Kültür Sanat

CÜ´DE TOPRAK SEMPOZYUMU

CÜ´DE TOPRAK SEMPOZYUMU

CÜ´DE TOPRAK SEMPOZYUMU
14-10-2017 07:53

Gökhan KARA /

Halk Kültüründe Toprak Uluslararası sempozyumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cumhuriyet Üniversitesi ve Motif Vakfı işbirliği ile dün Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi´nde start aldı. Yarın sona erecek sempozyuma yurt içinin yanı sıra Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan´dan çok sayıda akademisyen katılıyor.

 Ana temanın ?Toprak´ olduğu sempozyuma Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Motif Vakfı Başkanı Zeki Baykal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Motif Vakfı Başkanı Zeki Baykal, ?Halk kültürünün tarihsel derinliği ve zenginliği dikkate alınarak araştırma, inceleme, geleceğe aktarma ve tanıtma açısından faaliyet alanını genişletmek amacıyla kurulan Motif Vakfı, kuruluşundan bu yana temel felsefesi halk bilimine ve halk kültürüne hizmette önce halk olmuştur. Bu güne kadar gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerde bu felsefeyi düstur edinmiştir. Yaptığı her Motiflerle Anadolu Kültür Şöleninde dil, din, ırk, cinsiyet, gelir ve eğitim ayrımı yapmadan kültürüne sahip çıkmak isteyen yüzlerce gencin halk oyunları performanslarını binlerce izleyiciye sunmalarını sağlamaya çalışmıştır. Her Halk Bilim Sempozyumunda, halk kültürünün her yönüyle araştırılması, yaşatılması, geleceğe aktarılması ile ilgili olarak konusunda uzman akademisyenlerle tartışma platformları oluşturmuştur? dedi.

?BU KELİME EN ÇOK SİVAS´A YAKIŞIYOR?

Toprak kelimesinin Sivas´a yakışan bir kelime olduğunu vurgulayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, toprakla ilgili bazı örnekler vererek; ?Veysel´in toprağı, İhramcızade İsmail Hakkı Toprak Hazretleri Ulu Camii´nin bahçesinde yatar. Toprak soyadını Şeyhi olan Tokatlı Mustafa Haciye ithaben almıştır. Halk Kültürünün meşalesinin yakıldığı yerden sizleri ağırlıyoruz. Masallar bu şehirden derlendi. Eflatun Cem Güney, Ahmet Kutsi Tecer bu şehirde Aşık Veysel´i keşfetti? dedi.

Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız ise, toprak denildiğinde ilk akla gelen şeyin Sivas açısından düşündüğümüzde Aşık Veysel´in Kara Toprak türküsü olduğunu söyledi.

Bir önemli isim ise İhramcızade İsmail Hakkı Toprak Hazretleri olduğunu belirten Yıldız, ?Aşık Veysel zaman zaman Sivas´a geldiğinde İhramcızade onu misafir eder, elbiselerini alır kalıba gönderir ve çal aşık deyip ondan türküler dinler. Aşık Veysel´in Toprak şiirini yazma sebebinin İhramcızade olduğu söylenir. Bundan dolayı bu toprak konusu çok önemlidir? dedi.

Konuşmaların ardından sempozyum kısmına geçildi. Sempozyum da Prof. Dr. Saim Sakaoğlu Halk Anlatmalarında Toprak, Prof. Dr. Fikret Türkmen Yunus Emre´den Aşık Veysel´e Türk Halk Edebiyatında Toprak Algısı, Prof. Dr. Ömür Ceylan Sufi Öğretide Toprak, Yrd. Doç. Dr. Doğan Kaya ise Sivas Halk Şairlerinde Toprak konuları ile ilgili sunum yaptı.

Sempozyumdan sonra Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ile Motif Vakfı Başkanı Zeki Baykal, Armelit Kostüm Geleneksel Giysi Sergisinin açılışını yaptı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER