Hayrullah AĞKAŞ
CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Avrupa Birliği ile ortak projelendirilen Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) hibeleri alan çiftçilerin akıbetini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´ye sordu.
Milletvekili Karasu, TBMM Başkanlığı´na sunduğu soru önergesinde; Avrupa Birliği, aday ve potansiyel aday ülkelere destek amacıyla yürüttüğü Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) isimli program dahilinde özellikle Sivas İli Şarkışla İlçesi´nde çok sayıda üreticinin 2014-2020 dönemini içeren programa dahil olduğunu hatırlatırken döviz kurundaki dalgalanmalar ve maliyetlerin yükselmesiyle hibe desteği alan yüzlerce çiftçinin iflas ettiğini kaydetti.
Süt üretiminin artması için Şarkışla´da 76 damızlık hayvan çiftliğinin kurulduğunu kaydeden Karasu, ?Yüzde 40-70 hibe desteği ile kurulan bu çiftliklerin üreticiye maliyeti 5-6 milyon TL arası değişmektedir. Ancak, büyük umutlarla atılan adım bir süre sonra hüsrana dönmüş, döviz kurunda yaşanan dalgalanma nedeniyle yem fiyatlarının ve kurulum maliyetlerinin artması, hakedişlerin zamanında ödenmemesi gibi sebeplerle bankalara borçlanan çiftçilerimiz borçlarını ödeyemez noktaya gelmiş, ardı ardına iflas etmiştir? diye konuştu.
CHP´li Karasu, Bakan Pakdemirli´ye yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
1- Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) programıyla hibe alan Çiftçi Kayıt Sistemi´ne kayıtlı çiftçi sayısı kaçtır?
2- IPARD uygulaması kapsamında çiftçilerimize ödenen hibe miktar Türk Lirası cinsinden ne kadardır?
3- IPARD uygulaması sonucunda damızlık hayvan çiftliği kuran üreticilerimizin bankalara olan borcu Türk Lirası cinsinden ne kadardır?
4- IPARD uygulamasından faydalanan ve ardından kur dalgalanması nedeniyle borçlarını ödeyemeyen çiftçilerimizin akıbetiyle ilgili bakanlık olarak bir çalışma yürütülmekte midir?
Editor : Haberpanelim