Ekonomi

Çikolataya Rekor Zam

Çikolata severleri üzecek bir haber geldi. Dünyanın önde gelen kakao çekirdeği üreticilerindeki kuraklık sebebiyle rekor zam bekleniyor.

Çikolataya Rekor Zam
14-02-2024 12:29
SİVAS

Haber Merkezi

Gana ve Fildişi Sahili'nde yaşanan kuraklık, küresel kakao fiyatlarında tarihi seviyelere ulaşan bir artışa neden oldu. Dünya çapındaki çikolata üreticileri, ürünlerinde fiyat artışı olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

New York Emtia Borsası'nda kakao fiyatları ton başına 6.000 dolara tırmanarak tarihin en yüksek seviyesine erişti. Bazı analistler, fiyatların mevcut seviyelerden gerileyerek yılı tamamlayacağını öngörürken, bazıları ise fiyatların hızlı bir şekilde yükselmeye devam edeceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Özellikle güney yarımkürede havanın daha sıcak ve kuru hale gelmesine yol açan El Niño'nun Batı Afrika'daki olumsuz etkisiyle, çikolatanın ham maddesi olan kakao fiyatları son bir yılda iki katından fazla arttı. Kakao fiyatları, sınırlı arz kaynaklı devam eden endişelerle ICE'de 5.970 dolara kadar yükseldi, ardından 5.890 dolara geriledi. Londra'da ise fiyatlar 4.800 sterlin seviyelerine ulaştı.

FİYATLARDA İKİ FARKLI SENARYO

2023 yılında en yüksek prim yapan ürünlerden biri olan kakao, yılbaşından bu yana yaklaşık 1.690 dolarlık bir artış gösterdikten sonra bir miktar geriledi. Bazı analistler ve algoritmik hesaplama modellerine göre, fiyatlar bu çeyreğin sonunda ton başına 5.980 dolara ve 12 ay sonrasında ise 6.346 dolara yükselecek.

Reuters'ın dokuz tüccar ve yatırımcı ile yaptığı ankete göre, kakao fiyatları 2024 yılını mevcut seviyelerin altında kapatmaya yönelik. Katılımcılar, fiyatların rekor seviyelerden geri dönmesini bekliyorlar, ancak küresel pazarın arz açığının devam etmesi nedeniyle 2024'ün, 2023'e göre yaklaşık yüzde 10'luk bir yıllık kazançla kapanacağını tahmin ediyor.

Mevcut 2023/24 sezonunda küresel olarak 375 bin tonluk bir açık öngörülmektedir. Fildişi Sahili'nde bu sezon için üretim beklentisi, daha önceki 2.18 milyon tonun altına düşerek 1.80 milyon ton civarına geriledi. Gana'nın 2023/24 mahsulü için ortalama tahmini de 620 bin ton civarındadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER