Gündem

CUMHURİYET'İ BÖYLE KAZANDIK

CUMHURİYET'İ BÖYLE KAZANDIK

CUMHURİYET'İ BÖYLE KAZANDIK
29-10-2021 07:00

UĞUR YİĞİT

Her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanan vatan toprağında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde bize sunulan en değerli miras olan Cumhuriyet'in bir yıl dönümü daha coşku, sevgi ve bağlılıkla kutlanıyor. Büyük Önder Atatürk'ün "Cumhuriyet'in temellerini burada attık" dediği Sivas Kongresi'nde kongre üyeleri , "Manda ve himaye kabul olunamaz" diyerek Cumhuriyet’e giden yolda önemli görev üstlendi. Cumhuriyet kenti Sivas’ta Cumhuriyet’in ilan edilişinin 98’nci yıl dönümü yine coşkuyla kutlanacak.

CUMHURİYET’E GİDEN YOL

Milli Mücadele'nin zaferle sonuçlanmasında tarihi bir görev yapan birinci dönem TBMM üyeleri, yeni seçim kararı alarak dağıldı. Yeni seçimlerin yapılmasından sonra TBMM ikinci dönem çalışmalarına başladı. Yeni kurulan meclis, Lozan Barış Antlaşması'nı onayladı. Böylece milli bağımsızlık tam olarak gerçekleşti. 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığı sırada yeni Türk devletinin adı henüz konulmamıştı. Hükümet, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti adını taşıyor, meclis başkanı hükümet başkanlığı da yapıyordu. Bu sistem içinde devlet başkanlığı boş görünüyordu. Şimdi, yürürlükte olan siyasi rejime uygun devlet şeklini bulmak zorunlu hale gelmişti. Milli Mücadele Dönemi'ndeki, olağanüstü şartların bir ürünü olan meclis hükümeti sistemi de artık işlemez olmuştu. Bu sistemde, Bakanlar Kurulunun her üyesi için ayrı ayrı oylama yapılırdı. Bu durum ise hükümet kurulmasını zorlaştırıyordu. 25 Ekim 1923'te hükümetin istifasıyla bir bunalım ortaya çıktı. Bu olay Mustafa Kemal Paşaya, cumhuriyeti ilan etmek için beklediği fırsatı verdi. 28 Ekim 1923 akşamına kadar hükümetin kurulamaması üzerine, Mustafa Kemal Paşa, Çankaya Köşkü'nde arkadaşlarına "Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz." diyerek fikrini açıkladı. O gece İsmet Paşa ile birlikte 1921 Anayasası'nın bazı maddelerini değiştiren kanun tasarısını hazırladı. "Türkiye Devleti'nin hükümet şekli cumhuriyettir." hükmünün yer aldığı tasarı üzerinde TBMM'de yapılan konuşmalardan sonra cumhuriyetin ilanı kabul edildi. 29 Ekim 1923 yılında da cumhuriyet ilan edildi.

BİR KEZ DAHA COŞKUYLA KUTLAYACAĞIZ

Bu yıl Cumhuriyet’in 98’nci yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de coşkuyla kutlanacak. Tören programı Cumhuriyet’e giden yolda tarihi kararların alındığı Atatürk ve Kongre Müzesi önünde yapılacak. İlk olarak Vali Salih Ayhan tarihi valilik programında tebrikleri kabul edecek. Daha sonra ise tören programına geçilecek. Vali Salih Ayhan ve beraberindekilerin askeri araçta halkı selamlamasının ardından yapılacak olan programda protokol konuşmaları yapılacak, halk oyunları gösterileri gerçekleştirilecek. Günün anlam ve önemini belirten şiirler okunacak. Program tören geçişiyle sona erecek. Bugün akşam Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde saat 20.00’de Cumhuriyet Konseri düzenlenecek. Yarın ise Çeltek Köyü-Karaçayır bölgesinde Cumhuriyet Bayramı Dağcılık Yürüyüşü ile Hamidiye Kültür Bahçesi’nde ise atlı cirit gösterisi yapılacak.31 Ekim Cumartesi günü ise 4 Eylül Spor Vadisi Olimpik Yüzme Havuzu’nda Kulüplerarası Cumhuriyet Kupası müsabakaları yapılacak. Ayrıca Mecnun Otyakmaz Spor Salonu’nda da satranç turnuvası gerçekleştirilecek.  

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER