Arife Defne ARSLAN
Sivas’ta son dönemlerde yapılan müzeler yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ederken yapılan müzeler özellikle şehrin tarihi ve kültürel mirasının da daha fazla tanıtılmasına imkân sağladı. Hâlihazırda kentte Arkeoloji Müzesi, Atatürk ve Kongre Müzesi, Âşık Veysel Müzesi Sivas Şehir Müzesi, Sivas Savaş Atları Müzesi, Sivas Sanayi Mektebi Müzesi, Gök Medrese Vakıf Müzesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tarihi Müzesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi olmak üzere çok sayıda müze hizmet veriyor.
BİYOÇEŞİTLİLİK MÜZESİ SİVAS İÇİN ELZEM
Anadolu’nun tarihi, kültürel ve coğrafi anlamda en önemli şehirlerinden biri olan Sivas’ta çok sayıda müze hizmet verirken bazı alanlarda hala müze eksikliği hissediliyor. Özellikle zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olan Sivas’ta Biyoçeşitlilik Müzesinin de şehre kazandırılması bekleniyor. 443 adedi endemik olmak üzere yaklaşık 2000 farklı bitki türüne ev sahipliği yapan Sivas’ta özellikle üniversitelerin bu konuda öncü olması talep ediliyor. Yapılacak bilimsel araştırmaların yanı sıra yapılan araştırmaların ve bitki türlerinin sergilenmesinin Sivas’a büyük kazanımlar sağlayacağı ifade ediliyor. Türkiye’de çeşitli üniversitelerde örneği bulunan Biyoçeşitlilik Müzesi için ilgili kurumların elini taşın altına koyması bekleniyor.
AŞIKLAR, HALK OZANLARI VE ŞAİRLER MÜZESİ YAPILMALI
Öte yandan çok sayıda âşık, halk ozanı ve şairinde memleketi olan Sivas’ta bu minvalde büyük ölçekli ve geniş kapsamlı bir müzeye de ihtiyaç duyuluyor. Her ne kadar kentte Aşık Veysel ve Aşık Ruhsati’ye ait anı ve ziyaret evleri olsa da Muzaffer Sarısözen, Zaralı Halil Söyler, Aşık Talibi gibi Sivaslı olan önemli isimlerin yanı sıra Sivas kültürüne ciddi katkılar sunan Ahmet Kutsi Tecer ve Eflatun Cem Güney gibi isimlerinde bir şekilde bu müzede yaşatılarak tanıtılması ve kültür hazinesine katkı sunması gerektiği ifade ediliyor.
MÜZELERDE UZMAN PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR
Kentteki çok sayıda müze hizmet vermeye devam ederken müzelerdeki uzman personel sayısında da eksiklik olduğu gözlerden kaçmıyor. Müzeleri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere gerekli tanıtımı yapacak olan nitelikli ve alanında uzman personellerin yerine, niteliksiz ve eğitim durumu kültür, tarih, turizm, sanat, halk bilimi ve müzecilikle ilgisi olmayan personellerin tercih edilmesi de sık sık eleştiriliyor. Kent idarecilerin de bu durumla ilgili bir girişimde bulunmaması eleştirilerden nasibini alıyor.
Editor : Yunus BUDAKTAŞ