet Şarkışla ile ilgili arşivlerden çıkan belgeler tartışma konusu oldu. Geçmiş yıllarda Aziz Vlas’a yönelik yapılacak çalışmaların Sivas’a değer katacağını, kültür ve inanç turizmi noktasında Sivas’ın kazanımlar elde edeceğini hemen her mecliste dile getiren Mehmet Şarkışla, Sivas Belediyesi’nin düzenlediği Aziz Vlas Çalıştayında eski düşünceleri dolayısıyla günah çıkardı. Mehmet Şarkışla, Aziz Vlas ile ilgili geçmiş yıllarda olumlu görüşler bildirirken bugün ise tam tersi yönünde beyanatlar vermeye başladı.

 

ŞEHRİN AZİZİ!

Mehmet Şarkışla Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Hayat Ağacı Dergisi’nin 2020 yılında yayımlanan 38. sayısında “Şehrin Azizi” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Şarkışla yazısında Sivas’ta öldürüldüğü düşünülen Aziz Vlas’ın hikayesini anlatırken sık sık Ermeni vurgusu yaptı. Şarkışla, yazdığı makalede Aziz Vlas’ın Ermeni olduğunu ve Ermenilerin hem dini hem siyasi lideri olduğunu aktardı. Sivaslılar arasında Göz Evliyası veya Boğaz Evliyası olarak bilinen kişinin de aslında Aziz Vlas olduğunu anlatan Mehmet Şarkışla, Aziz Vlas’ın Sivas’ta mezarı olduğunu da aktardı. Bu yazısının dışında bulunduğu hemen her mecliste Aziz Vlas konusunun Sivas’a kazanımlar sağlayacağını bildiren Mehmet Şarkışla’nın, yapılacak çalışmalara ön ayak olan isimlerden biri olarak zikredilmişti.

 

Hayat Ağacı Dergisi 38. Sayı - Mehmet Şarkışla "Şehrin Azizi" 

180 DERECE DÖNDÜ

Aziz Vlas tartışmaları sürerken Sivas Belediyesi’nin düzenlediği çalıştayda da her zaman olduğu gibi başköşede oturan Mehmet Şarkışla, çalıştayda 180 derece döndü. Geçmiş yıllarda Aziz Vlas konusuyla ilgili elde edilebilecek kazanımların yılmaz savunucusu olan Mehmet Şarkışla, çalıştayda tam tersi yönünde görüş bildirdi. Çalıştay sonuç bildirisinde yapılan anıt mezar projesinin yanlış olduğu, Aziz Vlas üzerinden yapılan değerlendirme ve yorumların Sivas’ın tarihi ve kültürel değerlerine zarar verdiği yönündeki kararın altına imza atan Mehmet Şarkışla’nın bu tutumu eleştiri oklarının hedefi oldu. Aziz Vlas konusunu geçmişte savunan bugün ise karşı çıkan Mehmet Şarkışla’nın bu tutarsız davranışı “180 derece döndü” şeklinde yorumlandı.

ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK

Çalıştayın ardından gündeme gelen eleştirilere binaen bir yazı kaleme alan Mehmet Şarkışla, kullandığı ifadeler ve verdiği mesajlarda da çelişkiye düştü. Yazısının girişinde “Öncelikle Aziz Vlas’ın gerçekten mezarının Sivas’ta keşfedilmesinden ve ona bir ziyaretgâh yapılmasından hiçbir rahatsızlık duymayacağımı ve en ufak bir komplekse kapılmayacağımı belirtmeliyim. Coğrafyamızdaki geçmiş bütün medeniyetlere ait bilgi ve belgeleri bulup korumak, tarih şuuruna ve bilim ahlakına sahip her insan için bir vazifedir.” ifadelerini kullanan Mehmet Şarkışla, yazının devamında çelişki dolu ifadeler kullandı. Mehmet Şarkışla’nın, “Vlas’ın anıtlaştırılması meselesine ön ayak olanlar ve niyetleri mazur görülebilir, ama ben onlara katılmıyorum, onların bu konudaki fikirlerini yanlış buluyorum. Millî müktesebatımıza keyfe göre müdahale edilmesini doğru görmüyorum.” şeklindeki ifadeleri kendi topuğuna sıktığı şeklinde yorumlandı. Hem bir ziyaretgah yapılması halinde bundan rahatsızlık duymayacağını ifade eden Mehmet Şarkışla, hem de anıt işine ön ayak olanları eleştirdi.

ARŞİVDEN HABERİ YOK!

Mehmet Şarkışla son yazısında “Vlas konusunda yazılan bir kitaptaki bilgi kırıntılarını mutlak doğru kabul ederek plan ve projeleri uygulamaya koymak olacak iş değildir. Ne yazılı belgelerde ne şifahi kültürde burada Aziz Vlas’ın mezarı olduğuna dair bir bilgi vardır. Bazı yorumlar ancak ihtimallerden bahsediyor olabilir.” ifadelerini kullanırken 2020’de kaleme aldığı yazısında ise Aziz Vlas’ın Sivas’ta mezarı bulunduğunu açık açık yazmıştı. Mehmet Şarkışla’nın bahsettiği bilgi kırıntılarından hareketle 2020’deki yazısını hangi akılla yazdığı ise merak konusu oldu. Yazısının diğer bölümlerinde kullandığı her ifadenin 2020’de yazdığı hikayeyle birebir çelişmesi Mehmet Şarkışla’nın geçmişte yazdıklarını unutturduğunu düşündü.

 “ŞEHRİN SÖZ İLERİ GELENLERİ ARASINDA KENDİSİ DE VARDI”

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra çalıştayın ardından yayımlanan ve altında Mehmet Şarkışla’nın da imzasının bulunduğu bildirideki ifadeler de tartışıldı. Bildiride yer alan “Dönemin Sivas Valisi ve Belediye Başkanı ve Sivas’ın ileri gelenleri tarafından 2021 yılında ilk çalışmalar (kazı çalışmaları) başlatılmıştır.” Burada Sivas’ın ileri gelenleri kimlerdir? Şehrin ileri gelenlerinden olmalarını sağlayan statüleri, bilgileri, birikimleri nedir?” ifadesinin karşılığında dönemin sözde ileri gelenlerinden birisinin de Mehmet Şarkışla olduğu hatırlatıldı.

//Haber Merkezi//

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER